Ulkomaat

Italiassa ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tar­tun­ta­kes­kit­ty­mät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu

Poliiseja Padovassa. KUVA: NICOLA FOSSELLA / EPA
Ulkomaat 23.2.2020 10:08
STT

Kiinassa koronaviruskuolemia jo yli 2 400, Etelä-Koreassa yli 120 uutta tartuntaa.

Italiassa on todettu jo lähes 80 koronavirustartuntaa, kertovat useat mediat. Tartuntojen määrä alkoi nousta jyrkästi lauantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan tartuntoja on nyt todettu yhteensä 79. Luvussa ovat mukana kaksi ihmistä, joiden eilen kerrottiin kuolleen tartunnan seurauksena.

Suurin osa tartunnoista on todettu Pohjois-Italiassa. Corriere della Sera -lehden mukaan tartunnoista 54 on todettu Lombardian maakunnassa ja 17 Venetossa. Suurkaupunki Milanossa on lehden mukaan todettu yksi tartunta.

Maan pääministerin Giuseppe Conten mukaan Pohjois-Italiassa eristetään alueita, joissa on todettu paljon tartuntoja. Alueille pääsee ja niiltä voi poistua vain luvalla. Koulut ja kaupat ovat kiinni. Yleisötapahtumia, esimerkiksi Serie A:n sunnuntain jalkapallo-otteluita, on peruttu.

Jo eilen kerrottiin, että jopa 50  000:ta ihmistä on neuvottu pysymään kotosalla alueilla, joilla uusia virustartuntoja oli havaittu. AFP:n mukaan ihmisiä on kehotettu varautumaan jopa viikkojen eristykseen. Conten mukaan karanteenin pituus riippuu siitä, millaista tietoa viruksen itämisajasta saadaan, mutta liikkumisrajoitusten arvioidaan kestävän vähintään pari viikkoa.

"Emme muuta Italiaa sairaalaksi"

La Repubblica -lehden mukaan pääministeri sanoi tiedotustilaisuudessa luottavansa kansalaisten yhteistyökykyyn. Tarvittaessa poistumiskieltoja valvovat kuitenkin poliisi ja asevoimat, Conte sanoi.

–  Emme muuta Italiaa sairaalaksi, Conte vakuutti lehden mukaan.

Poliisi sairaalan liepeillä Padovassa. KUVA: NICOLA FOSSELLA / EPA

Kiellon rikkomisella voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia, kertoo puolestaan uutistoimisto Ansa. Uutistoimiston mukaan sairaalahoidossa on virustartunnan takia ainakin yli 30 ihmistä.

–  Tämä virus on erittäin tarttuva. Vielä ei kuitenkaan ole kyse pandemiasta, Lombardian johtava terveysviranomainen Giulio Gallera sanoi tiedotustilaisuudessa.

Italia keskeytti ensimmäisten joukossa lentoliikenteen Kiinasta

Kun koronavirustartunnat alkoivat tammikuun alussa levitä Kiinasta muualle maailmaan, oli Italia ensimmäisiä maita, jotka keskeyttivät Kiinan-lentoliikenteen. Italian ensimmäiset koronavirustartunnat todettiin kahdella Kiinan Wuhanista saapuneella turistilla tammikuun lopulla Roomassa.

Pohjois-Italiassa tartunnan saaneita puolestaan saattavat yhdistää esimerkiksi sama kantabaari tai sama tuttavapiiri, viranomaiset arvioivat lauantaina. Mediatietojen mukaan tartuntojen levittäjäksi on epäilty Codognon pikkukaupungissa asuvaa miestä, joka oli helmikuun alkupuolella syönyt illallista Kiinasta hiljattain palanneen tuttavansa kanssa.

Hubein maakunnan tartuntamäärät jälleen nousussa

Kiinassa koronavirustartunnan takia kuolleiden määrä jatkaa nousuaan. Tartuntojen keskiöstä Hubein maakunnasta raportoitiin sunnuntaina lähes sata uutta kuolemantapausta. Yhteensä Manner-Kiinassa on viruksen seurauksena kuollut jo yli 2  400 ihmistä.

Suurin osa kuolemista on raportoitu miljoonakaupunki Wuhanista, josta virus lähti leviämään joulukuun lopulla.

Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden (SCMP) mukaan Hubein paikallisviranomaiset kertoivat sunnuntaina 630 uudesta tartunnasta. Luku on muutamia satoja suurempi kuin parina aikaisempana päivänä. Yhteensä tartunnan saaneita on Kiinan mukaan nyt noin 77  000. Viruksen aiheuttamasta taudista toipuneita arvioidaan olevan yli 20  000, SCMP kertoo.

Kiinan ilmoittamien tartuntalukujen todenperäisyydestä on maailmalla kannettu jatkuvaa huolta. Maa on aiemmin esimerkiksi kertonut muuttaneensa tartuntojen määrittely- ja laskentatapoja sekä löytäneensä tilastoistaan päällekkäisyyksiä, mikä on vaikeuttanut lukujen seurantaa.

Koronavirustartuntoja on tavattu Kiinan lisäksi noin 30 maassa. Viime päivinä tartuntamäärän nopeasta lisääntymisestä on Italian lisäksi kerrottu esimerkiksi Etelä-Koreassa. Varhain sunnuntaina maa kertoi yli 120 uudesta tartunnasta, mikä nosti sairastuneiden määrän yli 550:n. Neljä ihmistä on kuollut.

Yhteensä Kiinan ulkopuolella on todettu noin 1  500 tartuntaa.

Risteilijältä päästetty japanilainen sai sittenkin tartunnan

Kiinan ulkopuolella suurin tautikeskittymä on toistaiseksi ollut risteilyalus Diamond Princessillä, jonka Japani määräsi kuun alkupuolella eristykseen. Karanteenia on kuluneella viikolla purettu, ja laivalta on keskiviikosta lähtien päästetty lähes 1  000 matkustajaa, jotka eivät testien perusteella ole saaneet tartuntaa.

Japanissa on kuitenkin nyt ilmennyt tapaus, jossa laivalta päästetyn paikallisen naisen on myöhemmässä testissä todettu saaneen viruksen. Tämä on nostanut esiin kysymyksen, miten tehokas karanteeni todellisuudessa on ollut.

Aluksella oli alun perin noin 3  700 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Yli 600:n tiedetään saaneen covid-19-tartunnan.

Venäjä kiisti syytökset valeuutiskampanjasta

Viruksen levitessä ovat etenkin sosiaalisessa mediassa levinneet myös erilaiset siihen liittyvät virheväittämät ja suoranaiset valeuutiset.

Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää koordinoidusta valeuutiskampanjasta. Yhdysvaltojen mukaan Venäjään yhdistetyt sosiaalisen median tilit ovat levittäneet perättömiä salaliittoteorioita, joiden mukaan Yhdysvallat olisi viruksen takana.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän kampanja haittaa viruksen leviämisen ehkäisyä etenkin Aasiassa ja Afrikassa, koska se nostattaa epäluuloja läntistä apua kohtaan.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kiisti lauantaina syytökset ja nimitti niitä tarkoitukselliseksi vääristelyksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Tulin katsomaan onko tietäjät kommentoimassa tavallisen flunssan tappavan enemmän. En pettynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italiassa ja Koreassa virus lähti leviämään koska ihmiset olivat kasaantuneet yhteen paikkaan. Nyt kannattaa välttää massatapahtumia ja muuta hengailua tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Riittää kun paikassa on yksi viruksen levittäjä niin moni voi saada viruksen, parin päivän päästä viruksen levittäjiä useita ja muutamassa viikossa tuhansia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä käsitä tätä leviämistä ollenkaan. Miksi leviää jos ihmiset kasautuu yhteen paikkaan. Ja miten yksi tartuttaa useita tuhansia jos ei ole yhteydessä kuin muutamaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Frouvani on masennuksessa, jokavuotinen vierailumme Venezian karnevaaleille peruuntunee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokoneet on pidettävä kentällä ja taltuttaa tauti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaa varastoon säilykelihaa, makaronia ja kaurahiutaleita. Edessä on karanteenit myös Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla pitäisi olla kuukauden ruokatarpeet kaapissa aina.
Pitkä rauhanaika ilman suuria ruokahuollon keskeytyksiä/tökkimisiä on johtanut siihen että ihmiset elävät kädestä suuhun huolettomina huomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koronaviruspandemia on luontoäidin lempeä yritys hoitaa maapallon liikakansoitus ongelmaa! Luonto kiittää kun maapallon todellinen vitsaus, ihmiskunta, saa kunnolla siipeensä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta Suomessakin Tämä tauti.kumma kun ministerit yms turhakkeet eivät ole asiasta huolissaan.jos ulkomailla esim joku pommiisku tms niin kyllä joka tampio antaa turhan ja päivänselvän kommentin.typeriä oman edun tavoittelu joita kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvä olla kaukaa viisas. Hallitus ei ota mitään kantaa koko asiaan, mutta olen sitä mieltä että turhaa matkustamista pitäisi rajoittaa voimakkaasti. Mutta eihän sitä voi tehdä markkinatalous kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus on täysi floppi tosipaikan edessä. Nyt vain luvataan kaikkea ilmaisella ja pelastetaan maailmaa. Maksu lankeaa tuleville sukupolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoministeriön matkustustiedotteissa on kyllä ollut jo pitkään kehotus välttää turhaa matkustamista mm. Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomessa vain tutkittaisiin virustautien aiheuttajia, niin nopeasti singahtaisi koronavirustartuntojen määrä täälläkin. Mutta eihän niitä tutkita, kun sairastuneilta puuttuu se tärkein kriteeri, eli yhteys Wuhaniin tai Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa onni, että vuoden 2008 talouslaman ja 2015 pakolaisaallon tapaan tämäkään ei koske Suomea, tarvetta varautua ei ole, ja tämä kaikki tuli ihan yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt, pienen kirkonkylämme väestönsuoja on jo käyty tarkistamassa. Eristystiloja etsinevät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista on länsimainen elämäm tyyli NATO-INTOILIJOIDEN maissa. Venäjällä ei ole yhtään tartuntaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten tapa kätellä, halata ja poskisuukot ovat niin tärkeitä ettei virustartunnan pelkokaan saa muuttamaan tapoja. Suomessa olisi sokki ja skandaali jos valtio kieltäisi kättelemistä ja halaamasta. Pelkkä hengitysmaskin käytön pakko saisi kansan raivon valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image