Ulkomaat

Italian pääministeri eroaa ja hallitus kaatuu – Lega-puolueen Matteo Salvini haluaa uudet vaalit

Giuseppe Conten johtama hallitus ehti toimia vain runsaan vuoden. KUVA: ETTORE FERRARI
Ulkomaat 20.8.2019 17:51
STT

Italian pääministeri Giuseppe Conte on tarjoutunut eroamaan. Hän kertoi puheessaan senaatille jättävänsä eronpyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Ero johtaa hallituksen kaatumiseen.

Conten nimellisesti johtama riitaisa hallitus ehti toimia vain runsaan vuoden.

Italia upposi poliittiseen kriisiin elokuun 8. päivänä, kun äärioikeistolainen sisäministeri ja Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ilmoitti puolueensa vetäytyvän koalitiosta ja haluavansa uusia vaaleja. Salvini haluaa uudet vaalit, koska Legan kannatus on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin.

Jos ennenaikaiset vaalit järjestetään lokakuussa, Salvinin Lega-puolueen arvioidaan saavan 36–38 prosenttia äänistä. Lega halunnee muodostaa hallituksen muun muassa maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä vastustavan Italian veljet -puolueen kanssa.

Salvinin toive ennenaikaisista vaaleista ei silti välttämättä toteudu. Seuraavasta liikkeestä päättää Mattarella, joka voi myös määrätä käynnistettäviksi uudet hallitusneuvottelut ilman uusia vaaleja.

Tällöin mahdollista olisi myös, että hallituksen muodostaisivat Salvinin nykyinen hallituskumppani Viiden tähden liike ja keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue. Puolueiden tiedetään käyneen asiasta jo alustavia keskusteluja. Viiden tähden liike ei haluaisi yhteistyötä Demokraattisen puolueen kanssa, mutta nykyisellä kannatuksellaan se ei halua myöskään uusia vaaleja.

Vaihtoehtoisesti Mattarella voisi nimittää väliaikaisen virkamieshallituksen, kunnes parlamentti on päättänyt valtion budjetista.

Hyvin epätodennäköisenä vaihtoehtona pidetään sitä, että hallitus kasattaisiin uudestaan samalle pohjalle.

Conte haukkui Salvinin

Ennen eroilmoitustaan Conte ehti haukkua Salvinin. Conte piti Salvinin manööveriä hallituskriisin aiheuttamiseksi vastuuttomana. Conten mukaan Salvini rikkoi hallitusta muodostettaessa antamansa juhlallisen lupauksensa, jonka mukaan erimielisyyksistä keskusteltaisiin hallituksessa hyvässä hengessä ja lojaalilla yhteistyöllä.

–  Se, että laittaa kansalaiset äänestämään, on demokratian ydin, mutta se, että vaatii kansalaisia äänestämään kerran vuodessa, on vastuutonta.

Salvini vastasi Contelle, että tekisi saman uudestaan.

MAINOS

Kommentoi

Meillä suomalaisilla ei ole äänioikeutta Italian vaaleihin. Annetaan italialaisten päättää omista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei anneta!

Määräillään ja hääräillään vain täältä Suomesta käsin. Siinä on italiaano ihmeissään! Vai onko sittenkään...? Hmm...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Putinin ystävä Salvini pääsee valtaan, Se on Italian oikeusvaltion tuhon tie. Käy samoin kuin Unkarissa ja Puolassa, ellei pahemmin.Oikeistopopulistit osoittavat toimillaan lopulta vihaavansa oikeusvaltiota. Heille käy vain diktatuuri eli median alistaminen vallanpitäjien nöyristelijäksi, tuomarien kiristäminen hallituksen myötäilijöiksi ja yliopistojen vapaan tutkimuksen romuttaminen hallituksen käsikassaraksi. Elämme vaaran aikoja ja vaara tulee oikeistopopulistien suunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta pystyykö Putin rahallisesti tukemaan nyt Salvinia mahdollisissa vaaleissa? Venäjän terveydenhuolto on konkurssissa ja usean rintaman sodat naapureiden kanssa sekä Lähi-Idässä ja Afrikassa syövät venäläisen lautaselta sen kaalinpalasenkin. Suurmestarin suosiokin on laskussa. Venäjän kansa osaa olla arvaamaton johtajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pojat ymmärrätteköhän te kuinka massivisesta asiasta on kyse? Italian rooli maailman näyttämöllä on yllättävän suuri ja Italian merkitys koko Euroopalle on mittava. Tähän nimittäin loppuu laittomuudet niin että heilahtaa. Salvinin ulkoministeri-jaksolla Italian laittomat maahantulijat ovat pudonneet murto-osaan ja kun hänestä tulee pääministeri, niin laittomuudet lopuvat 100%.

Salvini on hyvien tyyppien puolella yhdessä Trump, Putin, Johnson, Duda jne kanssa. Me eurooppalaiset tulemme vapautumaan sosialistisen vasemmistoeliitin globalismista ja EU kaatuu sellaisena kuin me sen nyt tiedämme. Eliitin tuhon jälkeen koittaa vapaus ja aivan koko Eurooppa yhdistyy ja lopulta koko maailma yhdistyy. Tällä kertaa yhdistyminen tulee tapahtumaan ilman eliittiä, ilman virkamiehiä ja ilman poliitikkoja. Me olemme matkalla kohti ihmisten omaa maailmaa. Saattepas vielä nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton maahanmuutto tuhoaa Euroopan, jos tilannetta ei saada kuriin. Putinia tai mitään vähemmistöjä näihin kommentteihin tai uutisiin on turha sotkea.
Italialaiset haluavat pitää maansa ja se on aivan sallittua, vaikka ei EUn itsemurha-agendaa tuekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan parasta, että järki rantautuu ajoissa vielä tänne pohjolaankin, kun enenevässä määrin muut maat näyttää mallia meidän marioneteille. Toivotaan samalla vaikka viisautta ja oikeudenmukaisuutta, epäitsekkyyttä sekä rehellisyyttä kaikille kotimaisille maan (EU:n?)tapaa noudattaville poliitikoille ja vastuullisille journalisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö juuri nyt, kun Italialla on se kirkas hetki mustapunavihreän yön keskellä, olisikin paras järjestää vaalit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jännittää, toteutuuko demokratia ja kansan tahto vai voittaako politiikka, eu ja suhmurointi. Tästä voi parhaillaan seurata paljon hyvää koko euroopalle, ehkä jopa suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oman maan kansalaisia vainotaan tarkoittaa hyvää omalle ja muille maillekin?
Salvinin kaltaiset hakevat vain omaa etuaan ja valtaa. Kansalaiset alistetaan totalitarismiin. Valtaa pitävillä ja rikkailla on aina erit lait.
Luuletko että sinä ja perheesi niiltä pahoilta säästyisit kannatamalla tuommoisia?
Suu vaahdossa kannatetaan hulluja eikä ymmärretä mihin se johtaa. Ei ne huonot asiat koske vain muita vaan myös sitä joka niitä pöljiä kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salvinin kaltaiset..hohhoijjaa..mitäs Sipilä duunas muuta, kuin omalle lähipiirille valtaa ja yritystukia. Samaa rataa jatkaa Rinteen Arvo Pohja. Salvini on kansanasialla ja sekös jälkeenjääneitä harmittaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olen ymmälläni, Italia kuuluu EU:oon. Ja EU:lla on yhteinen arvopohja, olemme yhtä suurta perhettä.
Kannamme kaikki vaikeudet ja onnen hetket yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:58
Haavoittuvassa asemassa oleville turvapaikanhakijoille räätälöidään yksilöllistä apua – tarve psykologiselle tuelle voi olla tavallista suurempi
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image