Ulkomaat

Italian pääministeri eroaa ja hallitus kaatuu – Lega-puolueen Matteo Salvini haluaa uudet vaalit

Giuseppe Conten johtama hallitus ehti toimia vain runsaan vuoden. KUVA: ETTORE FERRARI
Ulkomaat 20.8.2019 17:51
STT

Italian pääministeri Giuseppe Conte on tarjoutunut eroamaan. Hän kertoi puheessaan senaatille jättävänsä eronpyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Ero johtaa hallituksen kaatumiseen.

Conten nimellisesti johtama riitaisa hallitus ehti toimia vain runsaan vuoden.

Italia upposi poliittiseen kriisiin elokuun 8. päivänä, kun äärioikeistolainen sisäministeri ja Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ilmoitti puolueensa vetäytyvän koalitiosta ja haluavansa uusia vaaleja. Salvini haluaa uudet vaalit, koska Legan kannatus on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin.

Jos ennenaikaiset vaalit järjestetään lokakuussa, Salvinin Lega-puolueen arvioidaan saavan 36–38 prosenttia äänistä. Lega halunnee muodostaa hallituksen muun muassa maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä vastustavan Italian veljet -puolueen kanssa.

Salvinin toive ennenaikaisista vaaleista ei silti välttämättä toteudu. Seuraavasta liikkeestä päättää Mattarella, joka voi myös määrätä käynnistettäviksi uudet hallitusneuvottelut ilman uusia vaaleja.

Tällöin mahdollista olisi myös, että hallituksen muodostaisivat Salvinin nykyinen hallituskumppani Viiden tähden liike ja keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue. Puolueiden tiedetään käyneen asiasta jo alustavia keskusteluja. Viiden tähden liike ei haluaisi yhteistyötä Demokraattisen puolueen kanssa, mutta nykyisellä kannatuksellaan se ei halua myöskään uusia vaaleja.

Vaihtoehtoisesti Mattarella voisi nimittää väliaikaisen virkamieshallituksen, kunnes parlamentti on päättänyt valtion budjetista.

Hyvin epätodennäköisenä vaihtoehtona pidetään sitä, että hallitus kasattaisiin uudestaan samalle pohjalle.

Conte haukkui Salvinin

Ennen eroilmoitustaan Conte ehti haukkua Salvinin. Conte piti Salvinin manööveriä hallituskriisin aiheuttamiseksi vastuuttomana. Conten mukaan Salvini rikkoi hallitusta muodostettaessa antamansa juhlallisen lupauksensa, jonka mukaan erimielisyyksistä keskusteltaisiin hallituksessa hyvässä hengessä ja lojaalilla yhteistyöllä.

–  Se, että laittaa kansalaiset äänestämään, on demokratian ydin, mutta se, että vaatii kansalaisia äänestämään kerran vuodessa, on vastuutonta.

Salvini vastasi Contelle, että tekisi saman uudestaan.

MAINOS

Kommentoi

Meillä suomalaisilla ei ole äänioikeutta Italian vaaleihin. Annetaan italialaisten päättää omista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei anneta!

Määräillään ja hääräillään vain täältä Suomesta käsin. Siinä on italiaano ihmeissään! Vai onko sittenkään...? Hmm...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Putinin ystävä Salvini pääsee valtaan, Se on Italian oikeusvaltion tuhon tie. Käy samoin kuin Unkarissa ja Puolassa, ellei pahemmin.Oikeistopopulistit osoittavat toimillaan lopulta vihaavansa oikeusvaltiota. Heille käy vain diktatuuri eli median alistaminen vallanpitäjien nöyristelijäksi, tuomarien kiristäminen hallituksen myötäilijöiksi ja yliopistojen vapaan tutkimuksen romuttaminen hallituksen käsikassaraksi. Elämme vaaran aikoja ja vaara tulee oikeistopopulistien suunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta pystyykö Putin rahallisesti tukemaan nyt Salvinia mahdollisissa vaaleissa? Venäjän terveydenhuolto on konkurssissa ja usean rintaman sodat naapureiden kanssa sekä Lähi-Idässä ja Afrikassa syövät venäläisen lautaselta sen kaalinpalasenkin. Suurmestarin suosiokin on laskussa. Venäjän kansa osaa olla arvaamaton johtajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pojat ymmärrätteköhän te kuinka massivisesta asiasta on kyse? Italian rooli maailman näyttämöllä on yllättävän suuri ja Italian merkitys koko Euroopalle on mittava. Tähän nimittäin loppuu laittomuudet niin että heilahtaa. Salvinin ulkoministeri-jaksolla Italian laittomat maahantulijat ovat pudonneet murto-osaan ja kun hänestä tulee pääministeri, niin laittomuudet lopuvat 100%.

Salvini on hyvien tyyppien puolella yhdessä Trump, Putin, Johnson, Duda jne kanssa. Me eurooppalaiset tulemme vapautumaan sosialistisen vasemmistoeliitin globalismista ja EU kaatuu sellaisena kuin me sen nyt tiedämme. Eliitin tuhon jälkeen koittaa vapaus ja aivan koko Eurooppa yhdistyy ja lopulta koko maailma yhdistyy. Tällä kertaa yhdistyminen tulee tapahtumaan ilman eliittiä, ilman virkamiehiä ja ilman poliitikkoja. Me olemme matkalla kohti ihmisten omaa maailmaa. Saattepas vielä nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton maahanmuutto tuhoaa Euroopan, jos tilannetta ei saada kuriin. Putinia tai mitään vähemmistöjä näihin kommentteihin tai uutisiin on turha sotkea.
Italialaiset haluavat pitää maansa ja se on aivan sallittua, vaikka ei EUn itsemurha-agendaa tuekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan parasta, että järki rantautuu ajoissa vielä tänne pohjolaankin, kun enenevässä määrin muut maat näyttää mallia meidän marioneteille. Toivotaan samalla vaikka viisautta ja oikeudenmukaisuutta, epäitsekkyyttä sekä rehellisyyttä kaikille kotimaisille maan (EU:n?)tapaa noudattaville poliitikoille ja vastuullisille journalisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö juuri nyt, kun Italialla on se kirkas hetki mustapunavihreän yön keskellä, olisikin paras järjestää vaalit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jännittää, toteutuuko demokratia ja kansan tahto vai voittaako politiikka, eu ja suhmurointi. Tästä voi parhaillaan seurata paljon hyvää koko euroopalle, ehkä jopa suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oman maan kansalaisia vainotaan tarkoittaa hyvää omalle ja muille maillekin?
Salvinin kaltaiset hakevat vain omaa etuaan ja valtaa. Kansalaiset alistetaan totalitarismiin. Valtaa pitävillä ja rikkailla on aina erit lait.
Luuletko että sinä ja perheesi niiltä pahoilta säästyisit kannatamalla tuommoisia?
Suu vaahdossa kannatetaan hulluja eikä ymmärretä mihin se johtaa. Ei ne huonot asiat koske vain muita vaan myös sitä joka niitä pöljiä kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salvinin kaltaiset..hohhoijjaa..mitäs Sipilä duunas muuta, kuin omalle lähipiirille valtaa ja yritystukia. Samaa rataa jatkaa Rinteen Arvo Pohja. Salvini on kansanasialla ja sekös jälkeenjääneitä harmittaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olen ymmälläni, Italia kuuluu EU:oon. Ja EU:lla on yhteinen arvopohja, olemme yhtä suurta perhettä.
Kannamme kaikki vaikeudet ja onnen hetket yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image