Ulkomaat

Itä-Ukrainan sota-alueen väestölle vain laihaa toivoa – Putin ja Zelenskyi neuvottelivat kalseissa tunnelmissa yhdeksän tuntia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) tapasi ensimmäistä kertaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin (oik.). Tapaamisessa olivat mukana myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. KUVA: CHARLES PLATIAU / POOL
Ulkomaat 10.12.2019 11:17 | Päivitetty 10.12.2019 16:39
Riina Rastas

Pariisissa järjestetyssä tapaamisessa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sopivat vankien vaihdosta, puhuivat kaasusopimuksesta ja pohtivat Itä-Ukrainan konfliktialueen tulevaisuutta. Tunnelma oli odotetusti hyinen.

Presidenttien ensitapaamisen suurin uutinen oli lopulta se, että pitkään suunniteltu tapaaminen todella toteutui. Venäjää 20 vuotta johtanut Vladimir Putin ja Ukrainan nuori presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat kasvotusten eilen maanantaina Pariisissa.

Yhdeksän tunnin mittaiseksi venyneessä tapaamisessa presidentit sopivat kaikkien konfliktin vankien vaihtamisesta vuoden loppuun mennessä.

Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja jo syyskuussa. Zelenskyi kertoi silloin, että vaihdosta sovittiin puhelimitse.

Pariisin tapaamisessa Putin ja Zelenskyi lupasivat noudattaa jo olemassa olevaa Itä-Ukrainan tulitaukoa. Tulitauko ei ole aikaisemmin täysin pitänyt, ja kaksikko puhuikin antavansa kansainvälisille tulitaukoa seuraaville tahoille paremmat valtuudet. Kansainväliset diplomaatit ovat epäilleet rauhan pysyvyyttä.

Osapuolet keskustelivat myös työskentelevänsä seuraavat neljä kuukautta Donbassin alueen paikallisvaalien aikaansaamiseksi. Tapaamisessa ei kuitenkaan käsitelty sitä, miten äänestys toteutettaisiin, ja keskustelussa mukana ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron huomautti, että aiheeseen liittyy vielä erimielisyyksiä.

– Olemme edistyneet vetäytymisen, vankien vaihdon, tulitauon ja poliittisen kehittymisen saralla, Macron kertoi tapaamisen annista tiedotustilaisuudessa.

Neuvottelupöydän ympärillä istui Putinin, Zelenskyin ja Macronin lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel. Nelikko on niin sanottu Normandia-ryhmä, joka pyrkii sopimaan Itä-Ukrainan konfliktin.

Normandia-ryhmän on tarkoitus tavata uudelleen neljän kuukauden sisällä. Ennen maanantaista tapaamista nelikko tapasi viimeksi vuonna 2016, minkä jälkeen Putinin ja Ukrainan silloisen presidentin Petro Poroshenkon sukset menivät ristiin.

Pöydällä kaasusopimus

Osapuolet keskustelivat Pariisissa myös uudesta maiden välisestä maakaasusopimuksesta, sillä nykyinen vanhenee vuoden lopussa. Zelenskyi kommentoi, että hän ja Putin luonnostelivat sopimusta, joka sallisi venäläisen maakaasun kulun Ukrainan poikki. Vaikka Ukraina ei enää osta Venäjältä maakaasua, nykyinen sopimus sallii maakaasun kulun Ukrainan kautta muualle Eurooppaan.

Zelenskyi ei tarjonnut yksityiskohtia luonnoksen luonteesta, mutta sanoi, että sopimus voitaisiin saada aikaan vuoden loppuun mennessä. Ukrainan presidentti kommentoi, että näkee maiden vaatimusten välillä mahdollisuuden kompromissiin.

Maanantaisessa tapaamisessa suljettiin Zelenskyin mukaan pois mahdollisuus vuoden mittaisesta sopimuksesta. Ukraina toivoo kymmenen vuoden sopimusta.

Viime viikolla Venäjä kommentoi, että Ukrainan ehdottamat kaasun kauttakulkuun kohdistuvat maksut ovat liian korkeita. Venäjä on halvempien kauttakulkumaksujen lisäksi toivonut, että Ukraina ostaisi siltä uudelleen maakaasua, uutisoi englanninkielinen ukrainalaismedia The Kyiv Post maanantaina.

The Kyiv Post kertoo, että Ukraina ei ole ostanut maakaasua Venäjältä neljään vuoteen, koska Venäjän maakaasu on koettu ylihintaiseksi.

Kommunikointi koleaa

Presidenttien kehonkieli oli tapaamisessa koleaa. Kaksikko ei kätellyt julkisesti ja vältteli katsekontaktia.

Zelenskyi kommentoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän ja Putin olivat eri mieltä useasta asiasta. Zelenskyi arvioi, ettei keskustelussa ollut voittajaa.

– En tiedä, kumpi voitti kumman. Minusta on sopivaa olla diplomaattinen, sillä keskustelut ovat vasta alkaneet. Sanotaan, että toistaiseksi on tasapeli.

Putin taasen ilmaisi varsin varovaisesti toiveikkuutensa rauhan suhteen.

– Kaikki tämä antaa meille perusteita olettaa, että prosessi kehittyy oikeaan suutaan.

Itä-Ukrainan konflikti alkoi 2014 ja konfliktissa on kuollut yli 13 000 ihmistä. Konfliktin seurauksena huomattavaa osa Ukrainan Luhanskin ja Donetskin hallintoalueista on separatistien hallinnassa.

Venäjän on sanottu tukevan separatisteja aseellisesti. Huhtikuussa Venäjä ilmoitti, että Venäjä-mieliset ukrainalaiset, jotka asuvat separatistien hallitsemalla alueella, voivat hakea Venäjän passia. Yli 160 000 separatistien alueella asuvaa ukrainalaista on hakenut passia ja 125 000 on saanut sen, kommentoi Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev Venäjän Tass-uutistoimistolle.

Kenties juuri Venäjän toimien takia huhtikuussa Ukrainan presidentiksi valittu entinen koomikko ja näyttelijä Volodymyr Zelenskyi on innokas sopimaan Itä-Ukrainan rauhasta.

Kaikki ukrainalaiset eivät ole olleet iloissaan Zelenskyin innokkuudesta. Viime sunnuntaina useat tuhannet ihmiset marssivat Ukrainan pääkaupungin Kiovan kaduille protestoimaan tapaamista. He pelkäsivät Ukrainan "antautuvan" Venäjälle.

Putin kommentoi Berliinin murhaa

Itä-Ukrainan konfliktiin liittyvien keskustelujen sekä Venäjän ja Ukrainan maakaasusopimuksen lisäksi Putin kommentoi Berliinissä elokuussa tehtyä georgialaisen miehen murhaa.

Saksan viranomaiset epäilevät Venäjän, tai Venäjän federaation kuuluvan Tshetshenian, liittyvän murhan toteutukseen. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Saksa kertoi viime viikon keskiviikkona karkottaneensa kaksi Venäjän suurlähetystössä työskennellyttä protestiksi siitä, ettei Venäjä ole Saksan mielestä osallistunut riittävän hyvin murhan tutkimukseen.

– Tällaisissa tilanteissa on kirjoittamattomia sääntöjä. Sinä erotat meidän lähettiläitä, me erotamme sinun, Putin kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Putin piti suurlähetystössä työskennelleiden erottamista epäreiluna. Putin sanoi tiedotustilaisuudessa, että murhattu mies on tappaja ja osallistunut verisiin tekoihin Venäjän maaperällä. Venäjän omaan rooliin hän ei ottanut kantaa.

– Hän on raaka ja verenhimoinen ihminen. Yhdessä hyökkäyksessä, johon hän otti osaa, hän tappoi 98 ihmistä. Hän oli yksi Moskovan metron pommi-iskujen järjestäjistä, Putin sanoi.

Georgialaisen miehen murha on vain yksi Venäjän ja länsimaiden välejä kiristävistä tappotapauksista. Viime vuonna Britanniassa myrkytettiin entinen Venäjän vakooja Sergei Skripal sekä tämän tytär. Myrkytystä pidetään Venäjän masinoimana.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.38.

MAINOS

Kommentoi

Eräs sinänsä pikkuseikka tässä vaivaa: onko Venäjä nyt sitten virallisesti myöntänyt olevansa sodan toinen osapuoli, kun itäisen Ukrainan sodan lopettamisesta neuvotellaan? Minä kun olin koko ajan siinä luulossa, ettei Venäjällä - omien ilmoitustensa mukaan - ole mitään tekemistä asian kanssa... venäläiset sotilaat aseineen ovat olleet vain Krimillä lomailemassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen toimittaja väitti aamulla, että kansainvälinen rikostuomioistuin tmv. on todennut, että Ukraina ja Venäjä ovat sodassa keskenään. Tämä ei pidä paikkaansa, eli Yleltä ns. valeuutinen, jota ei tietenkään korjata.

Muutenkin veronmaksajien Yle yrittää korostaa "poliittista korrektiuttaan", että Venäjä, Venäjä, Venäjä.. Luotettavampia ja asiallisempia uutisia saa jo esim. TV 3:sta (MTV).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella uskallat väittää, että sotatila maiden välillä ei pidä paikkaansa. Onkos puuttuva sodanjulistus jokin peruste. Talvisotakin taisi olla vain "aseellinen konflikti", kun tuo sodanjulistus puuttui. Muistelen, että jo 2014 näkyi todisteita pihkovalaisten maahanlaskujoukkojen tappioista ja vangeiksi jäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan , kun Putin on vallassa, ei tule rauhaa maiden välille. Jäätynyt konflikti jatkuu vuodesta toiseen, olihan Baltian maat miehitettyjnä sukupolven ajan. Siispä odotamme milloin tämä miehittäjä siirtyy sivuun vai siirtyykö..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väliä näillä neuvotteluilla on, kun Venäjä ei noudata mitään kansainvälisiä lakeja, sopimuksista puhumattakaan? Putin pelaa mustaa teatteria ja rumaa peliä; venäläiset jatkavat kapinallisten tukemista niin materiaali- kuin miesvoimallakin. Kaikkihan tämän tietävät, mutta tämähän on teatteria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kestopolitrukki Kanervaa myöten kaikki näyttävät unohtavan, että Itä-Ukrainan sota on osa laajempaa geopoliittista vääntöä, jonka osa Venäjän ja ns. lännen vastakkainasettelu on. Ilman sen laukeamista on mahdoton löytää kunnollista ratkaisua tähän marginaaliseen konfliktiin. Macron on ymmärtänyt tämän, mutta useimmat muut eivät.

Sen sijaan ollaan lapsellisesti vaatimassa, että Venäjän on muututtava. Miten ihmeessä vähänkään omanarvontuntoiselle ja omilla jaloillaan seisovalle valtiolle voidaan tuollaista edes esittää? Kyse täytyy olla joko typeryydestä tai ylimielisestä röyhkeydestä, jotka ovat oikeastaan sama asia.

Paasikiveä kaivattaisiin taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö annettaisi ukrainalaisten päättää mihin haluavat kuulua. Mielestäni valmius aseelliseen vastarintaan kertoo siitä, että maata halutaan puolustaa. Ukrainan sotilaallinen haltuunotto tulisi olemaan erittäin verinen. Mutta eihän Neuvostoliiton 1930-luvun Ukrainassa järjestämän holodomorin miljoonat uhritkaan venäläisiä järkyttäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miten ihmeessä vähänkään omanarvontuntoiselle ja omilla jaloillaan seisovalle valtiolle voidaan tuollaista edes esittää?"

Aika huvittava ilmaisu, mutta kertoo kirjoittajansa kommunismin läpitunkemasta ajatusmaailmasta. Luulisi, että terve omanarvontunto voisi pikemminkin perustua yhteistyön kautta nousevaan molemminpuoliseen kunnioitukseen kuin näiden pienempien naapurien jatkuvaan kurmootukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image