Ulkomaat

Itä-Ukrainan rauhasta neuvotellaan tänään ja ukrainalaiset pelkäävät pre­si­dent­tin­sä tekevän liikaa myönnytyksiä – "En voi ymmärtää, onko hän petturi vai ainoastaan amatööri"

Tuhannet ukrainalaiset osoittivat mieltään Maidanin aukiolla sunnuntaina. KUVA: SERGEY DOLZHENKO
Ulkomaat 9.12.2019 11:57
Daniel Wallenius

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Saksan ja Ranskan johtajat Pariisissa tänään maanantaina. Tapaamisen on määrä alkaa iltapäivällä viideltä Suomen aikaa.

Kokous on ensimmäinen laatuaan kolmeen vuoteen ja siinä etsitään ratkaisua rauhan saamiseksi Venäjän tukemien separatistien valtaamille Itä-Ukrainan alueille.

Mitä lähemmäs kokous on tullut, sitä selvemmin Venäjän ja Ukrainan siihen kohdistuvien odotusten erot ovat käyneet ilmi. Zelenskyi on sanonut oman painotuksensa olevan humanitaarinen. Hän haluaa laajamittaisen vankienvaihdon.

Ukrainan ja Venäjän ensimmäinen vankienvaihto sitten vuoden 2014 tapahtui syyskuussa, mutta kumpikin osapuoli vapautti vain 35 vankia.

Zelenskyi on sanonut, että toinen prioriteetti on lisätä Itä-Ukrainan turvallisuustilannetta. Hän sanoi myös, että alueellisten vaalien mahdollisuudesta keskustellaan.

– Meille on tärkeää, että kaikki ukrainalaiset puolueet ovat edustettuina vaaleissa. Lisäksi on tärkeää, että paikalla on sekä ukrainalaisia että kansainvälisiä tarkkailijoita ja että toimittajilla on avoin ja turvallinen pääsy paikalle, Zelenskyi sanoi sunnuntaina talousmedia Forbesin mukaan.

Venäjä puolestaan on sanonut, että haluaa Ukrainan neuvottelevan suoraan kapinallistasavaltojen kanssa. Ukrainassa ne on luokiteltu terroristijärjestöiksi ja neuvottelu tarkoittaisi, että Ukraina tunnustaisi tasavallat.

Viidestä periaatteesta pidettävä kiinni

Ukrainassa tapaaminen on herättänyt suurta huolta. Tuhannet ihmiset osoittivat maanantaina mieltä Kiovassa Maidanin aukiolla. Mielenosoituksen olivat kutsuneet koolle muun muassa entisen presidentin Petro Poroshenkon ja entisen pääministerin Julia Timoshenkon puolueet.

Mielenosoittajat vaativat, että Zelenskyi pitää kiinni viidestä periaatteesta. Ukrainasta ei saa tehdä liittovaltiota, Krimin tilanteesta ei saa tehdä kompromisseja ja Ukrainan on saatava suuntautua länteen. Lisäksi kapinallisten hallitsemilla alueilla ei saa pitää vaaleja ennen kuin venäläiset joukot ovat vetäytyneet, eikä Venäjää vastaan nostettuja kansainvälisiä oikeusjuttuja saa vetää pois.

Kritiikki presidenttiä kohtaan kasvaa

Huippukokouksen lähestyminen on lisännyt Zelenskyitä kohtaan esitettyä kritiikkiä. Viime viikolla pestistään eronnut varaulkoministeri Olena Zerkal sanoi, että Zelenskyi ei valmistaudu kunnolla puheluihinsa Putinin kanssa.

– Hän soittaa tunteen mukaan. Suunnitelmaa puhelulle ei koskaan ole, Zerkal sanoo talousmedia Forbesin mukaan.

Samankaltaista kritiikki on myös Maidanin aukiolla.

– En voi ymmärtää, onko Zelenskyi (Venäjän) kätyri ja petturi vai ainoastaan amatööri, henkilö, joka ei ole koskaan ollut politiikassa ja haluaa haastaa Putinin karismalla. Se on vain epärealistista, aktivisti Oleksiy Komarovsky sanoi Kyiv Postille.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image