Ulkomaat

Israelin vaaleissa pääministeri Netanjahun puolue näytti olevan niukasti häviämässä

Ulkomaat 18.9.2019 8:12
Ilkka Timonen, Reuters

Keskustalainen Gantz ei julistautunut voittajaksi vaan aikoi odottaa virallisia tuloksia.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu taisteli poliittisesta henkiinjäämisestään sen jälkeen kun tiistain parlamenttivaalien ovensuukyselyt osoittivat ettei vaaleissa ole selvää voittajaa.

Netanjahun haastaja, keskustalainen Benny Gantz sanoi keskiviikkona näyttävän siltä, että jo vuosikymmenen hallinnut Netanjahu olisi häviämässä, mutta että vasta viralliset tulokset kertoisivat totuuden.

Omassa puheessaan oikeistolaisen Likud-puolueen kannattajille Netanjahu sanoi käheällä äänellä vettä jatkuvasti maistaen, että hän odotti tuloksia eikä halunnut julistautua voittajaksi tai häviäjäksi.

Netanjahu näytti paljon lannistuneemmalta kuin viisi kuukautta sitten, jolloin hän voitti täpärästi vaalit. Hän kuitenkin epäonnistui hallituksen muodostamisessa, minkä takia uudet vaalit piti järjestää tiistaina.

Gantz, entinen asevoimien päällikkö, säteili tyytyväisyyttä ja itseluottamusta kun hän kertoi Sininen ja valkoinen -puolueensa juhlassa, että "me täytimme tehtävämme" luvaten työskennellä yhtenäisen hallituksen muodostamiseksi.

Hän sanoi, että Netanjahu ilmeisesti "ei onnistunut missiossaan" voittaa viides kausi pääministerinä.

– Odotamme todellisia tuloksia, Gantz, 60, sanoi.

Vasta neljännes äänistä laskettu

Lopullisten tulosten julistamiseen voi mennä yli viikko, mutta parlamentti Knesset julkaisee osatuloksia sitä mukaa kun ääntenlasku etenee.

Aamukuuteen mennessä oli laskettu noin neljännes äänistä.

Israelin tv-asemien laskelmien mukaan Likud voisi saada 120-paikkaiseen Knessetiin 30–33 paikkaa, missä olisi laskua edellisistä arvioista. Sininen ja valkoinen saisi 32–34 paikkaa.

Koska kumpikaan puolue ei saisi enemmistöä parlamenttiin, Netanjahun entinen liittolainen, ex-puolustusministeri Avigdor Lieberman nousee ratkaisevan asemaan puolueensa Israel Beitenu kanssa.

Liebermanin puolueelle ennustettiin kahdeksaa tai yhdeksää paikkaa, ja näin Likud saisi oikeistolaisten puolueiden kanssa 55 paikkaa, mikä on kaksi vähemmän kuin aiemmin ennustettiin. Sininen ja valkoinen voisi saada keskusta-vasemmistolaiseen hallitukseen 59 paikkaa.

Netanjahu korosti vaalikampanjansa aikana läheistä suhdettaan Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin. Netanjahu sanoi aamuöisessä puheessaan tavoitteenaan olevan luoda "vahva sionistinen hallitus", joka heijastelisi monien ihmisten näkökantoja.

Hän näytti olevan valmis ottamaan hallitukseen juutalaispuolueita, jotka eivät ole mukana nykyisessä hallituksessa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:11
Tallink Siljan viestintäjohtaja kommentoi laivakuolemia: Harvinaista, että samana yönä on käynyt kaksi tapausta
15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
13:48
Poliisi pysäytti Meri-Lapissa viikonlopun aikana seitsemän rattijuoppoa – Kemissä huumekuski jäi kiinni kortitta ajosta 22. kerran vuoden sisään
12:29
Syksyinen suo Suomussalmella, Oulujoen rannat ja aava meri – katso kuvia lukijoiden suosikkimaisemista
11:31
Turkki: Kurdijoukot tappoivat turkkilaissotilaan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta
11:22
Tänään vietetään kansainvälistä maisemapäivää – lähetä kuva suosikkimaisemastasi
152
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
35
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
31
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Tuommoinen räkyttäminen on pelkkää kateutta. Maanviljelijät tekevät todella oikeaa ja raskasta työtä mutta eihän sitä tu... Lue lisää...
ihanko ite näit?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image