Ulkomaat

Israel alkaa viedä lää­ke­kan­na­bis­ta – valtio haaveilee satojen miljoonien verotuloista

Lääkekannabista viljeltiin tilalla Safedissa Pohjois-Israelissa vuonna 2016. KUVA: JIM HOLLANDER
Ulkomaat 27.1.2019 22:02
Lea Peuhkuri, Reuters

Israelin hallitus hyväksyi sunnuntaina lääkekannabiksen viennin ulkomaille.

Uuden lain uskotaan tuovan lisää tuloja sekä valtiolle että maataloussektorille. Maan parlamentti hyväksyi lain viime kuussa.

Poliisin ja terveysviranomaisen hyväksymät israelilaiset yhtiöt voivat viedä lääkekannabista maihin, joissa sen käyttö on laillista. Vienti voi alkaa niinkin pian kuin yhdeksän kuukauden kuluttua.

– Olen iloinen, että tämä on viimein totta. Tämä avaa todella suuren markkinan Israelissa. Teknologia on olemassa Israelissa, ja tähän asti meidän täytyi yksinkertaisesti antaa teknologia toisiin maihin. Siksi olen iloinen, että voimme nyt saada tuottoja täällä Israelissa, sanoi oikeusministeri Ayelet Shaked uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hallitus arvioi, että lääkekannabiksen vienti voi tuoda verotuloina jopa 273 miljoonaa dollaria vuodessa.

Osa parlamenttiedustajista yritti estää lain voimaantulon. Heidän pelkonsa on, että lisääntynyt kannabiksen viljely sysää lisää huumeita kaduille Israelissa.

Israelilaiset yhtiöt kuuluvat maailman suurimpiin lääkekannabiksen tuottajiin. Israelissa ilmasto suosii kasvin viljelyä, ja maassa on lisäksi kehitetty paljon lääketieteellistä ja maatalousosaamista.

Lääkekannabista viljelee Israelissa kahdeksan yhtiötä, joista monet ovat avanneet kannabistilan ulkomailla päästäkseen kansainvälisille markkinoille.

Yksi yhtiöistä, Tefen, on mukana yhteistyössä, jonka ansiosta se pääsee Euroopan markkinoille Portugalin kautta.

Lääkekannabiksen käyttö on sallittua monissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien. Viimeksi joulukuussa Uusi-Seelanti hyväksyi kasvin käytön lääkkeenä.

MAINOS

Kommentoi

Tässä Suomelle keino valtiotulojen lisäykseen! Misi tämmöisiin mahdollisuukiin ei tartuta. Osaamisesta ei voi olla kiinni ja uskon, että yrittäjiä kyllä tulisi, kuin sieniä sateella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkekannabis on Suomessa periaatteessa laillista, mutta käytännössä lääkärit eivät määrää sitä, joten markkinoita täällä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit ovat suomessa täysin lääke-yhtiöiden juoksupoikina. Määrävät ne lääkkeet mitä isot sanovat. Ja hintakin on sen mukainen, meille jokaiselle veronmaksajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me viedään kaljat Viroon ja käydään itse ostamassa ne takaisin. Ja saadaan vielä halvallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä että maailmalla osataan! Nyt kun Suomessa vielä arvotaan muutama vuosi että kannattaako niitä hippejä kiusata vai keskitetäänkö vaihtoehtoisesti poliisin rajalliset resurssit johonkin muuhun ja sitten perustetaan valtionyhtiö jolle annetaan monopoliasema kantsumarkkinoilla ja sitten myydään se valtionyhtiö ulkomaisille sijoittajille pilkkahintaan niin ei vahingossakaan mitään hyötyä pääse valumaan kansalle! Työpaikat alalla annetaan Puolan pojalle (tekee alle puolet halvemmalla) sesonkityöhön (sadonkorjuu) haetaan marjanpoimijamummot Thaimaasta. Tuotteen laatukin on tämmöisillä arvatenkin aivan mahtava ja epäilemättä hintakaan ei päätä huimaa. Kaikki voittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Antti Rinne vastasi kuntapohjaista sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen pormestarille: "Yhteensovitetaan valmistelut"
18:00
Hyväksikäyttö voi paljastua virtsakokeesta – lasten kaltoinkohtelua tutkiva lääkäri kohtaa vastaanotollaan yhä enemmän kidutetuiksi joutuneita lapsia Tilaajille
17:40
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
17:21
Lipon Kohonen haukkui tuomarit Iltalehdessä lyttyyn kirosanojen kera, kurinpito antoi varoituksen – lajilegendan anteeksipyyntö katsottiin lieventäväksi tekijäksi
16:53
Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Vapaavuoresta"
16:08
Kokoomusnuorten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"
15:59
Uusia koiraharrastajia toivotaan hirvenmetsästykseen - rajoitukset koiran säkäkorkeuteen muuttuvat
86
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
67
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
38
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
36
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
36
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
32
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
27
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image