Ulkomaat

Islanti paljasti muistolaatan menetetylle jäätikölle

Ulkomaat 19.8.2019 10:55
Ilkka Timonen, Reuters

Jäätiköiden häviäminen on varoitusmerkki siitä, että maapallon ilmasto on lämpenemässä vaarallisiin lukemiin.

Islannissa paljastettiin sunnuntaina muistolaatta hävinneen Okjökullin jäätikön muistolle. Kyseessä on Islannin ensimmäinen jäätikkö, joka on sulanut ilmastonmuutoksen vuoksi.

Tutkijoiden mukaan jäätiköiden häviäminen on yksi varoitusmerkki siitä, että maapallon ilmasto on lämpenemässä vaarallisiin lukemiin.

Muistolaatan paljastusseremonia pidettiin Islannin länsiosassa sunnuntaina tutkijoiden ja paikallisten asukkaiden voimin. Okjökull ei ole vuodesta 2014 saakka täyttänyt enää määritelmää jäätiköstä 1900-luvulta alkaneen sulamisen vuoksi.

"Ok (Okjökull) on ensimmäinen islantilainen jäätikkö, joka on menettänyt statuksensa jäätikkönä. Seuraavien 200 vuoden aikana kaikkien jäätiköiden odotetaan seuraavan perässä", kertoi islantilaisen kirjailijan Andri Snaer Magnasonin teksti laatassa.

"Me tiedämme mitä on tapahtumassa ja mitä pitää tehdä. Vain sinä tiedät teimmekö me sen", jatkui teksti, joka on suunnattu tuleville sukupolville.

"Tulen ja jään maa"

Nasan satelliittikuvien mukaan jäätikkö näkyi vielä isona valkoisena alueena vuonna 1986, mutta nyt elokuun alussa otettu kuva näytti vain muutamia pieniä valkoisia läikkiä.

Islantilaiset kutsuvat maataan "Tulen ja jään maaksi". Siellä on näyttäviä tulivuoria ja jäätikköjä, jotka on ikuistettu kirjallisuuteen. Mutta jäätiköt sulavat ja tähän on syynä tutkijoiden mukaan maailmanlaajuinen lämpötilan nousu.

– Enää ei ole mitään epäilystä siitä, että arktisen alueen ilmasto on muuttumassa merkittävästi ja nopeasti, sanoi Minik Rosing, Kööpenhaminan yliopiston professori.

– Kaikissa Pohjoismaissa ilmastonmuutos on tullut tulevaisuuden teoreettisista ennusteista jokapäiväiseen todellisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Jokseenkin kaikki planeetta Maan käyttämä energia tulee tänne jatkuvana auringosta lähtevänä (voimakkkaana) säteilynä. Auringon tuottama kokonaissäteily on noin 100miloonaa kertaa Maan saama säteilyn osuus. Näin Auringon säiteilystä lähes kaikki uppoaa avaruuden syvyyksiin muuhun tarkoitukseen kuin Maassa käytettäväksi. Ilmeisesti olosuhteet Maan pinnalla määräytyvät Auringon toiminnan mukaan. Kuitenkin auringon säätämiseen tarvittavat suunnattomat voimavarat ja kyvyt ovat ihmiselle totaalisesti saavuttamattomissa. Ilmaston muuttoksissamme ihmisen toiiminnalla ei ole miitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töttörötöttöttöö, väestönkasvu mainittu ja epäusko tieteelliseen tutkimukseen mainittu. Haiskahtaa jotenkin äärioikealle.... Väestönkasvu on osa ongelmaa, mutta länsimaisen pienentyvän väestön kasvava kulutus edelleen pahempi ongelma. Afrikan osuus väestöstä on 16 %, mutta päästöistä vain 4%. Väestönkasvusta toitottajat eivät ole huolissaan maapallon tuhon kierteestä eivätkä välitä sitä pysäyttää, vaan tarkoituksena on ujuttaa keskusteluun rasismi. Jos on aito huoli, olkaa hyvät ja menkää väkirikkaisiin maihin jakamaan ehkäisyvälineitä tai rahoittakaa järjestöjä, jotka sitä työtä tekevät.

Tieteellinen konsensus ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on todella vahva, jo 99%. Ei ole enää epäilystäkään. Jatkuvasti tulee reaalimaailmasta mitattua dataa, joka vahvistaa tutkijoiden olleen oikeassa. Nyt ei olla 1,5 asteen lämpenemisen käyrällä, vaan mennään jo kohti 3-4 asteen lämpenemistä ellei jopa pahempaa. Grönlannin jäätiköiden piti sulaa vasta 50 vuoden kuluttua, muuta ne sulavat jo nyt. Tutkijat ovat mallintaneet eri skenaarioita, lievempiä ja rajumpia, todellisuuden mittausdata näyttää pahimpien skenaarioiden olevan tapahtumassa.

Mutta tämän kaiken voi tietysti kumota joku tavallinen Pera takahikiältä, joka kerran katsoi ilmastodenialistien verkkosivuilta, että jotta ei pidä paikkaansa ja sitä paitsi Perasta muutenkin tuntuu siltä että ei voi pitää paikkaansa. Pera voittaa tuhannet vakavastiotettavat kokeneet tutkijat ja koko tiedeyhteisön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä päivää odotellessa, kun edellinen jääkausi voidaan vihdoin julistaa päättyneeksi jäätiköiden hävittyä ja maan noustua takaisin. Tämä päivä koittaa hyvällä tuurilla jo ennen seuraavan jääkauden alkamista. Ikävä juttu äärikonservatiiveille, jos eivät voi sulattaa maailman muuttumista takaisin lämpimäksi. Muutos lämpimämpään suuntaan oli varmaan kova paikka jo osalle luolamiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakkaa pari saata metriä korkean pylvään päähän laattanne jotta tulevatkin sukupolvet näkevät sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, kyllä, uutta jääkautta pukkaa. Se tulee vaikka väkisin maapallon keskilämpötilan noususta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta saadaan pystyttää muistolaatta koko maapallolle. Mutta ilmastoänkyrät vain toitottavat valeitaan päivästä toiseen, häpeäisitte! Nyt on kysymyksessä ihmisen aiheuttama maapallon lämpeneminen, joka johtuu ihmisen aiheuttamasta kasvihuonekaasujen merkittävästä kohoamisesta 1800-luvulta lähtien. Ei tarvitse tulla selittämään, että on ollut joskus vaikka minkälaista ilmastoa maapallolla. sillä ei ole väliä! Nyt on nyt ja nyt on käsillä akuutti kriisi, joka on lähtemässä kohta täysin hallitsemattomaksi! Kun keskilämpötilaa nostetaan ihmisen toimesta tarpeeksi, useat prosessit lähtevät liikkeelle ja lämpötila voi alkaa kohota ennennäkemätöntä vauhtia. Se tarkoittaa sitä että maapallo muuttuu käytännössä ihan oikeasti asuinkelvottomaksi!

Grönlanti, Antarktis ovat sulamassa samoin kuin kaikki muutkin jäätiköt. 17 maassa on vakava vesikriisi kuivuuden vuoksi. Ennätyshelteet ovat piinanneet joka puolella.Meret lämpenevät, happamamoituvat. Ennätysmäisen laajoja metsäpaloja arktisella alueella. Lämpötilaennätyksiä rikottu joka puolella maapalloa. Viimeiset vuosikymmenet mittaushistorian kuumimmat, viimeiset vuodet mittaushistorian kuumimmat, tämänkesän kuukaudet koko mittaushistorian kuumimmat.

Ja vastuuttomat pellet kehtaavat änkyröidä kaikkea näitä tosiasioita vastaan, tiedettä vastaan. Vastuuttomat politiikot eivät tee mitään. Suomen päästöt eivät ole laskeneet, vaan kasvaneet. Liikenteen päästöissä ei ole vielä nähty mitään muutosta, kotitalouksien kulutus on vain kasvanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne, Li ja Haavisto lupasivat kaikki ympäristöystävällisempää politiikkaa. Rinne heitti tämän lupauksen ensimmäisenä romukoppaan vallanhimossaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko...

Tiedätkö, että tieteessä mitään teoriaa ei voi todistaa oikeaksi? Tieteellinen teoria voidaan vain todistaa vääräksi, ja siihen riittää vain yksi ainoa todiste. "Tieteellinen totuus" on siis teoria, jota ei (vielä) ole todistettu vääräksi.

Tieteellinen teoria on aina avoin falsifioinnille - vääräksi todistamiselle. Ilmastonmuutosteoria ei täytä enää tänään edes tieteellisen totuuden kriteerejä, eikä se ilmeisesti aiemminkaan ole tälle tasolle yltänyt. Ehkäpä juuri siksi siitä on tullut ideologia, joka leimaa kaikki ilmastohömppää epäilevät tyhmiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyppä kertomassa tuo sama niille parille miljardille syntymättömälle Afrikkalaiselle. Mites meinasit tuon ongelman ratkaista täältä Suomesta käsin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Musta laatta auringossa tekee valtavan lämmön, kokeile itse vaikka!
Miksi eivät tehneet valkoista siitä, ei lämpenisi maa sen alla - eikä yläpuolellakaan. Lämmin nousee aina ylöspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi taas tuollainen teksti, vaarallisiin lukemiin.
Paljastakaa sekin totuus, että Grönlannissa on ollut noin tuhat vuotta sitten vieläkin lämpimämpää. Mikähän sen aiheutti? Ihminenkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis väität, että Grönlannissa on ollut lämmin ilmasto ja näinollen ikijäätiköt ovat muodostuneet alle tuhat vuotta sitten? Mihin tietosi perustuu, ja miten se vaikuttaa Islannin tämänhetkiseen tilanteeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikinkien aikana Grönlannissa kasvoi jopa puitakin. Ja ilmasto mahdollisti silloin jopa maan viljelemisen. Risto on oikeassa on ollut paljon lämpimämpiäkin ajanjaksoja historiassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikingit hakkasivat Islannista ja varmaan myös Grönlannista ne vähäiset puut joita sattui löytymään. Sulaneet jäätiköt eivät todellakaan syntyneet tuhat vuotta sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image