Ulkomaat

Islannissa kukkaron nyörit ovat taas löysällä

Ulkomaat 14.4.2013 3:00
STT

Ovessa ei ole nimeä, mutta portaiden edessä seisova Jopo-pyörä paljastaa osoitteen oikeaksi. Pikkutyttönä Islanti-kuumeen saanut ja opiskeluaikana maassa ensi kertaa vieraillut Satu Rämö on asunut Reykjavikissa nyt jo viisi vuotta.

Osapuilleen saman verran aikaa on kulunut pankkiromahduksesta, joka vei saarivaltion vararikon partaalle. Luulisi kaikenlaisen säästäväisyyden ja varovaisuuden elämässä olevan nyt muotia.

Ei Islannissa, Rämö kertoo.

– Kyllä täällä eletään vähän kuin viimeistä päivää.

Yhtälö on kieltämättä hämmentävä. Samalla kun tilastot kertovat kotitalouksien ylivelkaantumisesta, Reykjavikin kaupat ja kahvilat pursuavat väkeä – eivätkä kaikki ole turisteja. Pääkaupungin kadut ovat paikoin liian ahtaita leveille ökymaastureille.

Joillakin siis vielä on rahaa, mutta monet elävät velaksi aivan kuten ennen romahdusta. Rämö on itsekin todistanut suomalaistuotteita myyvässä kaupassaan, kuinka asiakas saattaa jakaa ostoksensa summaa useille eri luottokorteille.

– Monet tekevät myös pimeästi töitä, kun jostain rahaa on saatava.

Tehdäänpä sitten lapsia

Islantilaisille on Rämön mukaan tyypillistä se, että kaikki tehdään täysillä ja yläkanttiin – niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

– Kaikki tekivät ennen lamaa ihan hulluna töitä – yöt putkeen, Rämö kertoo.

Kun sitten tärkeä työ tai kenties asuntokin meni alta, niin toimettomuuteen ei vaivuttu. Yhdenlaisesta aktiivisuudesta kertoo laman jälkeinen vauvabuumi.

– Siinä ehkä tuli sellainen olo, kun kaikki pysähtyi, että oli aika jäädä kotiin tekemään lapsia.

Vaikka eivät islantilaiset muutenkaan tunnu odottelevan uran ja työkuvioiden selviämistä ennen perheen perustamista. Sen kolmekymppinen Rämö on huomannut etsiessään liikekumppaninsa kanssa kauppaan työntekijää.

– Melkein kaikki hakeneet olivat suunnilleen meidän ikäisiä ja heillä on jo kaksi tai kolme lasta.

”Flegmaattisuus puuttuu”

Rämön kotona lapsia on yksi, kolmevuotias tytär, sekä reykjavikilaisesta ”baarista löytynyt” islantilainen mies, joka työskentelee kohisten kasvavalla matkailualalla vuoristo-oppaana.

Rämölle puolisoineen Islannin romahdus oli lopulta enemmän mahdollisuus kuin uhka. Järjettömän kalliista maasta olikin yhtäkkiä mahdollista hankkia omistusasunto ja kauppatieteilijän asiantuntemuksella kirjoitetuille jutuille lama-Islannista riitti kiinnostusta Suomessa.

Sittemmin laajaan työtehtävien kirjoon on kerääntynyt muun muassa käännöstöitä ja paksu Islanti-matkaopaskirja suomalaisille. Nykyisin eniten työllistävät blogit.

Paljon erilaisia töitä eli maassa maan tavalla.

– Kyllä täältä sellainen flegmaattisuus puuttuu kokonaan. Minullehan se sopii hyvin, kun olen tällainen projektiorientoitunut säätäjä, Rämö naurahtaa.

Pimeimmän talven lumimyrskyn raivotessa mieleen saattaa tosin hiipiä ajatus, että mitähän minä täällä teen. Rämö on kuitenkin paikkansa valinnut eikä kaipaa esimerkiksi Espanjaan, missä asui aiemmin.

– Mieluummin lämmin sisällä ja kylmä ulkona kun toisin päin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
53
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
15
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image