Ulkomaat

Isis-taistelijat voivat paeta Syyriassa vankiloista, koska Turkin hyökkäyksen takia kurdit eivät pysty vartioimaan heitä – Lähes 800 vie­ras­tais­te­li­joi­den per­heen­jä­sen­tä on jo paennut leiriltä

Turkin puolelta otettu kuva näyttää Turkin joukkojen tekemien pommitusten tuhoa Ras al-Ainin kaupungissa Syyriassa. KUVA: ERDEM SAHIN
Ulkomaat 13.10.2019 19:56
Reuters

Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä loput tuhat sotilastaan pois Pohjois-Syyriasta, koska Turkki on laajentamassa hyökkäystään etelämmäksi ja lännemmäksi.

Turkin Pohjois-Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia kurdit eivät pysty sekasortoisessa tilanteessa enää vartioimaan tehokkaasti vankiloita, joissa on Isis-taistelijoita. Kurdien mukaan leiriltä on jo päässyt pakenemaan lähes 800 ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden perheenjäsentä.

Kansainvälinen huomio on myös siviileissä, joista YK:n mukaan jo 130 000 on joutunut pakenemaan kodistaan.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina, että se vetää loput tuhat sotilastaan pois Pohjois-Syyriasta, koska Turkki on laajentamassa hyökkäystään entistä etelämmäksi ja lännemmäksi.

Toinen syy vetäytymiseen on, että USA:n kurdijohtoinen liittolainen Syyrian demokraattiset joukot oli etsimässä liittolaista Venäjästä Turkkia vastaan.

Turkin epäillään tulittaneen tahallisesti Yhdysvaltain tukikohtaa

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain entiset ja nykyiset turvallisuusviranomaiset epäilevät Turkin tulittaneen perjantaina tahallisesti Yhdysvaltain tukikohtaa Syyriassa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei kuitenkaan loukkaantunut Kobanin alueelle suuntautuneessa tykistötulituksessa.

Amerikkalaisjoukot joutuivat poistumaan tukikohdastaan, mutta palasivat sinne lauantaina.

– Emme ikinä tekisi tällaista liittolaisillemme, kuvailee Pohjois-Syyriassa oleva amerikkalaisupseeri tykistötulitusta Washington Postille.

Turkin puolustusministeriö tiedotti perjantaina, että se ei tulittanut amerikkalaisia tahallisesti, vaan se puolusti tukikohtaansa kurdien hyökkäykseltä.

Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan kertoivat Turkin lopettaneen tulituksen sen jälkeen, kun Yhdysvallat huomautti Turkille iskun kohdistuneen liian lähelle amerikkalaistukikohtaa.

Turkin keskiviikkona aloittamat hyökkäykset ovat kohdistuneet Syyrian kurdialueelle rajakaupunkeihin ja keskittyneet noin sadan kilometrin säteelle Kobanin länsipuolella.

Naton Stoltenberg puhuu oletettavasti Turkista maanantaina

Turkkia voi kohdata sen Nato-liittolaisten kuten Yhdysvaltojen sanktiot. Nato-maista Saksa ja Ranska ovat jo jäädyttäneet asevientinsä Turkkiin.

Turkin sotatoimet Syyriassa ovat puheenaihe myös Lontoossa koolla olevassa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

– Täällä käsitellään koko kansainvälisen politiikan kirjoa. Ei voi sanoa, että Turkki olisi hallitseva teema, Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kommentoi Lännen Medialle Lontoosta.

Kanerva arvelee, että Turkin tilanne nousee esiin maanantaina, kun paikalle saapuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Nato ei ole toistaiseksi tuominnut Turkin toimia Syyriassa.

– Stoltenberg on vieraillut Turkin Ankarassa perjantaina, joten olettaisin, että hän käsittelee asiaa puheessaan.

Kanervasta on ymmärrettävää, että tapahtumien ilmapiiri heijastuu kokoukseen.

–  Ei täällä Turkin toimenpiteille ylenpalttista suosiota taida löytyä, mikäli käytäväkeskusteluista voi päätellä.

Naton parlamentaarinen yleiskokous ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta se voi antaa Natolle suosituksia.

Hyökkäys Syyriaan

Turkki hyökkäsi keskiviikkona 9. lokakuuta Pohjois-Syyrian rajakaupunkeihin, jotka ovat olleet kurdijoukkojen hallussa.

Turkki hyökkäsi pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump äkillisesti veti amerikkalaisia sotilaita pois alueelta.

Nyt Yhdysvallat aikoo vetää loputkin tuhat sotilastaan pois alueelta.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) mukaan Turkin hyökkäyksen takia jo 130 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja määrän arvioidaan vain kasvavan.

Kurdit ovat vartioineet vankiloita ja leirejä, joissa on terroristijärjestö Isisin taistelijoita sekä taistelijoiden perheenjäseniä. Leireillä on myös Pohjois-Euroopasta Isisiin tulleiden taistelijoiden perheenjäseniä.

Kurdien mukaan lähes 800 ulkomailta Isisin joukkoihin tulleiden vierastaistelijoiden perheenjäsentä pääsi pakenemaan leiriltä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Laajojen kansalalaispiirien toive, joka on lausuttu myöskin jonkin ministerin suulla, on ollut taistelussa menehtyneiden isis-taistelijoiden omaisten, eli vaimojen ja lasten noutaminen pois leiriolosuhteista takaisin kotimaahan, kukin omaansa. Nyt toive toteutunee, omaiset matkustanevat pois Syyriasta, he palaavat kotiin kotoutettaviksi, Toivoisi nyt palautusta vaatineiden ilmaisevan julkisesti tyytyväisyytensä, palaajien mukana saamme myöskin lapsia syntyvyysvajauksesta kärsivään maahamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä, enkä arvosta niitä Suomalaisia, jotka tukevat Turkin taloutta matkustamalla sinne lomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häviävät satojen tuhansien sotaa ja tuhottuja elinoloja pakenevien ihmisten sekaan, sieltä osa takaisin Eurooppaan, myös Suomeen. Tästä saamme kiittää Erdogania ja Trumppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan kurdien on ollut hakea tukea jostakin kun Trump jätti heidät vasaran ja alasimen väliin. Kyseessähän ei ole vain kurdisotilaat vaan perheet ja kaupungit.
Venäjä ei tue kurdeja vaan haluaa Syyriasta arabien hallitseman valtion rajalta rajalle.
Kiittämättömyys oli kurdien palkka. Yli 10 tuhatta kurdia kuoli taistelussa Isisiä vastaan ja kun se oli saatu kuriin niin Trump hylkäsi ja Turkki hyökkää päälle. Surullinen kohtalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tuntuu siltä, että paetkoot, kun ei tunnu ketään kiinnostavan tehdä asialle jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ottaa ohituskaistalla vastaan nämä "vierastaistelijat", jotka kyllä oikeassa maailmassa ovat pesunkestäviä terroristejä.
Järkyttävintä on, että maan turvallisuudesta vastaava sisäministeri, Ohisalo, oikein vaatii, että Suomi ottaa avosylin vastaan kaikki raakalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image