Ulkomaat

Isis otti vastuun Sri Lankan pommi-iskuista – yksi epäilty tallentui val­von­ta­ka­me­raan

KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA
Ulkomaat 23.4.2019 14:48
Daniel Wallenius

Islamilainen valtio -äärijärjestö on tiistaina kertonut olevansa Sri Lankalla viikonloppuna tehtyjen pommi-iskujen takana.

Jo aiemmin yhdysvaltalaiset turvallisuusasiantuntijat sanoivat, että iskuissa oli piirteitä, jotka viittasivat Isisiin. He olivat kuitenkin arvioissaan varovaisia, sillä yleensä Isis ottaa iskut hyvin nopeasti nimiinsä. Isis ei ole ainakaan vielä esittänyt todisteita väitteidensä tueksi.

Pääsiäissunnuntaina eri puolilla saarivaltion pääkaupunki Colomboa tehdyissä iskuissa on kuollut ainakin 321 ihmistä ja haavoittunut noin 500. Kuolleiden joukossa on 38 ulkomaalaista ja 45 lasta.

Apulaispuolustusministeri Ruwan Wijewardene sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että iskujen takana arveltiin olevan kaksi srilankalaista islamistiryhmää.

– Alustava tutkinta on paljastanut, että kyseessä oli kosto Uuden-Seelannin moskeijaiskusta, Wijewardene kertoi maan parlamentille.

Wijewardene ei kuitenkaan kertonut, miksi viranomaiset uskovat, että pommi-iskuilla on yhteys kuukauden takaisiin tapahtumiin. Tuolloin yksi asemies ampui 50 ihmistä kahdessa moskeijassa Christchurchin kaupungissa.

Tutkinnassa on lisäksi selvitetty kansainvälisiä yhteyksiä. Noin 40 ihmistä on pidätetty. Suurin osa heistä on srilankalaisia, mutta joukossa on yksi syyrialainen, joka pidätettiin paikallisten epäilyjen kuulustelujen jälkeen.

Ensimmäiset iskut 20 minuutin sisällä toisistaan

Iskut tehtiin sunnuntaina pääsiäisjumalanpalvelusten aikaan samalla, kun hotellit tarjoilivat aamiaista. Ainakin seitsemän itsemurhapommittajaa iski kolmeen kirkkoon ja neljään hotelliin.

Ensimmäiset kuusi iskua kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin tehtiin 20 minuutin sisällä toisistaan. Aikaisin iltapäivällä räjähdyksiä tapahtui vielä kaksi lisää, yhdessä hotellissa sekä esikaupunkialueella sijaitsevassa omakotitalossa.

CNN-televisiokanava on julkaissut videon, jolla näkyy mahdollisesti yksi pommittajista. Suurta reppua kantava mies taputtaa lasta päälaelle ja kävelee sisään goottilaistyyliseen pyhän Sebastianin kirkkoon, jossa kuoli kymmeniä.

FBI apuun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on soittanut maanantaina Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghelle ja luvannut Yhdysvaltojen tuen syyllisten kiinniottamiseksi. Washington Postin mukaan tiedustelupalvelu FBI:n henkilöstöä matkustaa Sri Lankalle auttamaan tutkimuksissa.

Lisäksi FBI on tarjonnut apua todisteiden tutkimuksiin. Myös brittiläisiä terrorismin vastaisia joukkoja on määrä saapua Sri Lankaan.

Maahan on julistettu poikkeustila, joka antaa poliisille lisävaltuuksia pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä. Lisäksi sunnuntaista asti on ollut voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto.

Pommi-iskut ovat kuitenkin herättäneet vakavan huolen Sri Lankan hallinnon toimivuudesta. Esiin on noussut paljon kysymyksiä siitä, olisiko iskut voitu estää.

Hallitus sai aiemmin tässä kuussa vihjeen Intiasta, että toinen epäillyistä järjestöistä suunnittelisi iskua kirkkoihin. Ei ole varmuutta siitä, millaisia toimenpiteitä tieto herätti. Maanantaina julkisuuteen tuli tieto, että pääministeri ei ollut saanut tietoa varoituksesta ja oli suljettu turvallisuuskokousten ulkopuolelle riitaannuttuaan presidentin kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ottivatko tappajat vastuun? Mistä vastuun? Ottaisivat ennemmin itsestään vastuun - eikä tappaisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:14
Urkujen soittaminen ei katso ikää – oululainen Emilia Soranta vetää pilottiprojektia, jossa hän opettaa urkujen soittoa lapsille
7:00
Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"
7:00
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tohtori Douglasin elämä järkkyy, kun tytär kidnapataan
7:00
Kuka vain voi ostaa yksityishenkilöiden tuottamia elämyksiä Airbnb-sivuston kautta – kenelle kuuluu vastuu, jos matkailijalle sattuu jotain? Tilaajille
6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image