Ulkomaat

Isis otti vastuun Sri Lankan pommi-iskuista – yksi epäilty tallentui val­von­ta­ka­me­raan

KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA
Ulkomaat 23.4.2019 14:48
Daniel Wallenius

Islamilainen valtio -äärijärjestö on tiistaina kertonut olevansa Sri Lankalla viikonloppuna tehtyjen pommi-iskujen takana.

Jo aiemmin yhdysvaltalaiset turvallisuusasiantuntijat sanoivat, että iskuissa oli piirteitä, jotka viittasivat Isisiin. He olivat kuitenkin arvioissaan varovaisia, sillä yleensä Isis ottaa iskut hyvin nopeasti nimiinsä. Isis ei ole ainakaan vielä esittänyt todisteita väitteidensä tueksi.

Pääsiäissunnuntaina eri puolilla saarivaltion pääkaupunki Colomboa tehdyissä iskuissa on kuollut ainakin 321 ihmistä ja haavoittunut noin 500. Kuolleiden joukossa on 38 ulkomaalaista ja 45 lasta.

Apulaispuolustusministeri Ruwan Wijewardene sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että iskujen takana arveltiin olevan kaksi srilankalaista islamistiryhmää.

– Alustava tutkinta on paljastanut, että kyseessä oli kosto Uuden-Seelannin moskeijaiskusta, Wijewardene kertoi maan parlamentille.

Wijewardene ei kuitenkaan kertonut, miksi viranomaiset uskovat, että pommi-iskuilla on yhteys kuukauden takaisiin tapahtumiin. Tuolloin yksi asemies ampui 50 ihmistä kahdessa moskeijassa Christchurchin kaupungissa.

Tutkinnassa on lisäksi selvitetty kansainvälisiä yhteyksiä. Noin 40 ihmistä on pidätetty. Suurin osa heistä on srilankalaisia, mutta joukossa on yksi syyrialainen, joka pidätettiin paikallisten epäilyjen kuulustelujen jälkeen.

Ensimmäiset iskut 20 minuutin sisällä toisistaan

Iskut tehtiin sunnuntaina pääsiäisjumalanpalvelusten aikaan samalla, kun hotellit tarjoilivat aamiaista. Ainakin seitsemän itsemurhapommittajaa iski kolmeen kirkkoon ja neljään hotelliin.

Ensimmäiset kuusi iskua kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin tehtiin 20 minuutin sisällä toisistaan. Aikaisin iltapäivällä räjähdyksiä tapahtui vielä kaksi lisää, yhdessä hotellissa sekä esikaupunkialueella sijaitsevassa omakotitalossa.

CNN-televisiokanava on julkaissut videon, jolla näkyy mahdollisesti yksi pommittajista. Suurta reppua kantava mies taputtaa lasta päälaelle ja kävelee sisään goottilaistyyliseen pyhän Sebastianin kirkkoon, jossa kuoli kymmeniä.

FBI apuun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on soittanut maanantaina Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghelle ja luvannut Yhdysvaltojen tuen syyllisten kiinniottamiseksi. Washington Postin mukaan tiedustelupalvelu FBI:n henkilöstöä matkustaa Sri Lankalle auttamaan tutkimuksissa.

Lisäksi FBI on tarjonnut apua todisteiden tutkimuksiin. Myös brittiläisiä terrorismin vastaisia joukkoja on määrä saapua Sri Lankaan.

Maahan on julistettu poikkeustila, joka antaa poliisille lisävaltuuksia pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä. Lisäksi sunnuntaista asti on ollut voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto.

Pommi-iskut ovat kuitenkin herättäneet vakavan huolen Sri Lankan hallinnon toimivuudesta. Esiin on noussut paljon kysymyksiä siitä, olisiko iskut voitu estää.

Hallitus sai aiemmin tässä kuussa vihjeen Intiasta, että toinen epäillyistä järjestöistä suunnittelisi iskua kirkkoihin. Ei ole varmuutta siitä, millaisia toimenpiteitä tieto herätti. Maanantaina julkisuuteen tuli tieto, että pääministeri ei ollut saanut tietoa varoituksesta ja oli suljettu turvallisuuskokousten ulkopuolelle riitaannuttuaan presidentin kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ottivatko tappajat vastuun? Mistä vastuun? Ottaisivat ennemmin itsestään vastuun - eikä tappaisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image