Ulkomaat

Irma kulkee pitkin Kuuban poh­jois­ran­nik­koa ja suuntaa huomiseksi Floridaan

Hurrikaanit näkyvät peräkkäisinä pyörteinä tutkakuvassa. KUVA: HANDOUT / EPA
Ulkomaat 9.9.2017 15:59
STT

Kuuban saarien yli liikkuva hurrikaani Irma on laantunut kategorian neljä hurrikaaniksi, kertoo Yhdysvaltojen hurrikaanikeskus. Irman kovimmat tuulet puhaltavat edelleen noin 69 metriä sekunnissa ja ovat hyvin rajuja.

Karibianmeren saarilla mittavaa tuhoa aiheuttanut Irma liikkuu Kuuban pohjoisrannikon lähistöllä, ja sen odotetaan saavuttavan Floridan eteläosan viimeistään huomenna. Hurrikaanikeskus arvioi, että Irma iskee Floridan rannikolle voimakkaana.

Irma tyyntyi jo aiemmin viisiportaisen hurrikaaniluokituksen ylimmältä tasolta toiseksi ylimmälle eli nelostasolle, mutta voimistui sitten uudestaan vaarallisimmaksi kategorian viisi hurrikaaniksi. Ylimmän tason hurrikaaneissa tuulen nopeus ylittää 70 metriä sekunnissa.

Irmaa seuraava hurrikaani Jose hipoo niin ikään luokituksen ylintä tasoa. Jose uhkaa osin samoja saaria, joiden yli Irma pyyhki aiemmin.

Meksikon itärannikkoa piiskannut ykköskategorian hurrikaani Katia tyyntyi aiemmin trooppiseksi myrskyksi. Katia saavutti Meksikon rannikon varhain aamulla Suomen aikaa. Yhdysvaltojen hurrikaanikeskus on arvioinut, että myrskyn tuomat rankkasateet voivat aiheuttaa vuoristoisella alueella vaarallisia tulvia ja maanvyörymiä.

Miljoonia evakossa

Kuubassa yli miljoona ihmistä on evakuoitu varotoimena hurrikaanin takia. Maan pääkaupungin Havannan odotetaan välttyvän pahimmalta, mutta myös sinne on annettu hurrikaanivaroitus. Viranomaisten mukaan hirmumyrsky on jo aiheuttanut tuhoja, mutta kuolonuhreista ei toistaiseksi ole tietoa.

Yhdysvaltojen Floridassa on niin ikään kiireellä evakuoitu ihmisiä hurrikaanin tieltä. Evakuointialueilla asuu noin 5,6 miljoonaa ihmistä osavaltion 20,6 miljoonasta asukkaasta.

Floridan kuvernööri Rick Scott on kehottanut asukkaita lähtemään lähimpään mahdolliseen hätämajoituspaikkaan, jos he eivät ole poistuneet riskialueilta lauantaina paikallista aikaa keskipäivään mennessä.

–  Ihmisten on ymmärrettävä, jos on evakuointialueella, on oltava hyvin varuillaan ja pitäisi olla lähdössä nyt. Tämä voimakas myrsky on osavaltiotamme suurempi, Scott varoitti.

Kuolleita 19, tuhansia taloja säpäleinä

Karibianmeren alueella hurrikaanin takia on saanut surmansa ainakin 19 ihmistä ja tuhansia koteja on tuhoutunut.

Saint-Martinin ja Saint-Barthelemyn alueilla hurrikaani Irman aiheuttamien vahinkojen arvo on noin 1,2 miljardia euroa, arvioi Ranskan valtion vakuutusyhtiö CCR. Yhtiön mukaan summaan on laskettu vahingot, jotka ovat koituneet luonnontuhojen varalta vakuutettuihin kiinteistöihin, ajoneuvoihin ja yrityksille.

Irman on ennustettu aiheuttavan mittavia tuhoja myös Floridassa. Enki Research -tutkimuslaitos arvioi tuhojen mittaluokaksi noin 100 miljardia dollaria eli noin 83 miljardia euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image