Ulkomaat

Irma heikentyi - tunnelmat huojentuneet, kertoo Floridassa asuva suomalainen

Irma riepotteli Miamia sunnuntaina. KUVA: ERIK S. LESSER / EPA
Ulkomaat 11.9.2017 0:24 | Päivitetty 11.9.2017 17:20
STT

Omat tunnelmat ovat todella huojentuneet ja helpottuneet, kertoo Floridan Lake Worthissa perheineen asuva suomalainen Sanna Mäkilä. Huoli on kuitenkin edelleen hänen mukaansa siitä, minkälaisia tuhoja hirmumyrsky on aiheuttanut muualla Floridassa.

- Aurinko on noussut ja tarkastelemme täällä tilannetta. Sähköt ovat pysyneet koko myrskyn ajan täällä itärannikolla. Suurempaa tuhoa ei näytä ainakaan meidän talossa olevan, Mäkilä kertoi puhelimitse maanantaiaamuna paikallista aikaa.

- Tietysti puita on kaatunut ja tulvia paikoittain.

Ulos asti Mäkilä ei ollut vielä päässyt tuhoja tutkimaan, sillä ulkonaliikkumiskielto oli edelleen voimassa. Puun oksia näkyi hänen mukaansa ikkunoista joka puolella.

Tornadouhka ajoi suojahuoneeseen

Mäkilä asuu puolentoista tunnin ajomatkan päässä Miamista pohjoiseen. Hän on kokenut vuosien mittaan seudulla monet myrskyt, mutta mikään ei ole ollut yhtä pelottava kuin Irma. Hurrikaanin ennustettiin alun perin jyräävän suoraan perheen asuinalueelle nelos- tai viitoskategorian myrskynä. Pahimmat ennusteet eivät kuitenkaan tältä osin toteutuneet.

- Kun nähtiin miten suuri se oli ja mitä tuhoa se Karibialla aiheutti, valmistauduimme siihen, että talot tulvivat ja kadut tulvivat ja pitää lähteä kotoa, Mäkilä selvittää.

Kaksilapsisella perheellä oli evakuointireput valmiina.

Myrsky riepotti Lake Worthin seutuja pahiten eilen kuutisen tuntia iltapäivästä alkuiltaan. Tornadovaroituksia annettiin useita. Tällöin viranomaiset kehottivat ihmisiä menemään suojahuoneisiin.

Mäkilän perhe oli perustanut suojahuoneen vaatekomeroon. Oleellista oli, että tilassa ei saanut olla ikkunoita.

- Olimme suojahuoneessa neljä kertaa puolisen tuntia kerrallaan, Mäkilä kertoo.

Kokemus suojahuoneesta oli hänelle ensimmäinen.

Tuulet yhä vaarallisen voimakkaita

Hirmumyrsky Irma heikentyi ykköskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla maanantaiaamuna Suomen aikaa. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus kuitenkin varoitti, että Irman tuulet ovat edelleen vaarallisen voimakkaita.

Floridan kuvernööri Rick Scott puolestaan korosti, että hurrikaani jättää jälkeensä vaarallisia myrskytulvia.

- Vain 15 sentin liikkeessä oleva vesikerros pystyy kaataman ihmisen. Pysykää sisällä, pysykää suojassa, Scott tviittasi.

ABC kertoi, että hurrikaanin kovimmat tuulenpuuskat olivat laantuneet ja puhalsivat 33 metrin sekuntivauhdilla. Irman myrskynsilmä sijaitsi puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa Tampan kaupungin koillispuolella, ja myrsky eteni pohjoiseen.

CNN:n haastatteleman Tampan pormestarin mukaan kaupunki oli varautunut neloskategorian hurrikaaniin. Myrsky kuitenkin heikentyi jo ennen iskeytymistään suurkaupunkiin.

- Olemme kiitollisia tästä, pormestari Bob Buckhorn sanoi.

Hurrikaanin odotettiin laantuvan trooppiseksi myrskyksi maanantain kuluessa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image