Ulkomaat

Irlanti yrittää estää Mercosur-kaup­pa­so­pi­muk­sen Amazonin palojen takia

Auringon laskiessa metsäpaloista nousevat savupilvet näkyvät horisontissa Madeirajoen rannalla lähellä Porto Velhoa Brasilian Rondonian osavaltiossa. KUVA: Roni Carvalho
Ulkomaat 23.8.2019 12:45
Ilkka Timonen, Reuters

Pääministeri Varadkarin mukaan presidentti Bolsonaron yritys syyttää paloista kansalaisjärjestöjä on "orwellmainen".

Irlannin pääministeri Leo Varadkar aikoo äänestää EU:n ja Etelä-Amerikan kauppajärjestön Mercosurin välistä kauppasopimusta vastaan ellei Brasilia ryhdy toimiin suojellakseen valtavien palojen koettelemaa sademetsäänsä.

Irish Independent -lehti sanoi Varadkarin olevan hyvin huolissaan sademetsän ennätysmäisestä tuhosta.

– Irlanti ei voi mitenkään äänestää EU-Mercosur-vapaakauppasopimuksen puolesta, ellei Brasilia kunnioita sitoumuksiaan ympäristö kohtaan, Varadkar sanoi lehdelle.

Valtavat alueet Amazonin sademetsää on nyt kuivalla kaudella liekeissä. Ympäristönsuojelijat syyttävät metsien hävittämistä lisääntyneistä paloista ja sanovat äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron toimien vaikeuttavan tilannetta.

Varadkar sanoi Bolsonaron yrityksen syyttää paloista kansalaisjärjestöjä olevan "orwellmainen".

Sopimus valmistui kesäkuussa

Irlanti tarvitsisi rinnalleen muita EU-maita muodostaakseen riittävän vähemmistön estämään sopimuksen, joka saatiin aikaiseksi kesäkuussa 20 vuoden neuvottelujen jälkeen. Mercosuriin kuuluvat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay.

Irlannin hallituksella on kuitenkin paineita puolustaa lihakarjan kasvattajia, joita vaivaavat jo Britannian tuleva lähtö EU:sta ja halvat hinnat. Irlanti haluaa varmistaa, että Mercosur-maat eivät kyllästä markkinoita halvalla lihalla.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmaissut huolensa Brasilian metsäpalojen vuoksi. Hän haluaa ottaa asian esille tänä viikonloppuna pidettävässä G7-maiden huippukokouksessa Ranskan Biarritzissa. Bolsonaro on sanonut, että ulkomaiden ei tule sekaantua Brasilian sisäisiin asioihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tuolla kriteerillähän pitäisi kaikki maajussit jotka kaataa metsiä ja tekee tilalle peltoa tukiaisten kiiluessa silmissä laittaa boikottiin ja tuet pois,suosinkin muualta tuotua eettisesti tuotettua ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei metsän palaminen vaikuta ympäristöön kuin korkeintaan paikallisesti ja lyhyen aikaa. Palanut metsä uudistuu ja sitoo takaisin sen hiilen, jos sille vaan annetaan tilaisuus. Sen sijaan merten, erityisesti Itämeren saastuttaminen vaikuttaa tuhansia vuosia ja vaarantaa kymmenien, ellei satojen sukupolvien terveyden. Kannattaisi taas poliitikkojen hiukka ajatella lausuntojaan ja vilkaista peiliin, kyllä on taas sellaisia leveäsuusammakkoja tänäänkin ollut medioissa, ihan pääministeriä myöten. Kuka näitä länsimaisia poliitikkoja enää uskoo, kun vääristelevät ja valehtelevat jatkuvasti. Ainakaan suurimmalla osalla Eurooppaa ei ole mitään oikeutta moittia muita, tai vaatia mitään, mihin itse eivät täysin sitoudu. Pistäkääpä Euroopan valtioiden metsäpinta-alat riviin - ja sitten istuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on, esimerkiksi Monacossa ja Liechtensteinissa ei ole läheskään yhtä paljon metsää kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessahan ei ole tarkoitus antaa metsän kasvaa takaisin vaan viljellä ja laiduntaa sitä aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei metsän palaminen vaikuta ympäristöön kuin korkeintaan paikallisesti ja lyhyen aikaa. " Tämä ei pidä paikkansa alkuunkaan.

Brasiliassa ollaan hakkaamassa vuosisatoja vanhaa metsää, eikä sen tilalle tuleva laidunmaa sido mitään. Samalla palavat eläimet, ehkä moni laji kuolee sukupuuttoon. Brasilian palot ovat erittäin vakavat ja koko ilmastoon vaikuttavat. Sama koskee Siperian paloja. Näiden valtioiden johto toimii täysin piittaamattomasti salliessaan tällaisen toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globaalin ilmastokriisin aiheuttaminen on Bolsonaron mielestä vain oikein globalisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä Euroopan metsien tuhoaminen, entä Itämeren tuhoaminen? Yhdenvertaisuutta ympäristönsuojeluun - takautuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertaatko todellakin jotain Brasilian sademetsiä suomalaiseen korpimetsään. Yhdenvertaisuus ei toki ympäristöasioissa maapallolla toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohtaa kommentissani väitin jotain eläimen lihasta? Kannattaisi aina yrittää selvittää itselle kommentin sisäistäminen ennen kuin alkaa selittelemään jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnut Bolsonarokaan ymmärtää yhtään millä yhtyi leikkimään.
Onkin kokea aika laittaa näille maailman Trumpeille, Orbaneille ja Erdoganeille rajoja öykkäröimisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin öykkäri maapallolla on tietenkin Putin. Vladimir Pienen leikit ydinaseilla voivat tuhota maapallon nopeammin kuin tulitikkuleikit Brasiliassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on tavallaan ironista se, että maailman "pelikortit" on jo tavallaan jaettu. Brazilia ei raivannut aikanaan riittävästi peltopinta-alaa käyttöönsä ja nyt ilmastonmuutoksen nimissä ei saa koskea metsävaroihinsa raivaamalla niitä. Suomella on vähän sama tilanne. Metsäpinta-ala on valtava, mutta muut maat yrittävät rajoittaa metsän hyötykäyttöä. Tässä voisi ajatella niin, että myös muiden maiden pitäisi toteuttaa metsittämisohjelmaa ja ottaa omalta osaltaan osaa riittävän "hiilinielun" varmistamiseen. On vähän tekopyhyyttä arvostella muita ja kieltää metsien käyttö jos itse ei tehdä asian eteen mitään kukin omassa maassaan. Jokainen ymmärtää, että Braziliassa metsien katoaminen on todella suuri katastrofi, mutta kannattaa miettiä myös toinen vaihtoehto millä nämä jo aikaisemmin metsänsä hakanneet maat voisivat osallistua ympäristötalkoisiin. Esim. Kiinalaisilla on olemassa menetelmä, jolla aavikoituneet alueet voidaan metsittää nopeasti. Maahan tulee ikään kuin vettä pitävä pintakerros joka ei suodata vettä nopeasti läpi ja näin ollen puustolla on riittävästi kosteutta kasvaa ja aavikoituminen saadaan ehkäistyä. Tätä voitaisiin toteuttaa globaalisti jo nyt jos olisi riittävää halukkuutta ja kansainvälistä rahallista panostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla on vähän harhainen käsitys tilanteesta Brasiliassa. Pääosa poltosta tehdään pienillä perhepalstoilla (ks. esim. satelliittikartat) eikä valtion kassaan tule niistä mitään. Brasiliassa iso osa kaskiviljelystä ei toimi. Ensin poltetaan metsä ja saadaan pari satoa. Sitten ravinteista tyhjentynyt, aavikoituva palsta hylätään. Poltetaan lisää metsää, jne. jne. Jatkamatta pitempään, sille on syynsä että kaskitaloudesta luovuttiin Euroopassa 1800-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoit satua. Kaskipellot ovat käytössä ja niissä viljellään etupäässä soijaa. Lihakarjan kasvatus on vähentynyt sen kannattamattomuuden takia. Soijantuotannolla viljelijä tienaa paljon paremmin, kuin karjan kasvatuksella ja siksi peltoa on raivattava lisää. Tosin tuo kaskeaminen on vähentynyt todella paljon n. 6- 7 vuoden takaisesta ja 90- luvulla polttaminen oli todella suurta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
56
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
55
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
45
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
41
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
24
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
20
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image