Ulkomaat

Irlanti äänestää viikon päästä abortin sal­li­mi­ses­ta – ­vii­den­nes äänestäjistä pohtii yhä kantaansa

Irlannin pääministeri Leo Varadkar (vas.) kannattaa aborttia. hänet kuvattiin kumppaninsa Matt Barrettin kanssa maaliskuussa New Yorkissa. KUVA: JASON SZENES
Ulkomaat 17.5.2018 16:10
Katja Ihatsu

Irlannin lähestyvä aborttiäänestys muuttanee maan lainsäädäntöä, mutta kyllä-äänten enemmistö on niukka.

Vauraassa Irlannissa on voimassa sitkeä ristiriita: sen aborttilainsäädäntö on yhtä takapajuinen kuin suuressa osassa Lähi-idän ja Afrikan maita.

Jos irlantilainen nainen tekee kotimaassaan abortin, hän syyllistyy rikokseen.

Tämä saattaa muuttua, sillä viikon kuluttua perjantaina Irlanti järjestää kansanäänestyksen siitä, pitäisikö aborttilainsäädäntöä muuttaa.

Abortti on ollut kielletty vuodesta 1983 asti perustuslaissa, joka asettaa raskaana olevan naisen ja sikiön elämän tasa-arvoisiksi.

45 prosenttia kansalaisista äänestäisi "kyllä" ja 34 prosenttia "ei", paljastaa irlantilaisen The Sunday Independentin toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna teettämä gallup.

Abortin kannattajissa enemmän epäröintiä

Ero kahden leirin välillä on kaventunut viime kuukausina ei-äänten hyväksi. Aborttikantaansa vielä puntaroivia äänestäjiä on noin 20 prosenttia. Lisäksi epäröiviä on enemmän kyllä- kuin ei-leirissä.

Joka päivä keskimäärin 11 irlantilaista naista joutuu pakkaamaan laukkunsa ja matkustamaan ulkomaille saadakseen raskaudenkeskeytyksen. Suurin osa heistä suuntaa Britanniaan.

Vuosina 1980 – 2016 välillä lähes 169 000 naista matkusti abortin takia Britanniaan, ja vuosina 2006 – 2015 noin 1 550 naista matkusti samasta syystä Hollantiin, kertovat maan terveysviranomaiset.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar pitää lain nykytilaa naisille vahingollisena. Hän kannusti äänestäjiä tukemaan kyllä-leiriä, kertoi The Irish Times.

– Irlannissa tehdään abortteja jo nyt. Ne ovat vaarallisia. Naisten tulee saada keskeyttää raskautensa turvallisesti lääkäreiden valvonnassa, hän sanoi Irlannin pääkaupungissa Dublinissa tiistaina.

Varadkar lisäsi, että jos äänestys torppaa lainsäädännön muutoksen, uutta äänestystä ei ole näköpiirissä ainakaan nykyisen hallituksen aikana.

Abortin kieltäminen rikkoo ihmisoikeuksia

Irlannissa on meneillään valtava määrä kampanjoita, joiden aktiivit yrittävät saada äänestäjiä puolelleen.

Kyllä- ja perustuslain purkamiseen viittaava Repeal the 8th -kampanjat vetoavat siihen, että raskauden keskeytys on ihmisoikeuskysymys ja naisen henkilökohtainen asia.

– Abortti ei ole koskaan helppo valinta. "Valinta" on sen yhteydessä väärä termi, sillä se kuulostaa siltä kuin ihminen miettisi pikaravintolassa, minkä hampurilaisen ottaisi, sanoi kyllä-äänten puolesta kampanjoiva dublinilainen synnytyslääkäri Mary Higgins BBC:lle.

Hänen kollegansa Maeve Eogan muistuttaa, että etenkään raiskauksen tai insestin uhrien ei tule joutua todistamaan syyttömyyttään.

– Paras keino heille päästä elämässä eteenpäin on saada nopeasti abortti, hän sanoi.

Kyllä-äänten voittaessa abortin voisi tehdä 12. raskausviikolle saakka. Ei-äänten aktiivit ovat käyttäneet tätä tehokkaasti hyväkseen.

Elämän suojelemiseen vetoavat kampanjoivat tiedolla, että 12-viikon iässä sikiö imee jo peukaloaan.

Myös Irlannissa voimakas katolinen kirkko on kehottanut seuraajiaan äänestämään ei.

Aborttimatkoja ja -pillereitä

Vuonna 1983 Irlannin perustuslakiin lisättiin kansanäänestyksen jälkeen kohta, joka pitää äidin ja syntymättömän lapsen elämää tasa-arvoisina.

66,9 prosenttia irlantilaisista kannatti perustuslain lisäystä, johon viitataan 8. lisäyksenä. Repeal the 8th -kampanjat vetoavat lain kumoamiseksi.

Abortti sallitaan vain, jos äidin henki on vaarassa. Näitä raskauden keskeytyksiä tehtiin Irlannissa 25 vuonna 2016.

Aborttimatkojen lisäksi raskauden keskeytyksiä tehdään Irlannissa pillereillä. Noin 2 000 irlantilaista naista tilaa vuosittain verkosta laittomasti aborttipillerin.

Vuodesta 1980 noin 170 000 irlantilaista naista on teettänyt abortin ulkomailla.

Jos ensi viikon perjantaina 25. toukokuuta kansanäänestyksessä enemmistö äänestää lain muokkaamisesta kyllä, hallituksessa suunnitellaan, että abortti sallittaisiin 12. raskausviikkoon saakka.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image