Ulkomaat

Iranin korkein johtaja puolusti saarnassaan val­lan­ku­mous­kaar­tia ja kehui Iranin antamaa läimäytystä Yh­dys­val­loil­le

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei johti perjantairukousta ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen Iranin pääkaupungissa Teheranissa viikonloppuna. KUVA: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT
Ulkomaat 17.1.2020 15:24
Ida Kannisto, Reuters

Ajatollah Ali Khamenei johti perjantairukousta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012. Khamenei puhui Mosalla-moskeijasta Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei saarnasi perjantairukouksessa tuhansille iranilaisille maan pääkaupungissa Teheranissa ensimmäistä kertaa liki kahdeksaan vuoteen. Edellisen kerran Khamenei johti perjantairukousta vuonna 2012.

Puheessaan Khamenei puolusti Iranin vallankumouskaartia, joka ampui viime viikolla alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Iranin mukaan kyseessä oli vahinko, mutta tapaus on herättänyt suuttumusta. Khamenei vetosi kuulijoihinsa perjantaina sanomalla, että Iranin vallankumouskaarti ylläpitää yhä Iranin turvallisuutta.

Kuten viime päivien mielenosoituksissa, myös perjantaina saarnaa kuunnellut yleisö huusi "kuolemaa Amerikalle".

– Vastustuksen on jatkuttava, kunnes alue on täysin vapautettu vihollisen tyranniasta, Khamenei sanoi.

Lausunnollaan hän viittasi Yhdysvaltoihin ja toisti Iranin esittämää vaatimusta siitä, että Yhdysvaltojen joukkojen on poistuttava sekä naapurimaa Irakista että myös muualta Lähi-idästä.

Jännitteet kiihtyivät tammikuussa

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 ja on sen jälkeen asettanut Iranille tuntuvia pakotteita. Ne ovat ajaneet Iranin talouden ahdinkoon ja samalla johtaneet Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristymiseen.

Tammikuussa jännitteet maiden välillä kasvoivat huomattavasti, kun Yhdysvallat teki ilmaiskun Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ja surmasi iranilaisen kenraalin ja Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajana toimineen Qassim Suleimanin.

Iran vastasi tekoon muutamaa päivää myöhemmin tekemällä ohjusiskuja kahteen Yhdysvaltalaisten käyttämään sotilastukikohtaan Irakissa. Hyökkäyksessä ei ollut kuolonuhreja, mutta Yhdysvallat myönsi torstaina 11 sotilaan saaneen hoitoa iskujen jälkeen.

Khamenei kiitti perjantaina Jumalaa siitä "tosiseikasta, että Iranilla on voimaa antaa sellainen läimäytys supervalloille".

Hän kutsui yhdysvaltalaisjoukkojen tekoa terrorismiksi ja nimitti Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkoja "humanitaariseksi järjestöksi", joka suojelee ihmisiä eri puolilla aluetta.

– He ovat taistelijoita ilman rajoja, Khamenei sanoi.

Salailu suututti kotimaissa ja ulkomailla

Viime keskiviikkona Teheranissa tapahtui vakava lentoturma, kun ukrainalainen matkustajakone syöksyi alas vain hieman Iranin tekemien ohjusiskujen jälkeen. Iran väitti onnettomuuden syyksi teknistä vikaa, kunnes muutamaa päivää myöhemmin myönsi, että sen armeijan ampui alas matkustajakoneen – Iranin mukaan vahingossa.

Kesti useita päiviä ennen kuin Iran myönsi osallisuutensa lentoturmaan. Salailu sai aikaan suuttumusta ja mielenosoituksia eri puolilla maata ja aiheutti runsaasti arvostelua myös ulkomailla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osoitti persiaksi ja englanniksi kirjoitetuissa tviiteissään tukeaan mielenosoittajille. Tämä ei näyttänyt miellyttäneen Khameneita, joka sanoi perjantaina "amerikkalaisten pellejen valehtelevan sanoessaan, että he ovat iranilaisten tukena".

Hän vetosi kansalliseen yhtenäisyyteen ja sanoi, että Iranin viholliset, mikä yleensä viittaa Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, ovat yrittäneet lentoturman avulla siirtää huomion pois Suleimanin taposta.

– Vihollisemme olivat yhtä onnellisia onnettomuudesta kuin me olimme surullisia, Khamenei sanoi BBC:n mukaan.

MAINOS

Kommentoi

Nyt on tullut ilmi todisteita, että matkustajakoneen lentotietokoneita olisi häiritty, ja osa järjestelmästä olisi kauko-ohjauksella tehty toimintakyvyttömäksi. Ehkäpä mustalaatikkoleikki antaa aiheeseen lisätietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanadalaiset ovat oikeassa syyttäessään kansalaistensa kuolemasta Yhdysvaltoja/Trumppia, joka toimellaan nosti maiden välisen jännitteen lähes sotatilaan; tasavertaisempi vastustaja olisi jo sen tehnytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä että Amerikkaa ja Israelia Iranissa vihaa vain hallinnon maksamat protestoijat.

Se yllätti minut täysin.

Tavallinen kansa vihaa vain omaa hallintoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image