Ulkomaat

Iranilainen nyrk­kei­li­jä­tär otteli Ranskassa shortseissa – ei uskalla palata kotiin pidätyksen pelossa

Iranin lain mukaan naisten ja yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen tulee peittää päänsä huivilla julkisilla paikoilla. Kuvituskuva. KUVA: ABEDIN TAHERKENAREH
Ulkomaat 18.4.2019 6:30
Ilkka Hemmilä

Iranin nyrkkeilyjärjestö kiistää väitteen ja syyttää saudimyönteistä mediaa virheellisen tiedon levittämisestä.

Ensimmäisenä iranilaisena naisnyrkkeilijänä viralliseen nyrkkeilyotteluun osallistunut Sadaf Khadem ei uskalla palata kotimaahansa pidätyksen pelossa, kertoo Reuters.

Khadem voitti ranskalaisen Anne Chauvinin ottelussa Royanin kaupungissa Länsi-Ranskassa lauantaina. Hän on ottelun jälkeen jäänyt maahan.

Nyrkkeilijän edustaja on kertonut Reutersille, että Iranin viranomaiset ovat antaneet pidätysmääräyksen Khademista ja hänen valmentajastaan Mahyar Monshipourista. Iranilaissyntyinen Monshipour, jolla on nykyisin Ranskan kansalaisuus, on nyrkkeilyn entinen maailmanmestari, joka myös järjesti lauantain ottelun.

Nyrkkeily sallittu naisille, mutta otteluita ei ole järjestetty

BBC:n mukaan Khadem uskoo, että pidätysmääräys liittyy hänen nyrkkeilyasuunsa. Hän otteli vihreässä liivissä sekä punaisissa shortseissa, joissa on valkoinen vyö – eli Iranin lipun väreissä.

Iranin naisurheilijoiden tulee kuitenkin peittää hiuksensa, kaulansa, käsivartensa ja jalkansa urheilusuorituksen aikana. Iranin lain mukaan naisten ja yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen tulee peittää päänsä huivilla julkisilla paikoilla.

Iranin nyrkkeilyjärjestö on myöntänyt naisille osallistua lajiin, mutta maassa ei ole järjestetty yhtään ottelua naisnyrkkeilijöiden välillä, Reuters kertoo. Lisäksi he tarvitsivat naisvalmentajan.

BBC:n mukaan Khadem matkusti ottelemaan Ranskaan, koska Iranissa ottelulle ei järjestynyt niin ikään vaadittuja vaadittavia naistuomareita.

– En käyttänyt hijabia [päähuivia] ja minua valmensi mies. Jotkut ihmiset suhtautuvat tähän epäsuopeasti, Khadem sanoi ranskalaiselle L'Equipe -lehdelle.

Iranin nyrkkeilyjärjestö kiistää väitteen

Iranin nyrkkeilyjärjestön johtaja Hossein Soori on kiistänyt väitteen pidätysmääräyksestä. Hänen mukaansa tieto aiheesta on peräisin "Saudi-Arabiaa lähellä olevasta mediasta". Saudi-Arabia ja Iran ovat keskenään vihamielisiä.

– Khadem ei ole Iranin nyrkkeilijäjärjestön jäsen, joten nyrkkeilyjärjestön näkökulmasta kaikki hänen toimintansa on henkilökohtaista, Soori sanoi ISNA-uutistoimiston mukaan.

Khademin ja Monshipourin piti palata Iraniin tällä viikolla.

MAINOS

Kommentoi

Kuinkahan moni muukin iranilainen nainen haluaisi toimia niin, ettei tarvitsisi
käyttää hijabia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image