Ulkomaat

Iran sanoo pudottaneensa ame­rik­ka­lai­sen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kan­sain­vä­li­ses­sä ilmatilassa

Afgaanisotilas valmisti lennokkia lähtökuntoon Nato-harjoituksessa Afganistanin Heratissa toukokuun lopussa. KUVA: JALIL REZAYEE
Ulkomaat 20.6.2019 11:10
Seppo Ylönen, Reuters

Iran sanoo ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin.

Iranin mukaan lennokki, joka oli tyyppinimeltään RQ-4 Global Hawk, oli pudotettaessa lähellä Kuhmobarakia, joka sijaitsee Hormozganin maakunnassa Iranin eteläosissa.

Yhdysvallat myöntää, että iranilainen ohjus tuhosi amerikkalaislennokin.

Yhdysvaltain mukaan lennokki ammuttiin kuitenkin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa. Lennokki oli amerikkalaisten mukaan Yhdysvaltain laivaston MQ-4C Triton.

Lennokki alas myös Jemenissä

Yhdysvaltain armeija kertoi aikaisemmin, että Iran yritti viime viikolla pudottaa amerikkalaisen lennokin. Kesäkuun kuudentena Iranin tukemat huthi-kapinalliset onnistuivat ampumaan alus yhden amerikkalaislennokin Jemenissä.

Välikohtaus lisää jännitystä Iranin ja Yhdysvaltain välillä.

Maiden välit ovat kiristyneet siitä saakka, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vuosi sitten ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin ydinsopimuksesta. Vuonna 2015 solmittu asetti Iranin ydinohjelman tiukkaan kansainväliseen valvontaan. Vastineeksi Yhdysvallat ja muuta allekirjoittajavaltiot luopuivat Iranin vastaisista pakotteista.

Huoli sotilaallisesta välienselvittelystä kasvoi viime viikolla, kun kahteen öljytankkeriin iskettiin Omanlahdella. Toukokuun puolivälissä neljä tankkeria oli joutunut iskujen kohteiksi Hormuzinsalmen lähellä.

Yhdysvallat ja sen liittolainen Saudi-Arabia ovat syyttäneet Irania miinaiskuista. Iran kiistää osallisuutensa.

Lisää sotilaita kriisialueelle

Yhdysvallat on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Lähi-idässä. Persianlahdelle on lähetetty lentotukialuksia, B-52-pommikoneita ja joukkoja.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että alueelle lähetetään tuhat sotilasta lisää vastaamaan Iranin joukkojen "vihamieliseen käytökseen"

Iran sanoo, että se on vastuussa merenkulun turvallisuudesta Hormuzinsalmessa.

Protestina "Trumpin äärimmäiseen painostukseen" Iran ilmoitti maanantaina, että se rikastaa uraania sellaista tahtia, että ydinsopimuksen määrittelemä 300 kilon yläraja tulee vastaan jo ensi viikolla.

Iranin mukaan katto puhkaistaan, jos sopimuksen muut allekirjoittajamaat eivät suojele Iranin taloutta Yhdysvaltain pakotteilta.

MAINOS

Kommentoi

Hurja huhumylly käy jälleen, ja amerikkalaisten ihailijat ovat haltioissaan. Kannattaa kuitekin tutustua myös Iranin uutistoimiston IRNA,n raporttiin ja näkemykseen tapamasta.
The IRGC shot down a US surveillance drone Thursday in the Strait of Hormuz after it did not heed four warning signals, even as the force spared a second spy plane carrying 35 passengers which accompanied the downed aircraft.
"It may be that the violation by the Americans has been carried out by a general or several operators," head of the IRGC’s aerospace division General Amirali Hajizadeh said on Saturday.
"We are not aware of this issue, but this is a violation of the international aviation regulations by a spy plane that faced our natural response," he told state news agency IRNA.
"Our response to the invasion of the Iranian space is such, and if we the aggression is repeated, our response will also be repeated," General Hajizadeh added.
US President Donald Trump initially issued a series of cataclysmic threats, insisting that the RQ-4 Global Hawk was flying over international waters when it was taken down by an Iranian missile.
However, the GPS coordinates released by Iran put the drone eight miles off the country’s coast, inside the 12 nautical miles from the shore, which is Iran's territorial waters.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäkuussa 1988 yhdysvaltalainen ohjusristeilijä USS Vincennes ampui alas Hormuzinsalmen yläpuolella Bandar Abbasista Dubaihin matkalla olleen Iran Airin matkustajakoneen, jota yhdysvaltalaiset luulivat pommikoneeksi. Kaikki 290 matkustajaa kuolivat, mukaan lukien 66 lasta. Yhdysvallat maksoi myöhemmin mittavat korvaukset uhrien perheille.

Yhdysvaltain ohjusristeilijä USS Vincennes kuvattuna Hormuzinsalmen tuntumassa 3. heinäkuuta 1988, samana päivänä jolloin se ampui alas Iran Airin matkustajakoneen. (KUVA: Spiros Mantzarlis / Reuters)
Helsinginsanomien uutinen. Sinänsä virheellinen, että Vincenneksellä olleet amerikkalaiset lehtimiehet kertoivat lähestyneen iranilais lentokoneen olleen F-15 hävittäjä, ei pommikone.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvaan voisi laittaa 'lennokin', joka vastaa tekstissä mainittuja vakoilulentokoneita. Eihän F1-uutisissakaan ole polkuauton kuvaa....ainakaan usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niin että Iranin äärivasemmistolainen hallinto? En kyllä enää ihmettele Perussuomalaisten menestystä jos tietämys maailman asioista on tällä tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihmettele perussuomalaisten menestystä, ajatellen itseään parempina pitävien ihmisten halua luokitella ihmisiä itseään vähäpätöisempiin, "kouluttamattomiin moukkiin", ja hammasta purren osaa "koulutetuista" jopa itsensä vertaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä ei todellakaan ole kuvassa olevan kaltainen lennokki, vaan yli 14m pitkä ja yli 100 miljoonaa maksava 'lennokki'. näin ainakin jutussa mainittujen tyyppien perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot pojat leikkii hiekkalaatikolla, ja seuraukset voivat olla tuhoisat. On se ihme, ettei asioita voida sopia vaan pitää kalistella kokoajan sapeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ameriikka järjestelee kolmatta maailmansotaa parhaillaan ympäri maapalloa. Käsittämätöntä että saavat tehä mitä haluaa ja missä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iranian tässä härnää kansainvälisillä vesillä stoppaamalla öljykuljetuksia ja ampumalla laivoja ja nyt koneita. Sanoo olevan valmis sotaan myös joten kannattaa ottaa asioista selvää ennenkuin aloittaa vihapuheita USA:ta kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla Yhdysvallat itse joka siellä hääräilee "Mainiloidensa" kanssa. Järjestelee sopivasti sabotaaseja Iranin piikkiin että saisi jonkinlaisen oikeutuksen hyökkäykseen. Sama juttu kuin Irakissa. Bluffia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkit on koko homman takana pakotteineen, joita useimmat länsi-maat eivät hyväksyneet. Noita laivojenkaan ampumisia ei ole todistettu Iranin tekemiksi, asiantuntijat jopa ihmettelevät ja epäilevät koko hommaa. Nuo ampumiset voivat ihan hyvin olla myös CIA:n tai Mossadin tekemiä, kaikki ei aina ole sitä miltä se näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kauan muu maailma teeskentelee kuuroa ja sokeaa samalla kun USA räyhäköi ympäriinsä sytyttelemässä nuotioita, joista toivoo roihahtavan ison palon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:lla on kova sotakiima taas päällä. Kaikenlaisia temppuja yrittävät että saisi jonkinlaisenkaan hyväksynnän kun tappaminen alkaa.
Kovin on vain läpinäkyviä nuo Yhdysvaltain "Mainilat"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se juuri Iran viimeksi sytyttänyt tankkerpalon? Ja nyt sitten ampui lennokit kvssä ilmatilassa.
Kannattaa lukea uutiset tarkkaan ja sitten tehdä johtopäätös .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mitä Yhdysvalloista sanotaan ei ole ennenkään osoittautunut luotettavaksi. Sylttytehdas on Yhdysvalloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain syytöksillehän ei ole minkäänlaisia todisteita. Tarpeeksi kauan ja paljonko höpistään perättömiä syytöksiä niin naiveimmat sinisilmät alkavat jopa uskoa. Yhdysvallat nyt tehtailee sotaa lietsovia sabotaaseja syyttäen niistä Irania. Iranillehan ei tuollaisista teoista olisi mitään etua, päinvastoin.
Usa haluaa lähi-idän suvereenin herruuden ja kaikki keinot on käytössä. Nyt haalaa jo sotakalustoa ja miehiä paikalle aloittaakseen tappamisen jos muuten ei saa ylivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Tonkininlahden vietnamilais provokaatiosta USA,n sotalaivoja kohtaan löytynyt mitään todisteita. Petos rummutettiin amerikkalaisella massamedian false-news toimituksella orwellimaiseen "kun valhetta toistetaan tarpeeksi usein, se muuttuu totuudeksi" sillä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
188
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
62
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
32
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
24
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image