Ulkomaat

Iran kiisti olevansa Saudi-Arabian öl­jyn­ja­los­ta­moi­hin tehtyjen iskujen takana

Nasan satelliittikuvassa näkyy, miten savu nousee hyökkäysten kohteeksi joutuneista öljynjalostamoista Saudi-Arabiassa lauantaina. KUVA: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Ulkomaat 16.9.2019 14:32
Ilkka Timonen, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi olevansa valmis vastatoimiin riippuen siitä, mitä Saudi-Arabia tahtoo. Trump sanoi tietävänsä syyllisen.

Iran ilmoitti maanantaina, että syytökset sen osuudesta Saudi-Arabiaan lauantaina tehtyyn hyökkäykseen öljynjalostamoihin ovat "perättömiä" ja niitä on "mahdoton hyväksyä", kertoi maan televisio. Aiemmin yhdysvaltalainen viranomainen oli syyttänyt hyökkäyksistä Irania.

– Nämä syytökset tuomitaan mahdottomiksi hyväksyä ja täysin perättömiksi, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi valtiollisessa televisiossa.

Aiemmin Jemenin huthi-kapinalliset olivat ottaneet vastuu iskuista.

Yhdysvallat on julkaissut satelliittikuvia ja sanonut tiedustelutietojen tukevan sen väitteitä, että Iran oli hyökkäyksen takana.

Hyökkäys sinne tuli Iranin suunnalta ilmeisesti risteilyohjuksia käyttäen, sanoi johtava Yhdysvaltain virkailija Reutersille. Eräs virkailija kertoi kohteisiin osuneen 19 iskua ja että hyökkäykset tulivat lännestä ja koillisesta, eivät etelästä, missä päin Jemen sijaitsee.

New York Timesin haastatteleman virkailijan mukaan hyökkäyksessä oli käytetty sekä drooneja että risteilyohjuksia.

Öljyn hinta nousi nopeasti

Öljyn hinta nousi maanantaina odotetusti kohoten suurimman prosenttinousun päivän sisällä sitten Persianlahden sodan vuonna 1991. Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin hyökättiin lauantaina, mikä johti noin viiden prosentin leikkaukseen maailman öljyn tuotannosta.

Brent-öljyn tynnyrihinta nousi hetkeksi 19,5 prosenttia liki 72 dollariin tynnyriltä ennen kuin hinta lähti laskuun.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja ilmahyökkäys valtion omistaman Saudi Aramcon öljynjalostuslaitoksiin Abqaiqissa ja Khuraisissa leikkasivat öljyntuotantoa 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä, mikä on yli puolet koko maan tuotannosta. Yhtiö ei ole ilmoittanut, milloin se pystyy taas toimittamaan normaalin määrän öljyä.

Saudi Aramcon öljyntuotannon paluu normaaliin tasoon "voi kestää kuukausia", kertoivat kaksi Reutersin lähdettä maanantaina.

Öljynvienti jatkuu silti normaalina

Saudi-Arabian öljynvienti jatkuu normaalina tällä viikolla, sillä kuningaskunnalla on laajat öljyvarastot, kertoi teollisuuslähde Reutersille sunnuntaina.

– Sitä miten Yhdysvallat ja Saudi-Arabia toimivat tilanteessa, seurataan tarkoin, sanoi Margaret Yang, markkina-analyytikko CMC Marketsista Singaporesta Reutersille.

– Mikäli korkeammat öljyn hinnat pysyvät, Aasian öljyriippuvaiset taloudet kuten Kiina, Japani, Intia, Etelä-Korea ja Filippiinit alkavat tuntea kivun korkeampina energia- ja raaka-aineiden hintoina, hän lisäsi.

Trump: Tiedämme syyllisen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi hyväksyneensä öljyn laskemisen markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Trump sanoi Yhdysvaltain olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Trump sanoi Twitterissä tietävänsä, mikä taho oli hyökkäyksen takana, mutta ilmoitti odottavansa, miten Saudi-Arabia haluaa edetä asiassa.

"Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. Meillä on syytä uskoa, kuka on syyllinen. Olemme valmiina vastaamaan, mutta me odotamme, että kuulemme kuningaskunnalta, kenen he uskovat tehneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla jatkaisimme!"

Saudi-Arabia ei ole kertonut hyökkäysten yksityiskohdista, mutta uhreja siitä ei tullut.

Abqaiq on maailman suurin öljynjalostuslaitos.

MAINOS

Kommentoi

on se kumma että jos ei loppuu tuo syyttely. syytetä venäjää niin sit irani tuo on tehty et trumppi voi syyttää taas . jos hyökkää usa niin irani tuhotkaa amerikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran hahahah paljon suurempi mahdollisuus olisi mossad tai cia.. Israel ei muuta haluaisikaan kuin usan hyökkäävän iraniin. Vuosia sitten kerrottiin lista maista mihin usa hyökkäisi kaikkiin maihin on hyökätty listalla paitsi viimeinen Iran.. Ihan suunnitelmien mukaan menee taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se tämäkin tietysti hyvä tekosyy saada Iranin öljy "oikeille" omistajille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se hyökkääjä ollutkaan Venäjä, sitähän on ollut tapana ensimmäisenä syyttää ja tuomita myös epäilyn perusteella. Onko nyt Iran ottanut Venäjän paikan maailman pahiksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran kaivaa verta nenästään. Uraanin rikastamisen aloittaminen kertoo hyvin asenteesta. Miksi YLE ym eivät kerro mitään Mahdista. Siitähän tässä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän on ilmavalvontatutkia pitkin rannikkoa saudeilla, USA,lla, isrelilla, Iranilla, irakilla, joten ei luulisi olevan kovin vaikeaa selvittää mistä hyökkääjät tulivat. Valistuneen arvauksen mukaan iskun takana on Israel.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Esim. Khurais sijaitsee noin 200 km sisämaassa. Drounit ovat liidelleet siis kaikessa rauhassa Saudi-Arabian ilmatilassa eikä saudit huomanneet tai tehneet niille mitään. Sitä ennen dronet ovat lentäneet Persianlahden yli myös noin 200 km eikä jenkkien sotalaivojen tutkat ole reagoineet niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan Iran on kiistänyt tuhotyönsä. Iran saa kuitenkin toimia rauhasa, koska Trumpin uskallus ei riitä mihinkään Twitter-solvausta isompiin vastatoimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image