Ulkomaat

Iran julisti ben­sii­nip­ro­tes­tit voitetuiksi – Amnesty In­ter­na­tio­na­lin mukaan ainakin 106 ihmistä on kuollut

Shahriarin kaupungissa Iranissa tuhottiin protestien aikana muun muassa liikehuoneistoja. KUVA: ABEDIN TAHERKENAREH
Ulkomaat 20.11.2019 14:14
Lea Peuhkuri, Reuters

Iranin presidentti Hassan Ruhani ilmoitti keskiviikkona, että maata ravistelleet levottomuudet on nyt voitettu.

Valtionmedian mukaan Ruhani syytti levottomuuksista vihollisvaltioita.

Mielenosoitukset alkoivat viime perjantaina, kun bensiinin hintaa korotettiin ainakin 50 prosentilla ja samalla alkoi polttoaineen sääntely.

Eri puolilla maata protestit muuttuivat pian poliittisiksi ja maan hallintoa vastustaviksi. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Iran on rajoittanut pääsyä internetiin

Amnesty International kertoi tiistaina, että ainakin 106 ihmistä on kuollut 21 kaupungissa järjestetyissä protesteissa. Amnesty perusti luvut silminnäkijöiden tietoihin, todennettuihin videoihin ja ihmisoikeusaktivistien tietoihin.

Iranin YK-edustusto sanoi Amnestyn raporttia "perusteettomiksi epäilyksi ja väärennetyksi luvuiksi".

Iran on rajoittanut pääsyä internetiin. Mielenosoittajien on siksi lähes mahdotonta julkaista videoita protesteista sosiaalisessa mediassa.

Viranomaisten mukaan arviolta tuhat mielenosoittajaa on pidätetty.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto sanoi saaneensa raportteja, joiden mukaan kymmeniä ihmisiä on kuollut protesteissa. Toimisto on vaatinut Iranin viranomaisia hillitsemään voimankäyttöä mielenosoitusten hajottamisessa.

Iranin ongelmat syvenivät, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ja asetti pakotteet jälleen voimaan.

Iranin valuutta rial on heikentynyt. Samaan aikaan leivän, riisin ja muiden peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet.

Iranin hallitus kertoo nostaneensa hintoja, jotta se saisi kokoon 2,55 miljardia dollaria vuodessa. Se on tarkoitus jakaa erityistukena 18 miljoonalle perheelle, jotka elävät matalilla tuloilla.

Iran syyttää ulkovaltoja

Valtionmedian mukaan tuhansia iranilaisia kokoontui hallintoa tukeviin mielenosoituksiin useissa kaupungeissa keskiviikkona.

– Iranin kansa on jälleen kerran onnistunut historiallisessa koitoksessa ja näyttänyt, että se ei anna vihollisten hyötyä tilanteesta, vaikka olisikin valittamista maanhoidossa, Hassan Ruhani sanoi Reutersin mukaan.

Iran on syyttänyt protesteista "roistoja", joilla on yhteyksiä maanpaossa eläviin ja vihollisvaltioihin, kuten Yhdysvallat, Israel ja Saudi-Arabia.

Iranin ylin johtaja ajatolla Ali Khamenei sanoi tiistaina, että protesteissa oli kyse turvallisuusasiasta, ei kansanliikkeestä, ja että se oli hoidettu pois päiväjärjestyksestä onnistuneesti.

Fars, jonka kerrotaan olevan hallituksen puolivirallinen uutistoimisto, raportoi, että protestissa pidätettyjen joukossa on kaksoiskansalaisia. Farsin mukaan ulkovallat olivat kouluttaneet Saksan, Turkin ja Afganistanin kaksoiskansalaisia infrastruktuurin hajottamiseen ja kansalaistottelemattomuuden lietsomiseen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image