Ulkomaat

Iowan esivaalin ensimmäiset tulokset julki lähes vuorokauden myöhässä – demokraattien Pete Buttigieg täpärässä johdossa

Iowan esivaali lupaa ensimmäisten tulosten perusteella yllätyksellistä voittoa demokraattien Pete Buttigiegille. KUVA: CJ GUNTHER
Ulkomaat 5.2.2020 8:47
Ida Kannisto

Joe Bidenia on pidetty ennakkosuosikki demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Ensimmäisessä esivaalissa Iowassa Biden näyttää jäävän neljännelle sijalle.

Entinen South Bendin pormestari, 38-vuotias Pete Buttigieg johtaa Iowan esivaaleja ensimmäisten tulosten perusteella. Kun äänistä oli laskettu 71 prosenttia, pormestari Petenä tunnettu Buttigieg oli saanut äänistä 26,8 prosenttia.

Tuloksella Buttigieg jätti taakseen kaikki demokraattien kärkiehdokkaat. Hän johti niukasti senaattori Bernie Sandersia, joka oli ensimmäisten tulosten perusteella saamassa 25,2 prosentilla äänistä.

Esivaalikiertueen alku oli kaoottinen. Iowan tulokset myöhästyivät pahasti sovelluksessa ilmenneen teknisen ongelman takia. Viimeisiä tuloksia joudutaan yhä odottamaan.

Vaikka tulokset eivät vielä ole lopullisia, ensimmäisen esivaalin tulos antaa Buttigiegin vaalikampanjalle tärkeää lisäpotkua.

– Kampanja, joka alkoi vuosi sitten neljällä työntekijällä, ilman tunnettua nimeä tai rahaa, vain iso idea – kampanja, jolla ei joidenkin mukaan pitäisi olla asiaa edes yrittää, on ottanut kärkipaikan tässä kilpailussa, Buttigieg sanoi New Hampshiressä ensimmäisten tulosten julkistamisen jälkeen The Washington Postin mukaan.

Ehdokkaat siirtyivät jo tiistaina New Hampshireen, jossa esivaalikiertueen on tarkoitus jatkua ensi viikolla. New Hampshiren esivaalit on tarkoitus käydä tiistaina 11. helmikuuta.

Iowan esivaalit näyttävät tuottavan pettymyksen senaattori Elizabeth Warrenille, joka oli kolmantena 18,4 prosentilla. Pettymään joutui myös Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Joe Biden, joka kärsi Iowan esivaaleissa hälyttävän tappion.

Biden on gallupien perusteella pidetty ennakkosuosikkina demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Kun äänistä oli laskettu 71 prosenttia, Bidenin osuus oli vain 15,4 prosenttia äänistä.

Viidennelle sijalle ylsi senaattori Amy Klobuchar, jonka ääniosuus oli ensimmäisten tulosten jälkeen 12,6 prosenttia. Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelee vielä 11 henkilöä.

Bloomberg jätti esivaalin väliin

Miljardööri Michael Bloomberg ei ota osaa ensimmäisiin esivaaleihin.

New Yorkin entinen pormestari ja liikemies Bloomberg liittyi kilpaan aivan viime hetkellä. Bloombergin nimeä kantavan yhdysvaltalaisen mediayhtiön perustajana ja pääomistajana Bloomberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Hänen arveltiin lähtevän tavoittelemaan ehdokkuutta siksi, ettei demokraattien joukosta näyttänyt löytyvän henkilöä, joka voisi lyödä republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin. Bloombergin mittava omaisuus mahdollistaa tukevan rahoituksen hänen kampanjalleen.

– Joku kysyi "käytätkö liian paljon rahaa", johon vastasin "Tuhlaan rahaa päästäkseni eroon Donald Trumpista", Bloomberg sanoi tiistaina Kaliforniassa The Washington Postin mukaan.

– Ja hän sanoi "tuhlaa enemmän", Bloomberg jatkoi.

Vaikka rahoitus ei ole Bloombergille ongelma, ongelmia voi tulla hänen puoluehistoriastaan. Bloomberg nimittäin tavoitteli vuonna 2001 New Yorkin pormestarin paikkaa republikaanien riveistä ja lisäksi tuki jatkokautta tavoitellutta George W. Bushia presidentinvaaleissa vuonna 2004.

Buttigieg olisi historiallinen valinta

Pete Buttigieg on ponnistanut melko tuntemattomasta pormestarista vakavasti otettavaksi ehdokkaaksi demokraattien kilvassa.

Voittaessaan Buttigieg tekisi historiaa Yhdysvalloissa: hän olisi ensimmäinen avoimesti homoseksuaali presidentti Yhdysvalloissa, mutta myös historian nuorin presidentti. Buttigieg onkin tukeutunut kampanjassaan vahvasti muutokseen sekä siihen, että nyt on uuden sukupolven johtajien aika.

Buttigieg valittiin kotikaupunkinsa South Bendin pormestariksi vain 29-vuotiaana. Vuonna 2015 hän pääsi toiselle kaudelle vakuuttavan äänimäärän turvin: Buttigieg keräsi äänistä 80 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Onhan nuo ehdokkaat jo melko iäkkäitä suurimmilta osin. Itse olen 50+ ja välillä tuntuu, ettei pysy oikein mukana nykyajassa, miten sitten nämä melkein 8-kymppiset siinä onnistuu. Liekö se presidentille edes tarpeen ja muutenkin taitavat olla kaikin puolin itseäni etevämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:ssa pysytään viriilinä paljon pidempään kun ollaan mukana työelämässä pidempään. Kotia kun jää löhöileen niin siinä rappeutuu aivot kroppa äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kait sitä on vanhoillinen, kun vieläkin tuntuu hieman oudolta ajatus Amerikan presidentistä, joka vierailisi eri maissa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Maailma kuitenkin muuttuu ja uusiin asioihin on vain totuteltava. Joka tapauksessa kaikki Iowan presidenttikandidaatit olisivat parempia vaihtoehtoja presidentiksi kuin nykyinen viran hoitaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidenttinä tulee Suomeen presidentin kutsusta, vielä tässä vaiheessa ulkoministerin. Se pariskuntien yhteiskuva, söpö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kannatus on juuri nyt suurimmillaan näitten demokraattien hölmöilyjen jälkeen eli 49%. Trumpille ei ole vastusta ja piti myös mahtavan puheen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kannatus on edelleen sama n.43%, jota se on ollut, parin prosentin heitoin, koko ajan. Tämä on siis kymmenien kyselyjen keskiarvo. Ei pelkästään Rasmussen Reports, johon Trump vetoaa twiiteissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näin niin sekin on jo huomattavasti parempi ennenkin Obama meni seuraavalle kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
11:51
Hälyttävän moni espanjalainen lääkäri ja hoitaja sairastuu itse koronavirukseen
11:44
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
15
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
14
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
9
Hus seuloo parantuneita uusilla vasta-ainetesteillä – ne löytävät myös oireettomasti koronaviruksen sairastaneet

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image