Ulkomaat

Intiassa naiset pääsevät omiin met­ro­vau­nui­hin tai jopa al­ko­ho­li­myy­mä­löi­hin – "Voin istua rauhassa ilman, että joku alkaa hinkkaamaan reittä"

Naiset katsoivat vaalilähetystä sisätiloissa Intian Amritsarissa torstaina. KUVA: RAMINDER PAL SINGH
Ulkomaat 25.5.2019 20:17
Pia Heikkilä

New Delhi

Tavallinen arki-iltapäivä Delhin metrossa. Naisille tarkoitettu vaunuosastossa on hiljaista, vain ilmastointilaitteet puhaltavat täysillä.

Lattialla leikkivä kolmevuotias taapero on vaunun ainoa miespuolinen.

Niharika Singh on matkalla töihin iltavuoroon paikalliseen tietokoneyritykseen Gurgaonissa. Hän matkustaa aina naisten vaunussa.

– Täällä saa olla rennommin, eikä kukaan tuijota. Voin istua rauhassa ilman, että joku alkaa hinkkaamaan reittä, Singh sanoo.

23-vuotia nuori nainen asuu intialaiseen tapaan vanhempien luona naimisiinmenoon saakka, jonka jälkeen hän muuttaa sulhasen perheen luokse asumaan.

Naisia valvoo Intiassa usein miespuolinen sukulainen.

Myös Singhin perhe käyttää apunaan puhelimeen asennettua seurantasovellusta, kun Niharika Singh matkaa illalla kotiin. Paluumatka iltavuorosta sujuu työpaikan järjestämällä bussikuljetuksella.

Singhin perhe ei salli hänen liikkuvan yksin illalla.

– Veljeni tulee aina mukaan, koska Delhi ei ole turvallinen paikka naisille, hän sanoo.

Naisia ei näy iltaisin ulkona

Intian naisten heikko turvallisuus nousi otsikoihin vuonna 2012. Tuolloin 23-vuotias Jyoti Singh kuoli joukkoraiskauksessa saamiinsa vammoihin.

Julma tapahtuma on tehnyt naisista turvallisuustietoisia. Naisia ei näy iltaisin ulkona, ja joukkoliikenteen kulkuneuvot ovat melkein yksinomaan miesten käytössä.

Intiaan on rakennettu vain naisille tarkoitettuja tiloja. Linja-autoissa, takseissa, junissa ja jopa hotelleissa on eristetty alueita, joihin on pääsy vain naisille.

Maassa toimii myös naisille oma pankki sekä useita matkatoimistoja.

Delhistä löytää jopa naisille suunnatun alkoholimyymälän.

Viranomaiset ovat lisänneet valvontaa, hätäpuhelimia ja katuvalaistusta.

Seksuaalisesta väkivallasta ilmoittaminen on lisääntynyt siihen kohdistuneen huomion ansiosta. Delhin poliisin mukaan raiskaustapauksista ilmoittaminen on noussut yli neljänneksen.

Rangaistuksia on myös kiristetty: raiskauksesta voi saada jopa kuolemantuomion.

Voiko häirintä lisääntyä entisestään?

Naisten erottaminen miehistä ei ole kaikkien mielestä se oikea ratkaisu.

Keskustelua on etenkin viime aikoina herättänyt suunnitteilla oleva puisto vain naisille Gurgaonissa, Delhin kupeessa sijaitsevassa satelliittikaupungissa.

Monien mielestä naisten puisto ei lisää turvallisuutta, päinvastoin, se saattaa houkutella ahdistelijoita.

– Jos naisia ei näy yhteiskunnassa, häirintä voi lisääntyä entisestäänkin koska miehet eivät ole tottuneet näkemään naisia, sanoo tutkija Meenakshi Gohain Delhin yliopistosta.

Erottelu yhteiskunnassa hidastaa sitä vähääkin edistystä, jota Intian naiset ovat saaneet koulutuksessa ja työelämässä viimeisten vuosikymmenten aikana.

– Eristämällä naiset miehistä rajoitetaan heidän liikkumavapauttaan ja palataan ajassa takaisinpäin, jolloin naisten paikka oli kotona, Gohain sanoo.

– Muutoksen pitää lähteä miehistä. Miesten tulisi muuttaa käytöstään eikä naisten.

Naisten eristämisellä pitkät perinteet

Intian yhteiskunnassa patriarkaalisuudella on vuosisatoja vanhat juuret, joiden ansiosta tavat ja kulttuurit ovat säilyneet muuttumattomina.

Temppeleissä ja moskeijoissa naisia on pidetty vähempiarvoisina eristämällä heidät tai eväämällä heiltä pääsy pyhiin paikkoihin.

Kouluissa tytöt on eristetty pojista.

Perheet suosivat poikavauvoja ansaintapotentiaalin ansiosta, ja tyttösikiöiden abortointi on vieläkin verraten tavallista.

Järjestetyt avioliitot ovat hyvin yleisiä. Koska sosiaaliturvaa ei ole, köyhän perheen ainoa mahdollisuus on naittaa tytär varakkaalle aviomiehelle, jonka perhettä hän joutuu palvelemaan. Näin naisen tilaa ja liikkumisvapautta rajoitetaan avioliitolla.

Niharika Singhin mielestä naisten omat tilat on tervetulleita, sillä hänen mielestään etenkin paikoissa, jossa on paljon ihmisiä, voi tapahtua kähmintää.

Singh kertoo kokeneensa häirintää edellisessä työpaikassa Whatsapp–viestisovelluksen kautta, mutta hän ei raportoinut asiaa eteenpäin.

– Miksi tekisin sen? Pomoni oli mies, joka tuskin olisi uskonut minua.

MAINOS

Kommentoi

Toisinsanoen, kehitys Intissa ottaa takapakkia. Ei tällainen ainakaan kehitystä ole, vaan yhteiskunnan pelisäännöt ja valvonta ei ole kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
12:57
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
71
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
28
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image