Ulkomaat

Intia etsii tuhoisan pommi-iskun tekijöitä Kashmirissa – kaksi epäiltyä ja neljä poliisia kuollut

Intian armeijan sotilaita partioi Jammun kaupungissa Kashmirissa sunnuntaina. Alueella oli sunnuntaina voimassa ulkonaliikkumiskielto kolmatta päivää. KUVA: JAIPAL SINGH
Ulkomaat 18.2.2019 15:54
Ilkka Hemmilä / Reuters

Jännitteet lisääntyvät raja-alueella. Intiassa vaaditaan kovia otteita militantteja ja boikottia Pakistania kohtaan.

Intian turvallisuusjoukot ovat tappaneet kaksi itsemurhaiskun järjestämisestä epäiltyä henkilöä kiistelyllä Kashmirin alueella lähellä Pakistanin rajaa.

Viime viikon torstaina 44 intialaista kuoli pommi-iskussa Kashmirissa sijaitsevassa Pinglanin kylässä, Pulwanan alueella. Pakistanilainen jihadistiryhmä Jaish-e-Mohammad (JeM, kirjaimellisesti 'Muhammedin armeija') on ottanut vastuun iskuista.

Iskun suunnittelemisesta epäillyt henkilöt olivat intialaispoliisien mukaan Pakistanin kansalaisia ja JeMin jäseniä.

Militanttien ja poliisien välisessä taistelussa kuoli kahden jihadistin ohella neljä intialaista sotilasta ja yksi siviili. Kuusi henkilöä loukkaantui.

Eilen poliisi kertoi, että Intia on pidättänyt 23 ihmistä, joita epäillään yhteyksistä pommi-iskun toteuttajiin. Kashmirin alueelle on julistettu toistaiseksi voimassaoleva ulkonaliikkumiskielto.

Intiassa vaaditaan kostoa ja boikottia

Viime viikon pommi-isku oli Kashmirissa verisin intialaisjoukkoja vastaan kohdistettu isku 30 vuoteen. Se on kiristänyt Intian ja Pakistanin, kahden ydinasevaltion, välisiä välejä.

Kashmir on muslimivaltainen alue, jota sekä Intia että Pakistan pitävät omanaan. Maat hallitsevat aluetta puoliksi. Intia syyttää Pakistania JeMin suojelemisesta, minkä Pakistan kiistää.

Hinduenemmistöisen Intian sosiaalisessa mediassa on vaadittu kostoa viime torstain iskusta. Amnestyn Intian-johtaja Aakar Patel on vedonnut viranomaisia ylläpitämään lakia ja järjestystä.

– Tavalliset kashmirilaiset ympäri Intiaa haluavat vain parantaa elinolojaan, eikä heitä tulisi uhata väkivallalla vain taustansa vuoksi, Patel sanoi Reutersin mukaan.

Intian pääministerin Narenda Modin toimintaan saattavat vaikuttaa maassa toukokuussa järjestettävät parlamenttivaalit. Modi on luvannut vastata iskuun määrätietoisesti ja antanut maan armeijalle vapaat kädet rajaseudun militanttien joukkojen pysäyttämiseen.

Pakistan on vastannut kasvaviin jännitteisiin vetämällä suurlähettiläänsä Intiasta.

Iskujen synnyttämä raivo on heijastunut myös intialaisten rakastamaan krikettiin ja Bollywood-elokuviin. Eräät intialaiset ovat vaatineet, että maa boikotoi kesäkuista kriketin maailmancupin ottelua Pakistania vastaan. Intialainen elokuvatyöntekijöiden yhdistys on puolestaan vaatinut täyskieltoa pakistanilaisten työntekijöiden palkkaukselle maan suuren elokuvateollisuuden palvelukseen.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image