Ulkomaat

Intia etsii tuhoisan pommi-iskun tekijöitä Kashmirissa – kaksi epäiltyä ja neljä poliisia kuollut

Intian armeijan sotilaita partioi Jammun kaupungissa Kashmirissa sunnuntaina. Alueella oli sunnuntaina voimassa ulkonaliikkumiskielto kolmatta päivää. KUVA: JAIPAL SINGH
Ulkomaat 18.2.2019 15:54
Ilkka Hemmilä / Reuters

Jännitteet lisääntyvät raja-alueella. Intiassa vaaditaan kovia otteita militantteja ja boikottia Pakistania kohtaan.

Intian turvallisuusjoukot ovat tappaneet kaksi itsemurhaiskun järjestämisestä epäiltyä henkilöä kiistelyllä Kashmirin alueella lähellä Pakistanin rajaa.

Viime viikon torstaina 44 intialaista kuoli pommi-iskussa Kashmirissa sijaitsevassa Pinglanin kylässä, Pulwanan alueella. Pakistanilainen jihadistiryhmä Jaish-e-Mohammad (JeM, kirjaimellisesti 'Muhammedin armeija') on ottanut vastuun iskuista.

Iskun suunnittelemisesta epäillyt henkilöt olivat intialaispoliisien mukaan Pakistanin kansalaisia ja JeMin jäseniä.

Militanttien ja poliisien välisessä taistelussa kuoli kahden jihadistin ohella neljä intialaista sotilasta ja yksi siviili. Kuusi henkilöä loukkaantui.

Eilen poliisi kertoi, että Intia on pidättänyt 23 ihmistä, joita epäillään yhteyksistä pommi-iskun toteuttajiin. Kashmirin alueelle on julistettu toistaiseksi voimassaoleva ulkonaliikkumiskielto.

Intiassa vaaditaan kostoa ja boikottia

Viime viikon pommi-isku oli Kashmirissa verisin intialaisjoukkoja vastaan kohdistettu isku 30 vuoteen. Se on kiristänyt Intian ja Pakistanin, kahden ydinasevaltion, välisiä välejä.

Kashmir on muslimivaltainen alue, jota sekä Intia että Pakistan pitävät omanaan. Maat hallitsevat aluetta puoliksi. Intia syyttää Pakistania JeMin suojelemisesta, minkä Pakistan kiistää.

Hinduenemmistöisen Intian sosiaalisessa mediassa on vaadittu kostoa viime torstain iskusta. Amnestyn Intian-johtaja Aakar Patel on vedonnut viranomaisia ylläpitämään lakia ja järjestystä.

– Tavalliset kashmirilaiset ympäri Intiaa haluavat vain parantaa elinolojaan, eikä heitä tulisi uhata väkivallalla vain taustansa vuoksi, Patel sanoi Reutersin mukaan.

Intian pääministerin Narenda Modin toimintaan saattavat vaikuttaa maassa toukokuussa järjestettävät parlamenttivaalit. Modi on luvannut vastata iskuun määrätietoisesti ja antanut maan armeijalle vapaat kädet rajaseudun militanttien joukkojen pysäyttämiseen.

Pakistan on vastannut kasvaviin jännitteisiin vetämällä suurlähettiläänsä Intiasta.

Iskujen synnyttämä raivo on heijastunut myös intialaisten rakastamaan krikettiin ja Bollywood-elokuviin. Eräät intialaiset ovat vaatineet, että maa boikotoi kesäkuista kriketin maailmancupin ottelua Pakistania vastaan. Intialainen elokuvatyöntekijöiden yhdistys on puolestaan vaatinut täyskieltoa pakistanilaisten työntekijöiden palkkaukselle maan suuren elokuvateollisuuden palvelukseen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
8:41
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image