Ulkomaat

Indonesian presidentti hyllytti kiistellyn seksilain – kieltäisi toteutuessaan avioliiton ulkopuolisen seksin ja homosuhteet

Shariapoliisi vie naista ruoskittavaksi Acehin maakunnassa Indonesiassa torstaina. Naisen todettiin harrastaneen avioliiton ulkopuolista seksiä. Tiukka sharia-laki on Indonesiassa voimassa vain Acehin maakunnassa. KUVA: HOTLI SIMANJUNTAK
Ulkomaat 21.9.2019 18:53
Ilkka Timonen

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uusi lakipaketti rikkoo kansalaisten perusoikeuksia. Laki kieltäisi seksin harjoittamisen avioliiton ulkopuolella.

Indonesian presidentti Joko Widodo perui perjantaina parlamentin äänestyksen kiistellystä lakialoitteesta, joka kieltäisi seksin harjoittamisen avioliiton ulkopuolella ja joka myös käytännössä kieltäisi samaa sukupuolta olevien seksisuhteet, kertoi uutistoimisto Reuters. 

Ryhmä kansalaisjärjestöjä oli kehottanut presidenttiä puuttumaan tilanteeseen ja viivyttämään lakialoitteen etenemistä ennen kuin se saa lain voiman 24. syyskuuta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan laki rikkoo kansalaisten perusoikeuksia.

Presidentti sanoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa, että suunnitellut 14 artiklaa vaatisivat tarkempaa tutkintaa. Hän määräisi ministerin "täydentämään" lakiehdotusta ennen kuin se annettaisiin parlamentin päätettäväksi.

Lakialoitteessa on myös mukana kohta, jonka mukaan presidentin loukkaaminen tulisi rangaistavaksi. Hallitus sopi laista keskiviikkona.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan uusi laki on "tuhoisa ei vain naisille ja uskonnollisille ja sukupuolivähemmistöille, mutta myös kaikille indonesialaisille". Järjestö vaatii lainsäätäjiä torjumaan lakialoitteen.

Seksuaalivähemmistöt yhä ahtaammalle

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Se kuitenkin ylpeilee suvaitsevaisuudellaan maassa olevia etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Uskonnolliset konservatiivit ovat alkaneet kuitenkin panna uskonnollisia ja seksuaalivähemmistöjä yhä ahtaammalle.

Joitakin kuukausia sitten maassa käytiin tiukka vaalitaistelu edistysmielisten ja tiukkaa islamin tulkintaa ajavien kesken. Tämä on saanut aikaan pelkoja siitä, että islamistit haluavat sekaantua yhä enemmän politiikkaan.

Rikoslakiuudistusta on tehty jo vuosikymmeniä. Maassa on tähän asti ollut voimassa rikoslaki, joka on 100 vuotta vanha ja peräisin Hollannin siirtomaakaudelta. Indonesian laki- ja ihmisoikeusministerin Yasonna Laolyn mukaan uusi laki ottaa enemmän huomioon sen, miten indonesialaiset elävät nykyisin.

Andreas Harsonso, joka on johtava tutkija Human Rights Watch -järjestössä, sanoi että seuraavasta vuosisadasta tulisi "todennäköisesti tuhoisa vähemmistöille Indonesiassa".

Lakialoitteen mukaan avioliiton ulkopuolisesta seksistä voi saada jopa vuoden vankeutta ja parit voidaan panna syytteeseen, jos läheinen perheenjäsen esittää asiasta valituksen poliisille.

Laki käytännössä kieltäisi seksin homoilta

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lakialoitteessa ei suoraan mainita saman sukupuolen kesken harjoitettavaa seksiä, mutta käytännössä se kieltää sen. Maan sukupuolivähemmistöjen yhteisö on jo nyt vainon alla. Nämä vähemmistöt voivat joutua uuden lain myötä entistä tiukemmalle, sillä laissa puhutaan "sopimattomista teoista", joista voi seurata puolen vuoden vankeus.

Avoparit jotka asuvat yhdessä ja joista raportoidaan poliisille, voivat saada puolen vuoden vankeustuomion tai sakot. Mikäli lähiomainen ei tee parista valitusta, sellaisen voi tehdä myös kylän päällikkö.

Abortin ottanut nainen voi lakialoitteen mukaan joutua vankilaan neljäksi vuodeksi.

MAINOS

Kommentoi

Onkohan missään vielä maata, jossa vain homosuhteet ovat laillisia ja avioliitossa ei saa harrastaa seksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisia ruoskitaan, mutta ei kai nainen yksin tekoa tehnyt? Missä se ruoskittava mies? Ai niin, miehet saavat anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavat lait jylläävät monessä lähi-idän maassa miksi ei ihmisoikeusjärjestöt niihin puutu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei mikä tapapajula. Oikea perähikijä.
Kertokapas vielä kerran, että miksi me suomalaiset emme oikein saisi ääneen sanoa, että me emme halua tuollaisista maista henkilöitä Suomeen? Meidän kulttuurit eivät ole yksinkertaisesti sovitettavissa keskenään. Meillä Suomessa saa olla sitä seksuaalisuutta mitä haluaa ja nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa. Minun puolestani laitetaan tuollaisille maille porttikielto Suomeen heti. Jos edustat ryhmää, uskontoa, puoluetta tai mitä tahansa joka ei kunnioita seksuaalisia vähemmistöjä, niin se on porttikielto. Varmaankin suurin osa samaa mieltä?
Vasemmiston vihapuhelait on kumottava heti, jotta me voimme sanoa suumme puhtaaksi. Ei tuollaista porukkaa Suomeen jotka ovat valmiita tekemään pahaa toisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ainakin avioliiton ulkopuoliset suhteet pitää sallia, kuten täällä Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image