Ulkomaat

Independent: Clinton ehkä saamassa pari miljoonaa ääntä Trumpia enemmän

Hillary Clinton on saamassa kaksi miljoonaa ääntä enemmän kuin vaalit voittanut Donald Trump. KUVA: ERIK S. LESSER / EPA
Ulkomaat 13.11.2016 11:09 | Päivitetty 13.11.2016 11:27
STT

Yhdysvalloissa presidentinvaalit hävinnyt Hillary Clinton on saamassa presidenttiehdokkaista eniten ääniä Barack Obaman jälkeen, kertoo Independent-lehti. Tästä huolimatta Clinton hävisi vaaleissa Donald Trumpille.

New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn arvelee, että kun kaikki äänet on laskettu, Clintonin lopullinen äänisaalis noussee yli 63 miljoonaan, kun Trumpilla se jäänee reiluun 61 miljoonaan.

Vielä eilen demokraatteja suosivassa Kaliforniassa oli laskematta ainakin neljä miljoonaa ääntä.

Yhdysvalloissa äänestäjät eivät valitse suoraan presidenttiä vaan osavaltioiden valitsijamiehiä. Nämä valitsevat presidentin 19. joulukuuta.

Jokaisesta osavaltiosta valitaan valitsijamiehiä väkiluvun mukaan. Nyrkkisääntö on, että osavaltion kaikki valitsijamiehet menevät eniten ääniä saaneelle presidenttiehdokkaalle.

Vallassa olevan vaalijärjestelmän takia presidentiksi valittavan ehdokkaan ei siis tarvitse saada valtakunnallisesti eniten ääniä.

Clinton syyttää FBI:n johtajaa vaalitappiostaan

Clinton on syyttänyt liittovaltion poliisin FBI:n johtajaa James Comeya vaalitappiostaan. Clintonin mukaan sähköpostitutkinnan uudelleen avaaminen hetkeä ennen vaaleja tuhosi hänen mahdollisuutensa voittoon.

Clinton sanoi rahoittajilleen puhelinkonferenssissa, että Comeyn kirjeet kongressille kallistivat tärkeitä osavaltioita Donald Trumpin puolelle. Asiasta kertoo muun muassa CNN ja verkkolehti Quartz.

- On monia syitä, miksi tällaisissa vaaleissa ei menestytä. Mutta arviomme on, että Comeyn kirjeen nostamat perusteettomat epäilykset pysäyttivät momentumimme, Clinton sanoi rahoittajilleen Quartzin mukaan.

Molemmat kirjeet haitaksi?

Comey ilmoitti sekä tutkinnan alkamisesta että päättymisestä kirjeitse kongressille. Clintoniin liittyvä sähköpostitutkinta avattiin uudelleen lokakuun lopussa, jolloin vaaleihin oli alle kaksi viikkoa. Kolme päivää ennen vaaleja Comey puolestaan ilmoitti, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Clintonin mukaan ensimmäinen kirje herätti vanhat epäilykset uudelleen henkiin äänestäjien keskuudessa. Comeyn toinen kirje puolestaan Clintonin mukaan antoi kieroutuneella tavalla lisäpuhtia Trumpin leirille.

Kirjeet osuivat aikaan, jota ennen Clinton oli esiintynyt vahvasti kaikissa kolmessa vaaliväittelyssä ja aikaan, jolloin Trumpin kannatusta söivät syytökset naisten koskettelusta ja halventamisesta. Clintonin mukaan kannatus avainosavaltioissa oli suurimmaksi osaksi Clintonin puolella tai tasaväkistä ennen Comeyn kirjeitä.

Comeya kritisoitiin vahvasti tutkinnan uudelleenavaamisen ajankohdasta. Häntä syytettiin muun muassa vaaleihin puuttumisesta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Clinton sai lopulta alle 700 000 ääntä enemmän kuin Trump, mutta maantieteellisesti Trump voitti Clintonin ylivoimaisesti koska Trumpille meni 31 osavaltiota ja Clintonille 21 (ja niistäkin useimmat pienikokoisia).

Kyllä Trump ihan selkeästi voitti nämä vaalit, varsinkin kun otetaan huomioon se että koko mediakoneisto oli Clintonin puolella. Toivotaan, että Trump on aidosti kansan mies eikä eliitin sätkynukke joka on Clinton on aivan varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo sikäläiset presidentinvaalit on demokratian irvikuva, kyllä vaalit pitäisi perustua äänimääriin, ei valitsijamiehiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne vaalithan on aikalailla samanlaiset kuin EU:ssa, ajatteleppas jos Eu mepit valittaisiin pelkästään äänimäärillä, silloinhan Brysselissä olisi ainoastaan saksalaisia ja ranskalaisia, no ei silti, nehän siellä nytkin määräilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin valitsiamiesten määrä on ratkaiseva . Heidän vaalisysteemi on vain sellainen mitä muutamat eivät halua ymmärtää .Miksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi vaan toiminut sähköpostien kanssa sääntöjen mukaisella tavalla niin olisi presidentti. Oma moka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Propagandan määrällä ei ole mitään rajaa näissä vaaleissa. Yhdysvaltain väkiluku oli Obaman voittovaalien aikaan 304 miljoonaa, nyt 325 miljoonaa. Obama sai 69,5 miljoonaa ääntä, Clinton 21 miljoonaa suuremmalla populaatiolla 63 miljoonaa. Vuonna 2004 Bush valittiin 62 miljoonalla äänellä, USA:n väkiluvun ollessa 292 miljoonaa, siis 33 mijoonaa tai lähes kymmenen prosenttia vähemmän kuin nyt. Minusta siis näyttää, että juttu jossa vedotaan pelkästään äänimääriin eikä suhteellisiin äänimääriin on tarkoitushakuinen ja lietsoo suuren vääryyden tuntua demokraattien kannattajissa. Juttu yrittää kritisoida USA:n valitsijamiesjärjestelmää osana juttuja, jotka perustelisivat valitsijamiehille äänestää sittenkin Clintonia. Toisaalta ei ole ihme, että tällaisia vertailuja julkistetaan heti vaalien alla, kun Suomessa moni ei vieläkään ole toipunut siitä, että Haavisto hävisi Niinistölle. Ja siitäkin "vääryydestä", demokratia oli rikki, häviävä puoli otti heti vaalien jälkeen erilaisissa äänestyksissä kaikki irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2miljoonaa ääntä enemmän,ja häviää vaalit.Jossakin mättää tosi pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä ja ehkä, Clinttonilla puntti tutisee kun rahoittajat ovat alkaneet kyselemään että mites rouva duunaa lupaamansa asiat kun ei päässyt presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen media kauna Trumpia kohtaan on luokatonta. Amerikan kansa laidasta laitaan, äänesti Trumpin presidentiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi kalevala ja suomen lehdistö ei päätä USAn presidentinvaalien lopputuloksesta. Suomessa tilanne olisikin jo toinen, mikä on hälyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei auta itku markkinoilla. Vaalijärjestelmä on tämä eikä Suomen valtamedioiden oma kanta (saako sellaista olla julkisella medialla?) auta asiaan. Demokratia on puhunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image