Ulkomaat

Il­mas­to­mie­le­no­soi­tus­ten sarja alkoi Australiasta ja se leviää ympäri maailman

Ulkomaat 20.9.2019 8:19
Ilkka Timonen, Reuters

Lakko kulminoituu New Yorkiin, missä marssitaan Greta Thunbergin johdolla YK:n päämajan luo.

Tuhannet koululaiset ja opiskelijat marssivat luokkahuoneistaan Australian kaduille perjantaina käynnistääkseen maailmalaajuisen lakon, jolla vaaditaan maailman johtajilta toimia ilmastokatastrofin välttämiseksi.

"Lopettakaa sen kieltäminen, että maapallo on kuolemassa", luki eräässä käsin kirjoitetussa julisteessa Sydneyssä. Sosiaalisen median mukaan opiskelijat kerääntyivät marsseille kaikkialla maassa mukaan lukien osavaltioiden pääkaupungit ja syrjäiset kaupungit kuten Alice Springs.

"Me emme sytyttäneet sitä, mutta me yritämme taistella sitä vastaan", luki toisessa julisteessa Sydneyssä.

Samanlaisia protesteja oli suunnitteilla 150 maassa ja ne on inspiroinut 16-vuotias ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg. Tavoitteena on saada koululaiset ja opiskelijat kaikkialta maailmasta puhumaan yhdellä äänellä ilmastonmuutoksen vaikutuksista planeetalle.

Lakon on määrä kulminoitua New Yorkissa, missä Thunberg, joka on ehdolla Nobel-palkinnolle aktivisminsa vuoksi, johtaa marssia YK:n päämajan luo.

"Opiskelijoiden pitäisi käydä koulua"

YK:n huippukokoukseen kerääntyvät maailman johtajat keskustelemaan toimenpiteistä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja sen hidastamiseksi. Keinoja ovat esimerkiksi siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin fossiilisista.

Hiilentuottajamaa Australiassa ilmastonmuutospolitiikasta on tullut poliittista jalkapalloa kun maassa yritetään siirtyä uusiutuviin energialähteisiin.

Australian valtiovarainministeri Mathias Cormann kertoi parlamentille torstaina, että opiskelijoiden ei pitäisi osallistua protestiliikkeeseen.

– Kun koulut ovat käynnissä, opiskelijoiden pitäisi käydä koulua, hän sanoi.

"Parlamentit tehkööt kerrankin oman työnsä"

Danielle Porepilliasana, sydneyläinen korkeakouluopiskelija, sanoi ilmastonmuutoksen olevan suurin uhka hänen sukupolvelleen ja että poliitikkojen pitäisi herätä tähän haasteeseen.

– Maailman johtajat kaikkialla kertovat meille että opiskelijoiden pitäisi olla koulussa työtä tekemässä, hän sanoi korvissaan korvakorut, joissa protestoitiin hiiltä vastaan.

– Haluaisin nähdä parlamenttien tekevän kerrankin oman työnsä.

Ilmakehää lämmittävien kasvihuonekaasujen päästöt, jotka aiheutuvat fossiilisten polttoaineiden käytöstä, ovat jo saaneet aikaan kuivuus- ja hellekausia, sulattaneet jäätiköitä, nostaneet merten pinta ja aiheuttaneet tulvia, sanovat tiedemiehet.

Hiilipäästöt nousivat ennätyskorkealle viime vuonna huolimatta Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuisesta varotuksesta, että kaasupäästöt pitää saada kuriin 12 vuoden sisällä jotta ilmasto saataisiin vakautettua.

Mielenosoitusten järjestäjien mukaan protestit saavat eri muotoja eri puolilla maailmaa, mutta päämääränä on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja vaatia poliittisia toimia jotta hiilipäästöt saataisiin kuriin.

MAINOS

Kommentoi

Kun tämä ikäluokka on äänestämässä asioistaan hallinnossa päättävistä niin ääriainekset vasemmalta ja varsinkin oikealta putoaa kokonaan pois sellaiset ovat järjettömät jäljet niiden toimista ollut ja on vieläkin - jonkin aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käy juuri päin vastoin. Ääriainekset ovat saamassa erilaisten "aktivistien" äänet. Tolkun ihmiset ovat häviävä ihmisluokka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se nyt niin väliä mitä yhden piirun sektorilla tapahtuu? Suurin osa elämästä eletään tämän lapsellisen vouhotuspolitiikan ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien ilmastonmuutoksesta kiinnostuneiden tulisi perehtyä Maapallon historiaan. Vähällä vaivalla huomaa, että aina kun Maapallolla on ollut lämmintä, elämä on rehottanut voimakkaasti. Mistään katastrofista ei ole ollut tietoakaan. Kylminä kausina sen sijaan elämä on sujunut kituliaasti, joskus jopa katastrofin partaalla.

Turhan hysterian lietsominen on todella edesvastuutonta. Herkät ihmiset ahdistuvat aivan oikeasti - ja ihan turhaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nobel-palkinto pelkoa ja ahdistusta lietsovalle pikkutytölle.
Eihän tämä tyttö ole omalla vaikutusvallallaan noussut julkisuuteen, vaan hänen vanhempansa ja muut ilmastoahdistelijat löysivät käyttökelpoisen idean.
Kuinka moni lapsi itkee peloissaan tämän tytön pelottelupuheita kuunnellessaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NYT olisi nuorilla mahdollisuus näyttää suuntaa:
- lopettaa uusien puhelinten hankkiminen
- lopettaa muodin seruailu, turhaa kulutusta ja lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita
- lopettaa matkustelu
- Lopettaa vanhempiaan korkeammasta tai edes samasta elintasosta haaveilu
Esimerkin voimallahan Suomenkin "kunninahimoisia" ilmastotavoitteita perustellaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilökohtaiset teot eivät ole ratkaisu, vaan jonkun kolmannen osapuolen yhteisöllinen syyttäminen. Kolmanneksi osapuoleksi sopii tietysti yksilö, kunhan se on joku muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän alkaa jo muistuttamaan 1200-luvulla ollutta kuuluisaa "Lasten ristiretkeä". Toivottavasti ei pääty samanlaiseen katastrofiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksesta kouhottavat lakkaavat lisääntymästä...? Hmm...

Loistava idea!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleislakkoon vaan. Ei tästä muuten selvitä. Viime aikoina on muutenkin yskittänyt niin pirusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä vouhotus jo riittäisi ja alettaisiin rehellisesti tuoda esiin tutkimustuloksia maapallon ilmaston lämpenemisen ja kylmenemisen historiasta. Ei noihin muutoksiin mitkään hehkulampun kiellot ole vaikuttaneet pätkääkään. On kysymys maapallon lämmön lähteestä ja kaiken vihreänkin (ei aatteen) elämän ylläpitäjästä auringosta ja sen ennaltatietämättömästä käytöksestä.
Näillä pelotteluilla saadaan vain ihmiset suurempaan epätoivoon. Olisi ihmisille tarjolla rauha näistä aiheettomistakin peloista, mutta koska sen sanoma on hullutusta maailmalle, niin se kelpaa vain harvoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastosta on tullut uskonto/uskomusjärjestelmä/ideologia. Ilmastouskontoa ei voi selittää järkisyin eikä uskonsa sokaisemiin ihmisiin tehoa järkipuhe. Ilmastouskonnolla eile mitään tekemistä rehellisen tieteen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image