Ulkomaat

Ilmastokokous aloittaa YK:n yleis­ko­kous­vii­kon – "Tuokaa suunnitelmia, ei puheita", vaati YK:n pääsihteeri

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg puhui, ja YK:n pääsihteeri António Guterres kuunteli lauantaina nuorten ilmastokokouksessa New Yorkissa. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 23.9.2019 7:00
Hannu Toivonen

YK:n pääsihteerin António Guterresin koolle kutsumassa ilmastokokouksessa puhujakorokkeelle pääsevät ne valtiot, joilla on esittää kunnianhimoisimmat päästövähennystavoitteet.

YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa pidetään YK:n ilmastokokous. Kokouksen on kutsunut koolle YK:n pääsihteeri António Guterres.

Ilmastokokouksen tarkoituksena on esitellä eri valtioiden parhaita ja kunnianhimoisimpia ilmastonmuutoksen torjuntasuunnitelmia ja kannustaa maita tiukempiin päästövähennyksiin.

Kokous alkoi jo lauantaina nuorten ilmastokokouksella, mutta varsinainen kokous pidetään maanantaina YK:n päämajassa.

Kokouskutsussa pääsihteeri painotti, että valtioiden johtajat saapuisivat paikalle "konkreettisten ja tarkoituksenmukaisten toimintasuunnitelmien kanssa".

– Tuokaa suunnitelmia, ei puheita, sanoi Guterres valtioille.

Edelläkävijät pääsevät ääneen

– Odotan, että kokouksessa tehdään useita ilmoituksia merkittävistä suunnitelmista vähentää päästöjä ensi vuosikymmenellä ja siitä, miten hiilineutraalius saavutetaan vuoteen 2050 mennessä, Guterres sanoi Reutersin mukaan keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

Pääsihteeri on myös kehottanut valtioita muun muassa lopettamaan fossiilisten polttoaineiden tukemisen ja kieltämään uusien hiilivoimalaitosten rakentamisen vuoden 2020 jälkeen.

Kokoukseen voivat osallistua kaikki YK:n jäsenvaltiot, mutta lavalle omista suunnitelmistaan pääsevät kertomaan ainoastaan ne valtiot, joiden tavoitteiden katsotaan olevan riittävän kunnianhimoisia. YK:n ilmoittaman arvion mukaan noin 60 valtiojohtajaa on nousemassa puhujakorokkeelle kertomaan maansa päästövähennyssuunnitelmista.

Kokouksessa puheenvuoron saa Reutersin mukaan ainakin pienet saarivaltiot, joita ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu uhkaa voimakkaasti. Euroopan maista puhujakorokkeelle nousevat ainakin Ranska ja Saksa.

Julkisesti ilmastotieteet kyseenalaistavat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä Brasilian presidentti Jair Bolsonaro eivät edustajiensa mukaan osallistu kokoukseen.

Kohti kolmen asteen lämpenemistä

Ympäristöjärjestöjen mukaan YK:n ilmastokokous pidetään tärkeällä hetkellä, koska äärimmäiset sääilmiöt ja lämpenevä ilmasto vaikuttavat jo nyt yhä useamman ihmisen elämään eri puolilla maailmaa.

– Kokous ei voisi olla tärkeämpi. Valtioiden täytyy vihdoin puhua maapallon nielaisevien liekkien lähteestä eli fossiilisista polttoaineista, sanoi 350.org-ympäristöjärjestön toiminnanjohtaja May Boeve Reutersin mukaan.

Huolimatta valtioiden sitoutumisesta Pariisin ilmastosopimukseen ja aikomuksista panostaa uusiutuvaan energiaan maailman yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt nousivat viime vuonna ennätyslukemiin.

Pariisin sopimuksessa valtiot sitoutuivat rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Valtioiden tämän hetken sitoumukset ovat kuitenkin viemässä maapalloa kohti jopa kolmen asteen lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä.

"Meidän talomme on tulessa"

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on ollut perjantaista lähtien näkyvästi esillä. Perjantaina miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa osallistuivat ilmastolakkoon ja osoittivat kaduilla mieltään.

Ilmastolakon esikuvana on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka aloitti oman koululakkonsa ilmaston puolesta vuonna 2018 Tukholmassa Ruotsin valtiopäivätalon edustalla.

Perjantain mielenosoituksissa ihmiset vaativat voimakkaampia ja ripeämpiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

New Yorkin mielenosoitukseen osallistunut Thunberg sanoi, että "meidän talomme on tulessa".

– Me emme aio seisoa vain sivussa ja katsoa, Thunberg totesi väkijoukolle BBC:n mukaan.

YK:n varsinainen ilmastohuippukokous pidetään 2.–13. joulukuuta Santiagossa Chilessä. Ennen Chilen kokousta valtiot kokoontuvat lokakuussa Costa Ricaan keskustelemaan ilmastonmuutoksen torjunnasta.

MAINOS

Kommentoi

Greta Thunberg on saanut paljon huomiota julkisessa mediassa ja hänelle annetut sanat kovenevat entisestään. Hyökkäävä ja syyttävä puheen sisältö ei tule johtamaan haluttuun tavoitteeseen. Kun Greta on tehnyt tehtävänsä hänet laitetaan sivuun kuin vanha kenkäpari. Meidän vanhemman sukupolven syyttäminen ilmaston muutoksesta menettää tehonsa ja ihmiset alkavat torjumaan moiset puheet. Tosiasiaa on ilmaston muutos ja se, etteivät rikkaiden maiden ihmiset halua alentaa radikaalisti elintasoaan. Tosoasiaa on myös se, jotta köyhien valtioiden ihmiset haluavat saman elintason kuin rikkaillakin. Tosoasiaa on myös että, köyhien ja kurjistuvien alueiden ihmiset pakekevat asuinkelvottomiksi muuttuvia asuma-alueitaan. Ilmaston muutoksesta ja väestön siirtymisestä saamme osamme. Säät muuttuvat entistä vaikeammin ennustettavaksi ja katstofialueilta ihmiset pakenenvat myös meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheet eivät maksa mitään. Suunnitelmat maksavat hieman enemmän, ainakin jos ne printataan paperille. Paperilla olevissa suunnitelmissa on se hyvä puoli, että ne sitovat hiiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan kuriin saaminen voi olla aika iso homma...

Kiinan päästöt ovat yhtä suuria kuin EU:n ja USA:n päästöt yhteensä, ja ne kasvoivat alkuvuonna 4%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image