Ilmastokokous 2007

Al Gore villitsi kuin rocktähti

Al Core villitsi Balilla. KUVA: MAST IRHAM
Ilmastokokous 2007 14.12.2007 0:00
Markku Heikkilä
Puoli tuntia Al Goren puhetilaisuuden alkuun.

Satoja ihmisiä vetävän kokoussalin ovet on suljettu valtavan tungoksen takia. Pari-kolmekymmentä televisiokuvaajaa tappelee paikoista ahtaassa eturivissä. Kokousväestä salissa ovat kaikki, jotka eivät jonkin syyn takia ole jumissa muualla.

Hän on täällä tänään. Presidentinvaalien moraalinen voittaja, ilmaston matkasaarnaaja, tuore nobelisti. Suoraan Oslosta Balille, alan supertähti vailla vertaa.

Gore saapuu viisi minuuttia myöhässä. Yleisö pomppaa heti seisaalleen ja taputtaa pitkään.

Seuraa esittely kehuineen, uusi taputusten ja huutojen aalto.

Aloitus kohteliaisuuksilla, niiden päätteeksi uusi seisomaannousu, huutoja, aplodeja.

Ensimmäinen vitsi jo minuutin jälkeen. Pikkukuppilassa Los Angelesin liepeillä joku nainen oli tullut sanomaan, että näytät aivan Al Gorelta.

Sitten vakavaan asiaan, salissa haudanhiljaisuus. Faktoja siitä, kuinka pahaksi tilanne on päässyt. Pohjoinen merijää voi hävitä seitsemässä vuodessa, siihen piti mennä ainakin sata.

Vertaus toiseen maailmansotaan; ensin mentiin juutalaisten luo ja muut sanoivat, etten ole juutalainen, ja niin edelleen. Miksi kukaan ei tehnyt mitään, miksi ei nyt? Tällä sukupolvella on vastuu, on kiire.

Tulvia Afrikassa, ankaraa kuivuutta muualla, isot kaupungit vaarassa jäädä veden alle. Myrskyjä, paikannimiä. Joet kuivuvat, kaupungit eivät saa juomavettä.

Tämän sukupolven on nähtävä suoraan, mitä oikein on meneillään. Nämä ilmiöt eivät ole enää mitään luonnollista vaihtelua - miksi ei ole reagoitu?

Miksi kaikki hallitukset eivät ole antaneet Balille tarpeeksi tiukkoja ohjeita? Ehkä siksi, että tilanteelle ei ole edeltäjää ihmiskunnan historiassa. Väkiluku on nelinkertaistunut hetkessä: vei kymmenen tuhatta sukupolvea päästä kahteen miljardiin, nyt kaikki on räjähtänyt.

Väestöräjähdys, tuhatkertaisesti tehostunut teknologia... Dickens-sitaatti, sitten Venuksen ja Maan vertailua. Samankokoiset planeetat, yhtä paljon hiiltä, mutta erona elämän ihme maassa. Se imi hiilen maaperään.

Maan lämpötila on 15 astetta, Venuksessa noin 250. Ratkaisevaa ei ole etäisyys auringosta, vaan hiilidioksidin määrä. Nyt maan hiilikaivosten sisältö haihdutetaan ilmakehään.

Maapallolla on kuume, ja se nousee. Eikä mene pois itsestään, vaan tarvitaan toimia. Jos lapsellasi on kuume, yrität tehdä jotain etkä pidä kuumetta tieteiskirjallisuutena. Tässä me tänään olemme. Mutta hiilidioksidia ei haista eikä maista, sitä ei huomaa. Elämme illuusiossa, että mikään ei ole pielessä."Yhdysvallat on syyllinen"


Liian moni maailman johtaja kulkee yhä, Churchillin sanoin, oudossa paratiisissa, jota ei oikeasti ole.

"Teillä on kriittinen valinta Balilla". Ääni hiljenee, yleisö hiljenee entisestään. "Oma maani, Yhdysvallat, on pääsyyllinen hitaaseen etenemiseen täällä Balilla".

Valtavat taputukset.

Viesti Gorelta Balin väelle. Voitte tuntea kiukkua ja turhautumista Yhdysvaltain hallitusta kohtaan tai mennä itse eteenpäin. Jättäkää iso tyhjä tila päätöspaperiinne ja sinne alaviite: tämä dokumentti ei ole täydellinen, mutta se ei estä liikkumasta. Ja aikanaan se aukko täytetään.

"Kahden seuraavan vuoden aikana Yhdysvallat on oleva jossain, missä se ei ole nyt". Eikä Bushin hallinto muutenkaan ole sama kuin koko Amerikka, Gore muistuttaa. Presidentinvaaleihin on yksi vuosi ja 41 päivää.

Lisää ohjeita Balille, sopimuskohtien läpikäyntiä. Kööpenhaminassa on pakko saada kovia tavoitteita, ja täytäntöönpanoa on aikaistettava vuoteen 2010. Meillä saattaa olla enää alle kymmenen vuotta aikaa. Jos pohjoisessa maaperässä oleva hiili vapautuu, käy huonosti.

"Täältä on lähdettävä vahvan mandaatin kanssa. Enää ei ole aikaa toimia tavanomaiseen tapaan", Gore vetoaa.

"Balille kokoontuneella melko pienellä joukolla ihmisiä on mahdollisuus vaikuttaa koko maailman suuntaan" - eikä taputuksista ole tulla loppua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
114
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
98
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
53
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
43
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
38
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image