Ulkomaat

Il­mas­toak­ti­vis­ti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin austra­lia­lais­ten maa­il­man­mat­kaa­jien ka­ta­ma­raa­nil­la

Ilmastoa puolustava Greta Thunberg ikuistettiin 18 metriä korkeaan muraaliin, joka koristaa San Franciscon keskustaa. KUVA: JOHN G. MABANGLO
Ulkomaat 13.11.2019 14:58
Katja Ihatsu

"Toivon ehtiväni Madridin ilmastokokoukseen", Thunberg sanoi.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 16, aloittaa tänään matkan Pohjois-Amerikasta takaisin Eurooppaan. Hän kertoi Instagram-sivuillaan saavansa kyydin australialaisilta youtubettajilta.

Thunbergin matka taittuu 15-metrisellä katamaraani La Vagabondella, jolla Riley Whitlum ja Elayna Carausu ovat kiertäneet maailmaa viisi vuotta. Seurueeseen kuuluu myös 11-kuinen vauva ja kilpapurjehtija Nikki Henderson. Whitlum ja Carasau tubettavat matkastaan joka viikko, ja heillä on noin miljoona seuraajaa.

– Toivon ehtiväni COP25-ilmastokokoukseen Madridiin, Thunberg sanoi.

Thunberg saapui New Yorkiin elokuun lopussa. Lentämisestä kieltäytyvä Thunberg teki kaksi viikkoa kestäneen matkan kilpapurjevene Malizia II:lla isänsä Svante Thunbergin ja laivan kapteenien kanssa. Merimatkasta on luvassa dokumentti.

Matkasuunnitelma muuttui

Thunberg osallistui syyskuussa New Yorkissa YK:n ilmastohuippukokoukseen. Siellä hän piti maailmalle levinneen puheen ilmastokriisistä ja lapsista ja nuorista, jotka joutuvat tahtomattaan kärsimään edellisten sukupolven piittaamattomuudesta lämpenevässä maailmassa.

Sen jälkeen Thunberg on kiertänyt Pohjois-Amerikkaa ja osallistunut joka perjantai ilmastolakkoihin eri paikkakunnilla. Hän on matkustanut Reutersin mukaan Kalifornian entisen kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin sähköautolla.

Thunbergin matkasuunnitelmiin tuli muutos, kun Chile ilmoitti ettei isännöikään ilmastokokousta mielenosoitusten takia. Paikaksi vaihtui Madrid, jossa kokous on 2.–13. joulukuuta.

Kaksi viikkoa sitten Thunberg ilmoitti tarvitsevansa apua paluumatkaan.

– Minun pitäisi päästä Atlantin yli marraskuussa. Jos voitte auttaa, olisin kiitollinen.

Toisin kuin Malizia II:ssa, La Vagabondessa on vessa. Aurinkopaneeleilla ja vesivoimalla kulkevan aluksen hiilijalanjälki on olematon.

Muraali San Franciscossa

Thunbergin Yhdysvaltojen-vierailusta jää muistoksi muraali, joka paljastettiin tiistaina Kalifornian San Franciscossa. 18 metriä korkeaan teokseen on ikuistettu Thunbergin kasvot, joiden katse seuraa ohikulkijoita.

Muraalin on maalannut argentiinalainen Andres Petreselli, joka piti työtään poikkeuksellisena, koska sanoi kaihtavansa poliittisia aiheita.

– Ilmastonmuutos on totta. Greta on mahtava ja tietää mitä tekee. Toivon että tämä työ saisi ihmiset ymmärtämään, että meidän pitää pitää huolta maailmasta. Gretalla on selkeä viesti ja se on, että toimia tarvitaan, 32-vuotias Cobre-taiteilijanimeä käyttävä Petreselli sanoi The Guardianin mukaan.

Greta Thunberg aloitti ilmastolakkoilun elokuussa 2018. Protestiliike levisi maailmanlaajuiseksi koululaisten lakkoliikeeksi.

MAINOS

Kommentoi

Aurinkopaneeleilla ja vesivoimalla kulkevan aluksen hiilijalanjälki on olematon.
Paneelit ok. mutta mikä on vesivoiman käyttömuoto paatin voimalähteenä ?? Olisikohan automaattikääntäjä muuttanut tuulivoiman vesivoimaksi ? Ainoa vesivoiman käyttömuoto olisi ehkä aaltovoima, mitä on rannikolla käytetty sähkön tuottoon. en ole kuullut, että vesivoimaa olisi käytetty veneen kuljetuksen voimalähteenä. Onko jo patetentoitu ?
Tuo hiilijalanjälki on myös suhteellinen, kun otetaan huomioon paatin tekotapa ja materiaalit, missä on käytetty lasikuitua, hiilikuitua, purjeissa keinokuituja, erillaisia metallivalu tuotteita, keinokuituisia köysiä jne. Jalanjälkiä on vaikka muille jakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta'n tarve vaikuttaa omalla esimerkillään ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja sen mahdollistamiseksi tehtävistä toimista tiedottamiseen on aivan poikkeuksellisen herättävä "ilmiö" nykyisessä itsekkyyden kyllästämässä maailmassa. Nyt täytyy todeta, että minä ryhdyn toimiin ilmastonlämpenemisen hidastamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta-parka on ainoastaan pelinappula suuressa maailmanlaajuisessa ilmastonmuutosnäytelmässä ja taustajoukkojen laatimat "käsikirjoitukset" ovat tarkkaan ennakkoon suunniteltuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tai kuka on se taho joka osoitaa toteen ettei ilmasto ole ollut stabiili koskaan vaan se on muuttunut jatkuvasti johonkin suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on osoitettu jo. Globaali lämpötila on vaihdellut useamman asteen jääkauden jälkeenkin.

Ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vaikutus alkaa suunnilleen vuodesta 1950. On olemassa kaksi ilmastonmuutoksen mekanismia: luonnollinen ja ihmisen aiheuttama. Ilmastokiihkoilijat kieltävät toisen näistä. Epäselvää on vieläkin se, mikä on näiden mekanismien keskinäinen suuruus. Molemmat kuitenkin vaikuttavat.

Luonnollinen mekanismi on tutkimusten mukaan kääntynyt jo viilenemisen suuntaan. 2020 ja 2030 luku olisivat sen mukaan viilenemässä. Jos ihmisen aiheuttama lämpeneminen olisi luonnollista voimakkaampi, niin ilmasto jatkaisi lämpenemistä, muussa tapauksessa se viilenisi. Kymmenen vuoden sisällä olemme jo viisaampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva 16v on kiertänyt pallon purjehtimalla. Gretalla on muutama meri jäljellä. Atlantin ylittävät saavat käyttää punaisia housuja kuin Wahlroos tai Harkimo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea hollantilaisen Laura Dekkerin huikea tarina. Maailman nuorin maailman ympäri seilannut yksinpurjehtiaja. Lähes Joshua Slogunin vertainen merenkulkija. Joshua oli jo yli 60v omassa sekkailussaan. Laura oli 16 vuotias seikkailunsa aikaan.
Greta istui monacolaisen eliittiperheen Grimaldien vesan huippunopean ja kalliin erikoispurren kyydissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää tämän lapsen jatkuva esillä olo uutisissa. Järkiperusteita sille ei ole, joten jää pakostikin miettimään mistä tulee käsky tähän toistuvaan tyhjän hehkutukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsemmekö taas kuulemaan kuinka minun sukupolvi on tuhonnut Greten sukupolven elämän. Pikku hiljaa alkaa tympimään greten vouhkamisen esilläpito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäiköhän isä-Svante Amerikkaan vai lensikö jo kotiin? Miten muuten tuommoisen hiilikuidulla vahvistetun muoviveneen hiilijalanjälki on olematon? Ihan valetta! Ei sinne päinkään. Valmistus ei todellakaan ole päästötöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Atlantin yli lenteli useampikin delegaatio edestakaisin neuvottelemassa Gretan kuskaamisesta takaisin Eurooppaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image