Ulkomaat

Ihmisten kimppuun käytiin mie­le­no­soi­tuk­sen jälkeen Hongkongissa – oppositio syyttää triadeja vä­ki­val­tai­suuk­sis­ta

Hongkongin tuoreimpaan mielenosoitukseen sunnuntaina osallistui poliisin mukaan yli 100 000 ja järjestäjien mukaan yli 400 000 tuhatta ihmistä. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 22.7.2019 10:08
Ilkka Hemmilä

Opposition edustaja väitti, että poliisia piti odottaa paikalle yli tunnin ajan. Moni hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli poistumassa mielenosoituksesta, jota valvoi noin 4 000 poliisia.

Kymmenittäin aseistettuja miehiä hyökkäsi juna-asemalla olleiden ihmisten kimppuun Hongkongissa myöhään sunnuntaina.

Hyökkääjät olivat pukeutuneet valkoisiin t-paitoihin ja aseistautuneet kepein, kertoo BBC.

Sosiaaliseen mediaan ladatut videot näyttävät, kuinka he kävivät asemalaitureilla ja junavaunuissa olleiden ihmisten kimppuun. Ihmiset pyrkivät puolustautuman muun muassa avatuin sateenvarjoin.

Hyökkäys tapahtui Yuen Longin alueella tuoreimman Hongkongin hallintoa vastustavan mielenosoituksen jälkeen. Monet hyökkäyksen uhreista olivat poistumassa mielenosoituksesta.

Ainakin 45 on loukkaantunut, ja yhden tilan on ilmoitettu olleen vakava.

Triadeja syytetty hyökkäyksestä

Opposition jäsenet ovat spekuloineet, että hyökkäyksen takana on järjestäytynyt rikollisuus. He ovat myös syyttäneet poliisia siitä, että nämä eivät puuttuneet tilanteeseen.

– Hongkong on paikkoja, joissa on eniten poliiseja väestöä kohden maailmassa. Missä Hongkongin poliisi oli? opposition parlamentaarikkoihin kuuluva Raymond Chan Chi-chuen kysyi Twitterissä.

Toinen opposition edustaja väitti, että poliisia piti odottaa paikalle yli tunnin ajan.

Poliisi ei tehnyt pidätyksiä

Poliisi puolusteli toimintaansa maanantaiaamuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yuen Longin alueen apulaispoliisipäällikkö Yau Nai-keung sanoi toimittajille, että poliisin piti odottaa lisäjoukkoja ennen kuin se pystyi puuttumaan tilanteeseen.

Poliisi ei ollut maanantaiaamuun mennessä tehnyt pidätyksiä asiaan liittyen. Poliisi ei ole myöskään kertonut, epäileekö se triadeja osallisuudesta tapahtuneeseen.

Hongkongin poliisi on aiemmin selvittänyt triadijengien hyökkäyksiä demokratiaa kannattavien mielenosoittajien kimppuun vuoden 2014 protesteissa.

Satojatuhansia osoitti mieltään

Hyökkäys juna-asemalle tapahtui sen jälkeen, kun Hongkongissa oli järjestetty uusi mielenosoitus protestisarjassa, joka alkoi hallinnon valmisteltua luovutuslakia Manner-Kiinaan.

Sunnuntain protesteihin osallistui järjestäjien mukaan yli 430 000 ihmistä ja poliisin mukaan 138 000. Paikalla oli noin 4 000 poliisia.

Mielenosoittajat pääsivät muun muassa Kiinan keskushallinnon edustustolle, joka töhrittiin muun muassa kananmunin ja graffitein, kertoo Reuters.

– Opetitte meille, että rauhanomaiset marssit ovat hyödyttömiä, yhdessä graffitissa luki BBC:n mukaan.

Aiemmin lauantaina järjestetyssä vastamielenosoituksessa Kiinan keskushallinnon kannattajat osoittivat tukensa Hongkongin poliisille ja hallinnolle. Järjestäjien mukaan tapahtuma houkutteli yli 300 000 osallistujaa, poliisin mukaan noin 100 000.

Hongkongilaisilla on kansalaisoikeuksia, joita emomaan puolella ei tunnusteta, kuten oma oikeuslaitos ja oikeus mielenosoituksiin.

MAINOS

Kommentoi

On se kumma kun ei saa tukkia katuja ja sotkea kanamunilla ja spraymaalilla paikkoja. Sama homma niiden trumpin naisten kanssa. Ne saa huudella ja räkyttää ihan mitä vain mutta vain trumpin kommentit ovat väärin. Meilläkö puolueeton media? Sallikaa nauraa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mannerkiina käyttää triadeja nyrkkinään, meno selvästi kovenee ja nyt halutaan luoda pelkoa mielenosoittajiin jotta pysyisivät väkivallanpelossa kotonaan.

Samaan aikaan Mannerkiinan hallitus pysyy puhtoisena ja bisnes rullaa. Ei saa unohtaa taivaallisen rauhan aukion verilöylyä jossa kiinalainen demokratia murskattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

47
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
38
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
27
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
17
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image