Ulkomaat

Ihan sama juotko oluen vai viinin ensin – juomisen järjestys ei muuta krapulaa

Mies osallistui oluentarjoilukilpailuun Madridin gastronomiakokouksen aikana 29. tammikuuta. Oluen nauttiminen ennen viiniä ei helpota krapulaa. KUVA: SEBASTIAN MARISCAL
Ulkomaat 8.2.2019 13:16
Ilkka Timonen

Brittiläiset ja saksalaiset tutkijat selvittivät, onko vanhassa sanonnassa perää.

Useissa Euroopan maissa on sanonta, että kun ensin juo olutta ja sitten viiniä, olo on hyvä, mutta jos juo ensin viiniä ja sitten olutta, seurauksena on paha krapula.

Brittiläiset ja saksalaiset tutkijat ryhtyivät testaamaan sanontaa käytännössä, ja tulokset olivat kirjaimellisesti oksettavia.

Guardian-lehti kertoo tutkijoiden tehneen testit 90 vapaaehtoisella sen selvittämiseksi, paheneeko krapula juomajärjestystä muuttamalla.

Vapaaehtoiset olivat 19–40-vuotiaita ja heille annettiin ensin ateria, joka oli suunniteltu heidän henkilökohtaisten energiatarpeidensa mukaan. Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään.

Kolme ryhmää joi eri tavoin

Ensimmäinen ryhmä joi noin 1,7 litraa lager-olutta ja sen jälkeen neljä isoa lasillista viiniä.

Toinen ryhmä joi samat määrät, mutta eri järjestyksessä.

Kolmas ryhmä joi vain joko olutta tai viiniä saman alkoholipitoisuuden kuin edelliset ryhmät.

Tutkijat seurasivat ryhmiä koko ajan ja kyselivät, kuinka juopuneiksi he tunsivat itsensä. Ennen nukkumaan menoa jokainen sai lasillisen vettä.

Yöllisen seurannan jälkeen ryhmien jäseniltä kysyttiin aamulla heidän krapulatuntojaan. Heidät luokiteltiin sen mukaan, miten he tunsivat janoa, väsymystä, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, vatsakipua, sydämenlyöntien nopeutumista sekä ruokahalun menettämistä.

Viikon kuluttua ryhmät tekivät saman uudelleen. Tällä kertaa ne, jotka aloittivat edellisellä kerralla viinillä, aloittivat nyt oluella, ja päinvastoin.

Kontrolliryhmän jäsenet vaihtoivat viininsä olueen ja oluensa viiniin.

Oluen lahjoitti Carlsberg-panimo, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Joka kymmenes oksensi

Joka kymmenes kokeeseen osallistuja oksensi.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tulosten mukaan juomien järjestyksellä ei ollut vaikutusta "krapulaintensiteettiin".

– Me romutimme sanonnan, se ei ole totta, sanoi tutkimuksessa mukana ollut Kai Hensel Cambridgen yliopistosta.

– Tilanne on sama oli juomien järjestys sitten mikä tahansa.

Hän painotti, että tutkimus vertasi vain olutta valkoviiniin, mukana ei ollut punaviiniä, väkeviä alkoholijuomia tai tummaa olutta.

MAINOS

Kommentoi

Romminokan vinkki viinkonlopun viettäjille! Bacardi rommia ja Spritea tai 7Uppia, niin ei tule krapulaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Krapula tai ei mutta onko muutenkaan mitään järkeä juoda saman illan aikana sekaisin olutta ja viiniä. Ja ihan hassu järjestys on, jos juotuaan viiniä juo vielä olutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Krapula, onko se jokin äyriäinen ja syötävää? En pode koskaan. Ihan sama mitä juo, missä järjestyksessä ja kuinka paljon. Ei tule krapulaa kun on ruokapuoli kunnossa ympäri vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa oli taas nollatutkimus. Mistä ihmeestä riittä rahaa tällaisiin turhanpäiväisiin tutkimuksiin. Luulisi kalliisti koulutetuilla ammattilaisilla olevan tärkeämpääkin tutkimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
43
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
30
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
8
Uudet nopeusvalvontalaitteet saadaan toimintaan kesälomakauden kynnyksellä – Teiden varsilla olevat tyhjät tolpat ovat sen sijaan jo aloittaneet työnsä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image