Ulkomaat

Hyökkäyksessä Syyriaan kuollut ainakin kymmeniä, jopa satoja – Yh­dys­val­lois­sa viritellään usealla taholla Turkin vastaisia pakotteita

Turkki on pommittanut muun muassa Ras el-Einin kaupunkia Syyrian kurdialueella. KUVA: STR
Ulkomaat 11.10.2019 9:12
Daniel Wallenius

Senaatin lisäksi myös Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa on vireillä lakialoite Turkin vastaisista pakotteista.

29 Yhdysvaltojen edustajainhuoneen jäsentä ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakihankkeen, joka asettaa pakotteita Turkille SYyriaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi.

Ilmoitus tulee päivää sen jälkeen, kun republikaanit ja demokraatit alkoivat valmistella vastaavaa lainsäädäntöä senaatissa. Edustajainhuoneen jäsenet sanovat vaativansa voimakkaita toimia.

– Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganin ja hänen hallintonsa on vastattava armottoman, kurdilaisiin liittolaisiimme Pohjois-Syyriassa kohdistamansa hyökkäyksen seurauksista, republikaaniedustaja Liz Cheney sanoi tiedotteessa.

Trump toivoo nyt neuvotteluja

Turkin hyökkäys Syyriaan mahdollistui sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti pois viimeiset amerikkalaissotilaat Syyrian pohjoisosista. Tämän jälkeen Trump ilmoitti tuhoavansa Turkin talouden, jos maa menee liian pitkälle.

– Meillä on kolme vaihtoehtoa. Voimme lähettää maahan tuhansia joukkoja ja voittaa sotilaallisesti, iskeä Turkkia vastaan todella kovaa taloudellisesti ja pakotteilla tai välittää rauhan Turkin ja kurdien välille, Trump tviittasi torstaina.

Trump sanoi myöhemmin toimittajille, että toivoo rauhanomaista ratkaisua, mutta että Yhdysvallat saattaa asettaa hyvin, hyvin kovia taloudellisia ja muita pakotteita.

– Jos meitä vastaan kohdistetaan mitään toimia, me vastaamme niihin. Näistä pakotteista ei tule mitään, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoo.

TIedot kuolonuhreista ristiriitaisia

Tiedot Turkin Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen vaatimista kuolonuhreista ovat ristiriitaisia

Turkin mukaan 228 kurdien SDF-joukkojen sotilasta on kuollut. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan kertoo ainakin 23 SDF-taistelijan ja kuuden Turkkia tukevien kapinallisten taistelijan kuolleen.

SDF puolestaan kertoo turkkilaisten ilmaiskujen tappaneen yhdeksän siviiliä. Kurdijoukkojen kostotoimenpiteenä tekemissä raketti-iskuissa turkkilaisiin rajakaupunkeihin kuoli kuusi ihmistä mukaan lukien yhdeksänkuinen vauva, turkkilaisviranomaiset kertovat.

64 000 ihmistä on lähtenyt sotaa pakoon Syyriassa.

Pelkona Isiksen nousu

Syrian Observatory for Human Rights sanoo, että Turkki on vallannut kaksi kylää Ras al-Ainin kaupngin lähellä ja viisi Tel Abyadin lähellä. Turkin puolustusministerin mukaan hävittäjät iskivät 30 kilometrin päässä Syyrian puolelle, eikä Turkki aio ylittää tätä rajaa.

Turkin armeijan mukaan iskut kohdistuivat ase- ja ammusvarastoihin, tunneleihin ja sotilastukikohtiin. Kaikki Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita sisältävät vankilat ovat yhä kurdien hallussa. Yleinen pelko on ollut, että sotatila kurdialueella voi johtaa siihen, ettei resursseja vartiointiin enää ole.

Turkki on Yhdysvaltojen mukaan sitoutunut ottamaan vastaan alueella olevista Isis-vangeista.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että jos Turkki ei täytä Isis-vankeja koskevia lupauksiaan tai suojele haavoittuvia väestöjä, sille on luvassa seurauksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeassa olet. Luotto menisi, jos diktaattori Erdoganin Turkille ei asetettaisi pakotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä Yhdysvaltojen tukemat vapaustaistelijat ovat tappaneet myös siviilejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"meidän kurdilaiset liittolaiset". Voi että kalskahtaa taas pahalta tämä jenkkien retoriikka. Talebaanit olivat myös aikanaan usan liittolaisia. Sekin homma meni lopulta tosi hyvin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image