Ulkomaat

Huumeparoni El Chapo joutuu luopumaan kan­sain­vä­li­ses­tä huomiosta – päätyy eris­tys­sel­liin eliniäkseen

Legendaarinen huumeparoni Joaquín Guzmán eli El Chapo pidätettiin kolmannen kerran Meksikossa vuonna 2016. Kolmannen vankilatuomionsa hän istuu Yhdysvalloissa. KUVA: JOSE MENDEZ
Ulkomaat 19.7.2019 7:00
Ilkka Hemmilä

Tiiviisti seuratussa oikeudenkäynnissä nähtiin niin miljardien dollarien arvoinen korvausvaatimus kuin syytettyä Netflix-sarjassa esittänyt näyttelijä.

Keskiviikkona saatiin tuorein luku meksikolaisen huumeparoni Joaquín Guzmánin rikostarinaan. El Chapona eli Pätkänä tunnettu Guzmán tuomittiin loppuiäksi vankilaan Yhdysvalloissa.

Guzmán sai huumeiden salakuljetuksesta ja useista murhista elinkautisen, johon newyorkilainen oikeusistuin lisäsi vielä 30 vuotta. Lisäksi hänet tuomittiin miljardiluokan korvauksiin.

Syyttäjät olivat laskeneet, että vuosia maailman rikkaimpiin ja etsityimpiin rikollisiin luettu Guzmán välitti Sinaloa-kartellinsa kautta yli miljoonan kilon edestä kokaiinia, kannabista ja muita huumausaineita.

Niiden yhteisarvoksi laskettiin yli 12,6 miljardia dollaria (lähes 11,3 miljardia euroa), joka Guzmán tuomittiin maksamaan Yhdysvalloille. Vielä ei tiedetä, miten ja kuinka paljon varoista maa pyrkii saamaan haltuunsa.

Näyttelijä järkyttyi Guzmánin tervehdyksestä

Guzmán oli todettu syylliseksi kaikkiin 10 syytteeseen jo helmikuussa, mutta tuomio julkistettiin vasta keskiviikkona.

Samassa yhteydessä tuomittu syytti hänen vankilaolojaan epäinhimillisiksi ja oikeudenkäyntiä epäreiluksi.

– Kun minut luovutettiin Yhdysvaltoihin, odotin reilua oikeudenkäyntiä, mutta tulos on ollut täysin päinvastainen, hän tilitti USA Todayn mukaan.

Yhtä kaikki oikeudenkäynti oli kuuluisalle syytetylle sopiva näytös. Media seurasi oikeudenkäynnin käänteitä, joita yleisö jonotti todistamaan paikan päällä 50-paikkaisessa salissa.

Yhtenä päivänä yleisön joukossa oli näyttelijä Alejandro Edda, joka esittää Guzmánia Netflixin tuottamassa Narcos: Mexico -sarjassa.

Syytetylle kerrottiin näyttelijän läsnäolosta, jolloin Guzmán kääntyi ympäri, hymyili ja vilkutti Eddalle. Tämä ei kertomansa mukaan vastannut tervehdykseen.

– Järkytyin jonkin verran. Hänellä on hyvin intensiivinen olemus. Hänen silmänsä ovat paljon puhuvat. Hän on hieman uhkaavan oloinen, Edda sanoi The New York Timesille.

Useita kertaa kiinni

Omalaatuinen julkisuus saatteli myös Pätkän viimeistä karkumatkaa.

Meksikossa Guzmán on jo pidätetty ja tuomittu kahdesti. Hän kuitenkin karkasi molemmilla kerroilla, mikä lisäsi mahtimiehen mainetta entisestään.

Tammikuussa 2016 tapahtuneen kolmannen pidätyksen jälkeen hänet luovutettiin tuomittavaksi Yhdysvaltoihin.

Vain kaksi päivää vangitsemisen jälkeen Rolling Stone -lehti julkaisi näyttelijä Sean Pennin tekemän haastattelun huumeparonin kanssa. Guzmán ei ollut aiemmin puhunut huumehankkeistaan toimittajille.

– Toimitan enemmän heroiinia, metamfetamiinia, kokaiinia ja kannabista kuin kukaan muu maailmassa, hän julisti Pennille.

Tapaaminen oli tehty salassa kuukausia ennen kiinniottoa, joten juttua kritisoitiin rajusti. Toisaalta pian meksikolaislähde väitti uutistoimisto AP:lle, että Guzmán löydettiin juuri haastattelun järjestelyiden ansiosta.

Eristykseen huipputurvalliseen vankilaan

Vastedes Guzmánin tapaaminen voi muuttua yhä vaikeammaksi.

Yhdysvaltalaismediat ovat alkuvuoden ajan arvuutelleet, että rikollispomon tuleva vankila on huipputurvallisen luokituksen saanut ADX Florence.

Vankila sijaitsee keskellä aavikkoa Coloradon osavaltiossa. Vangit viettävät siellä 23 tuntia päivässä eristettynä yksin betoniselliin.

Uusi selli Kalliovuorilla?

Joaquín Guzmán, 62, eli El Chapo on vangittu kolmesti ja karannut kahdesti.

Ensimmäinen pidätys tapahtui 1993. Sitä seuranneen paon järjesti lahjottu vartija pyykkikärryn pohjalla 2001.

Guzmán jäi kiinni uudelleen 2004 ja pakeni toistamiseen 2015, tällä kertaa suihkukoppiin kaivetun tunnelin kautta.

Tammikuussa 2016 tapahtuneen kolmannen pidätyksen jälkeen Guzmán luovutettiin tuomittavaksi Yhdysvaltoihin.

Hänen mahdollinen tuleva vankilansa on "Kalliovuorten Alcatraziksi" kutsuttu ADX Florence, joka on liittovaltion korkeimman turvallisuusluokituksen omaava vankila.

Vankilan vankeihin lukeutuu Unabomber-nimellä tunnettu kirjepommittaja Theodore Kaczynski.

Lisäksi siellä on monia vakoojia, rikollispomoja ja terroristeja, kuten vuoden 1993 WTC-terrori-iskun osalliset.

MAINOS

Kommentoi

Se on käsittämätöntä, kuinka kuolemankauppias sai vapaasti toimia 20 vuotta?
Lahjusrahaa varmasti liikkui kotimaansa poliiseille ja poliitikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meksiko on syvästi rikollisten hallinnassa, poliiseja lahjotaan ja raha ratkaisee. Henki ei ole minkään arvoinen tuossa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos "Pätkä" olisi murhaaminen poislukien pitäytynyt ydinliiketoiminnan tekemiseen, tiedä millaisen kulttimaineen tarinan sankarina olisikaan saanut. Harva kokkelin voimalla bileissä hytkynyt bilehile, tai pössyillä maailmanparannuksen ymmärrystä laajentanut hippi olisi näitä tekemisiä pahaksi pannut. Jos olisikin, näiden taholta suurin moite olisi varmaankin kohdistunut jakelussa tapahtuneisiin toimituskatkoihin.

Pätkälle kävi kuten monelle muullekin pikkukonnalle joka on onnistunut organisoimaan huumeiden jakeluorganisaation. Vähä ymmärrys korvasi järjen käytön. Luuli väkivallan olevan isojen "kihojen" hyväksi koettu tapa hoitaa liiketoimia. Ei vain tajunnut näiden "esikuviensa" yksi toisensa jälkeen kokeneen itsekin väkivaltaisen lopun. Tyhmyyttään eivät käsitelleet vanhaa viisautta, "joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu. Jos ei käynyt niin, ovat vaihtoehtoisesti lusimassa, ja mikä siinä kauheinta, kostojen pelossa nukkuvat huonosti. Tietysti vain ellei käy niin "hyvin" kuin Pätkälle kävi, eristyksessä ei tarvitse olla tekemisissä muiden kanssa. Parantaa unen laatua. Hereillä ollessa voikin sitten miettiä että olisiko pitänyt sittenkin kuunnella järjen ääntä. Sitä joka kertoi älykkään rikollisen sulautuvan "tavallisten" ihmisten joukkoon. Sulautuvan niin että kun poliisin tehtävänä on profiloida tuhannesta ihmisestä yksi rikolliseksi, tämä tulee valituksi viimeisenä. Se vain siksi ettei sotke bisneksiä pitämällä älämölöä rikollisista toimistaan, ja "työtapana" väkivalta tulee vasta viimeisenä, eikä edes sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa keino estää Eli Zorro Chapojen liika haitallinen kasvu on säätää alkoholi kieltolaki , joka paljon vaarallisempi maali liuotin myrkky kuin lievät huumeet ja myydä huumeita reseptiä vastaan apteekista, kuten useat amerikkalaiset poliisit ja poliitikot ovat median mukaan vaatinet. Tosin PAV-huollon 26 vuotta kestäneen pakollisen työharjoittelun perusteella väittäisin kumpiakin vaaralliseksi asiantuntija lievennöksin. Tosin kaffi, tee, liika fläski, progeriaa estät kolesterolit liika tai liian vähä suola ja sokeri voivat olla haitallisia ja kuolemaksi kuin vesipokeri tai liiat tai liian vähäiset määrät mitä tahansa, vaikka mustia merirosvo rahoja tai nalle-karkkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image