Ulkomaat

Huumekaupassa käytettäviä puhelimia kaupataan ja ryöstellään Ruotsissa ja niiden vuoksi ollaan valmiita jopa tappamaan

Huumekauppiaiden käyttämät puhelimet ovat usein vanhoja ja arvottomia. Niiden arvo piilee siinä, paljonko potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja niistä löytyy. Kuvituskuva. KUVA: Pentti Vuosaari
Ulkomaat 24.2.2020 10:12
Daniel Wallenius

Puhelimet sisältävät huumekauppiaiden asiakkaiden yhteystietoja, jotka ovat kovaa kauppatavaraa Ruotsissa.

Huumekaupassa käytettävistä puhelimista on tullut niin arvokasta kauppatavaraa Ruotsissa, että niiden vuoksi ollaan valmiita jopa murhaamaan.

Poliisin mukaan puhelinten merkitys on kasvanut niin, että niistä voidaan maksaa katukaupassa jopa satojatuhansia kruunuja eli kymmeniätuhansia euroja. Näitä puhelimia myös ryöstetään usein.

– Ne ovat kovaa valuuttaa huumepiireissä. Jos jollakin on puhelin, jossa on 50 säännöllisesti huumeita ostavan ihmisen yhteystiedot, sehän on liiketoiminta-alusta. Näin näissäkin piireissä järkeillään, sanoo poliisi Hans-Jörgen Ostler Ruotsin radiolle.

Itse puhelimet ovat usein halpoja perusmalleja, ja rahanarvoinen asia ovat juuri yhteystiedot.

– Rahaa tuova puhelinhan on itsessään rahanarvoinen, eikä sellaisesta halua luopua, Ostler sanoo.

Puhelimilla kasvatetaan omaa markkinaosuutta

Ja mitä enemmän yhteystietoja on, sitä arvokkaampi puhelin on. Poliisi on takavarikoinut yhden yksilön, jossa oli jopa 800 ihmisen yhteystiedot.

Ilmiön vuoksi puhelimet ovat läsnä myös rikosjuttujen pöytäkirjoissa. Viime vuonna poliisi takavarikoi puhelimen, jonka avulla suuri huumevyyhti paljastui. Nyt epäiltyinä huumausainerikoksista on joukko Göteborgin parhailla alueilla asuvia nuoria.

Ruotsin radion hiljattain tekemässä dokumentissa kerrotaan, että Göteborgista löytyy muutaman vuoden takainen tapaus, jossa 19-vuotias mies murhattiin huumekaupassa käytetystä puhelimesta syntyneen riidan seurauksena.

Poliisin mukaan Göteborgissa on nähtävissä sellainen kehitys, että eri rikollisorganisaatiot ryöstelevät toistensa huumekaupassa käyttämiä puhelimia saadakseen käsiinsä kilpailijoiden asiakkaiden yhteystiedot. Sitten puhelimen ryöstänyt jengi alkaa itse myydä kilpailijan asiakkaille.

– Huumeet ja yhteystiedot ovat oikeastaan kaikki, mitä tarvitsee alkaakseen myydä huumeita. Kilpailijoiden puhelinten ryöstäminen on yksi tapa kasvattaa omaa markkinaosuuttaan laittomilla markkinoilla, Ostler sanoo.

Ilmiö tunnistetaan myös Tukholmassa ja Malmössä

Yhä suurempi osa huumekaupasta käydään nykyään puhelimitse. Myös Tukholmassa ja Malmössä tunnistetaan ilmiö, jossa välityksessä käytettyjen puhelinten arvo on noussut.

– Niillä on keskeinen merkitys kaupassa siksi, että verkostot ovat niin suuret. Suuri verkosto luo todella suuren liikevaihdon ja myynnin, sanoo Erik Åberg Malmön poliisista Ruotsin radiolle.

Åbergin mukaan yhden puhelimen kautta voi päivässä liikkua kymmenientuhansien kruunujen (tuhansien eurojen) arvosta huumeita. Kuukaudessa saatetaan jo puhua puolen miljoonan kruunun (lähes 50 000 euron) huumekaupasta puhelinta kohti.

– Mehän näemme, että ilmiö on kytköksissä huumekauppaan. Ja huumekauppa puolestaan on tunnetusti väkivaltaisten konfliktien, ammuskeluiden ja murhien taustalla. Puhelimet ovat keskeinen osa tätä, Åberg sanoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Pitäisköhän valtioiden ympäri maailman alkaa pikkuhiljaa ottamaan tilanne haltuun. Vuosikymmeniä huumeet ollut laittomia ja silti joka vuosi enemmän ja enemmän käyttäjiä sekä kuolemia. Nykyään ei tarvi edes tuntea ketään kuka myy huumeita vaan voit tor verkon kautta tilata huumeita vaikka suoraan kotiovelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitalisoinnin edelläkävijä maana maailmassa, vai olemmeko jääneet jälkeen tälläkin alalla.

Myyjien jäljille pääseminen ei luulisi olevan vaikeaa, jos meilläkin kaupankäynti tapahtuu puhelimien välityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun kaikki vanhat näppäinmallin puhelimet joilla soitellään tai viestitellään useita kertoja päivässä automaattisesti kuuntelun ja seurannan piiriin syytä epäillä nimikkeellä. Kukaan rehellisesti toimiva tuskin käyttää yli 10v vanhaa näppäimellistä puhelinta ( ehkä joku iäkkäämpi ihminen mutta heidät voidaan karsia pois koska soittoja/viestejä vähän. Uudemmat älyphelimethan onkin jo automaattisesti seurannassa... Vielä vinkki että nuo vanhat puhelimet eriteltävissä imei koodin avulla.. Kyllä huumehörhöt kuriin saadaan nykytekniikalla ja tekoälyllä vaati vaan hieman lisää luovuutta poliisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyllä melkoista puhetta. Olen itse vasta 27 vuotias ja edelleen vanha 3310 käytössä, välillä ollut älypuhelimia, mutta ei ne vain kestä minulla. Enkä ole mikään huumehörhö vain aivan tavallinen, töitä tekevä ihminen. Eivät kaikki nuoretkaan halua tätä some aikakautta elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3310 vielä.
olen mielipiteesi kanssa samaa mieltä,minulla estää/hankaloittaa älypuhelimen käyttöä stereonäön puute koskee kaikkia hipaisu napäimistöllä toimivia laitteita sen takia minulla on vielä käytössä NOKIA 1100 puhelin, ei se niin vanha vielä ole (18v) on siinä vielä sellainen mato pelikin,mutta se vain "käy ja kukkuu" edelleenkin iästä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko kansa huomaa mitä on menossa naapurimaassa?
Muistan parin vuoden takaiset lausunnot että siellä kaikki on hyvin ja turvallista, siellä asuu onnellinen kansa.
Uutiset sieltä on jo niin karmeat ettei enää voida piilotella todelliset tapahtumat ja maan kokonaistilanne.
Ja kai vähitelleen voidaan myöntää syyn tähän alennustilaan.
Syyn tiedostaminen on ensimmäinen askel välttäkseemme sama ongelma täällä.
Me emme ole vajoneet hiusrajaa myöten siihen, toisin kuin ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja olihan siellä ruottissa juttua et 70 prossaa Huumeliigojen johtajista on maahan muuttaja taustasia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image