Ulkomaat

Hurrikaani Florencen tuhot saattavat olla paljon pelättyä suurempia - STT:n tavoittama turk­ki­lais­opis­ke­li­ja valmistautuu Raleighissa elämänsä ensimmäiseen hurrikaaniin

Hurrikaanin keskuksen odotetaan saapuvan Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikolle perjantaina. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 13.9.2018 1:28 | Päivitetty 13.9.2018 16:43
STT

Yhdysvaltojen itärannikkoa lähestyvä hurrikaani Florence saattaa aiheuttaa paljon pahempia tuhoja ja laajemmalla alueella kuin tähän asti on arvioitu.

Hurrikaanin keskuksen odotetaan saapuvan Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikolle perjantaina. Kovimmat tuulet ovat hieman hidastuneet hurrikaanin lähestyessä rannikkoa, mutta samalla se on kasvattanut kokoaan ja tuhovoimaansa. Washington Post kirjoittaa, että Florence on todennäköisesti voimakkain myrsky alueella 25 vuoteen. New York Timesin mukaan Florence saattaa katkoa sähköt jopa kolmelta miljoonalta asiakkaalta.

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus laski varhain torstaina Suomen aikaa Florecen luokituksen toisen kategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Sen odotetaan silti antavan rannikolle voimakkaan iskun.

Florencen arvioidaan murjovan aluetta päivätolkulla, aluksi torstaina saapuvilla kovilla tuulilla. Niitä seuraavat rankkasateet kestänevät lauantaihin saakka. Viranomaiset ovat varoitelleet massiivisista tulvista, isoista aalloista ja myrskypuuskista sekä hoputtaneet alueella vielä olevia asukkaita lähtemään pikapuoliin evakkoon.

Osavaltioiden tiet täyttyivät keskiviikkona myrskyä pakenevista asukkaista. Jopa 1,7 miljoonan ihmisen on kehotettu jättämään kotinsa.

Raleighissa pelätään tulvia

Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa opiskeleva turkkilainen Selen Akgül valmistautuu hurrikaaniin nykyisessä kotikaupungissaan Raleighissa. Akgülin mukaan kaupungissa pelätään erityisesti tulvia.

- Vielä eilen (tiistaina paikallista aikaa) Raleigh näytti olevan suuremmassa vaarassa kuin tämänhetkisen ennusteen mukaan. Se on helpottava tieto, Akgül kertoo puhelimitse STT:lle.

Osa Akgülin opiskelukavereista on kuitenkin lähtenyt evakkoon pohjoiseen New Yorkiin ja Washingtoniin. Akgül aikoo jäädä kaupunkiin. Osavaltionyliopiston luennot on peruttu torstailta ja perjantailta, ja näillä näkymin opiskelijat palaavat opintojen pariin maanantaina.

Akgül kertoo, että Raleighin kaupoista on enää vaikea löytää leipää ja vettä. Asukkaita on kehotettu siirtämään kaikki irtotavarat ulkoa sisälle ja pysymään poissa ikkunoiden läheltä. Turkkilaisopiskelija suunnittelee täyttävänsä kylpyhuoneen ammeen vedellä siltä varalta, että vesi menee poikki eikä muita peseytymismahdollisuuksia ole.

- Toinen kämppiksistäni on Italiasta ja toinen Ranskasta. Olemme kaikki vastaanottamassa elämämme ensimmäistä hurrikaania, kertoo kuukauden ajan Raleighissa asunut Akgül.

Sadetta saman verran kuin Suomessa vuodessa

Sademäärä tulee olemaan merkittävin hurrikaani Florencen Yhdysvalloissa aiheuttama ilmiö, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta. Karuston mukaan sademäärien arvellaan olevan myrskyn kulkureitillä varsin korkeat 400 millimetriä, mutta joillakin alueilla se voi olla jopa 800 millimetriä, eli lähes metrin verran.

- Se on jo yli sen sademäärän, mitä monissa paikoissa Suomessa saadaan vuodessa. Meillä sademäärä on noin 600-700 milliä vuodessa, kun myös lumi ja räntä muutetaan vedeksi, Karusto kertoo.

Florencen liikkeen odotetaan hidastuvan rannikkoalueella, jolloin sen mukanaan tuoma vesi sataa harvempien alueiden päälle.

Vielä eilen Florence oli äärimmäisen vaarallinen luokan neljä hurrikaani, mutta tänään se on hidastunut luokkaan kaksi. Luokitus saattaa kuitenkin vielä nousta. Florencen tuultennopeuksien arvioidaan maissa olevan keskimäärin 40-50 metriä sekunnissa, eli noin 140-180 kilometriä tunnissa.

Karuston mukaan myrskyyn liittyvät pilvialueet yltävät jo Yhdysvaltojen itärannikolle Etelä-Carolinan ja Pohjois-Carolinan osavaltioiden ylle. Voimakkain myrskyalue on osumassa maihin perjantain kuluessa Suomen aikaa, eli torstai-iltana Yhdysvalloissa.

Korjattu: Akgül opiskelee Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa, ei valtionyliopistossa

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten turkilaisen opiskelian kokemus liittyy tiedotukseen hurrikaanista,ei ole uutinen vaan mielipide.Voishan kysyä mielipidettä myös paikallisilta jotka ovat kokeneet tämän aikaisemminkin,vois lukijat muodostaa ajatusta mysrkystä kokemukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Havaijille äskettäin iskeneen hurrikaanin piti olla "vuosisadan hurrikaani". No eipä ollut.

Nyt tätä Florencea on etukäteen hehkutettu "hirviöhurrikaaniksi" ja jenkeissä ihmisiä on peloteltu sekopäisiksi. Uutisissa näkyi kuinka heikommat itkeskelivät. Epäilen (taas) kuitenkin, että ei tästäkään tule maailmanloppua.

Ilmastonmuutoshysteria on todellakin kehittynyt "hirviömäiseksi"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

145
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
90
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
62
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
62
Poptähti Rihanna kritisoi Juha Sipilää Twitterissä – olisi halunnut nähdä Suomen rahoittamassa köyhien maiden koulutusta
55
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
50
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
44
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image