Ulkomaat

Huip­pu­tut­ki­jat: Ei ole pois­sul­jet­tua, että Venäjä valmistautuu sotaan

Venäjällä juhlittiin Krimin valtaamisen vuosipäivää aiemmin maaliskuussa. Moskovan juhlallisuuksissa puhui presidentti Vladimir Putin. KUVA: MAXIM SHIPENKOV/POOL / EPA
Ulkomaat 29.3.2015 18:40
Lauri Nurmi

Vakava huoli Suomen turvallisuudesta kalvaa monien asiantuntijoiden mieltä. Arvostetut tutkijat Hanna Smith ja Jarno Limnéll arvioivat sunnuntaina Hufvudstadsbladetissa ja ruotsalaisessa Svenska Dagbladetissa julkaistussa kirjoituksessaan, että Suomen on varauduttava pahimpaan.

Pahimmalla tutkijat tarkoittavat Venäjän Suomeen kohdistamaa aseellista hyökkäystä.

– Sodalla on aina ollut yksi maali: saavuttaa poliittisia tavoitteita. Voimme vain arvailla, mitkä ovat Venäjän tavoitteet.

Tutkijat arvioivat, että Venäjä on testannut sotaharjoituksilla ja informaatiosodalla, miten hyvin eri valtiot ovat valmistautuneet suojaamaan itseään.

– Toisin sanoen yritetään saavuttaa poliittisia tavoitteita ilman väkivaltaa. Ei ole kokonaan poissuljettua, että sillä tavalla valmistaudutaan oikeisiin sotilastoimiin, tutkijat varoittavat.

Heidän arvionsa on, että Venäjästä ei ole tulossa oikeusvaltiota, vaikka Vladimir Putin ei olisi presidenttinä.

Euroopassa joudutaan elämään pitkään rauhan ja sodan välitilassa. Tutkijoiden mielestä suomalaisten poliitikkojen on vahvistettava länsisuhteita. Nato-jäsenyyttä he pitävät länsisuuntauksen vahvistamisen viimeisenä toimena.

– Venäjällä on monia heikkouksia, mutta maan kyky yllättää länsimaat on monesti antanut sille voimaa neuvotteluissa, jotka seuraavat kriisejä.

Tutkijat viittaavat kirjoituksessaan historiaan, jonka opetuksiin kuuluu se, että yllätyksellisyys on usein antanut aggressiiviselle valtiolle yliotteen. Esimerkkinä Venäjän yllätyksellisyydestä he pitävät sitä, että maa miehitti Krimin niemimaan alle kuukausi sen jälkeen, kun valta oli vaihtunut Ukrainassa.

He korostavat sitä, että Venäjä rikkoi kansainvälistä lakia ja Ukrainan kanssa solmimiaan sopimuksia – sekä valehteli länsimaiden johtajille.

Laajassa artikkelissaan he sälyttävät yksiselitteisesti Venäjän syyksi sen, että jo kadonneeksi luultu sodanuhka on palannut Eurooppaan. Tästä huolimatta tutkijat toivovat Venäjän ja länsimaiden pystyvän vuoropuheluun. Suomen on heidän mukaansa tehtävä yhteistyötä Venäjän kanssa, mutta asetettava länsisuhteet ehdottomasti ja selkeästi idänsuhteiden edelle.

Suhde Ruotsiin on heidän mielestään Suomen länsisuhteiden ytimessä.

Yle uutisoi tänään, kuinka maastamuutto Venäjältä on kiihtynyt.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (154)

"Esimerkkinä Venäjän yllätyksellisyydestä he pitävät sitä, että maa miehitti Krimin niemimaan alle kuukausi sen jälkeen, kun valta oli vaihtunut Ukrainassa".

Millaiset tutkivat eivät ymmärrä, että Krim oli nimenomaan seurausta "vallanvaihdosta" Ukrainassa. Ts. aseellisesta kansainvälisten lakien vastaisesta vallankaappauksesta josta länsi vaikenee koska teki virheen uskomalla USA:n valheita. Nyttemmin on jo selvää, että USA rahoitti vallankaappauksen Ukrainassa(kin). Tutkijat eivät ole nyt ihan kartalla. USA:n hallituksen sivulta voi lukea tästä "demokratiaa lisäävästä hyväntekeväisyysoperaatiosta", jonka vuoksi USA tuki hallituksen ulkopuolisia järjestöjä viidellä miljardilla dollarilla Ukrainassa. Tieto löytyy USA:n hallituksen sivuilta. http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/2013/dec/218804.htm

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa suomalaisista suhtautuu NATOn jäsenyyteen kuin 70-lukulaisen pelokkaan ja suomettuneen kyynikön vain voi olettaa. Herätkää kaikki, nyt on jo tosi kyseessä! Ei tarvitse kuin vain vähän aikaa seurata nettipalstoilla kremlintrollien mekastusta ja aivopesua niin pian voi huomata mistä on kyse! Suomen pitää olla mukana samoissa kinkereissä muiden eurooppalaisten kanssa, muista se äänestyskopissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi vain pieni osa suomalaisista suhtautuu USAan sillä samalla sokealla ihailulla kuin sata vuotta sitten kun sinne lähdettiin "vuolemaan puuveitsellä kultaa". Jenkkilä on suurin uhka maailmanrauhalle ja ihmiskunnan tulevaisuudelle. Siksi suomi ei tule liittymään NATOon jos siitä vain kansanäänestys järjestetään. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä että NATOn vastustajat hyväksyisivät itänaapurin toimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän mikään ole poissuljettua koskaan,toivottavasti huippututkijat eivät nähneet ylettömästi vaivaa tämän päätelmän tekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. "tutkijoiden" Suomea vahingoittavat perusteettomat Venäjän vastaiset arviot ovat osa Nato-kampanjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi että taas näyttää olevan tarve talvisodan henkeen... mutta eihän tää ole meistä lähtöisin ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai oikein arvostetut tutkijat,selkeää venäjän vastaista uutisointia ja jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetki sitten liittokansleri Merkeli totesi Stubbin järjestemässsä infotilaisuudessa Helsingissä: turvallisuuspolitiikkaa täytyy kehittää Venäjän kanssa, ei sitä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt ois korkea aika ettiä kaikki jotka ajo maamiinakiellon Suomeen, ja lämästä syytteet maanpetoksesta. Eihän se Venäjän uhkaa poistaisi, mutta tasoittaisi ainakin allekirjoittaneen mielialaa kummasti kun tietäisi että rajalla on muutakin kuin muutama rajamies vastassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäjän tärkein tavoite päästä Itämeren herraksi. Helpointa tavoitteeseensa pääsy: Tulla puolueettoman Suomen kautta.
Otti Krimin.Ei merkinnyt yhtään mitään Ukrainan Natottomuus. "heikoin lenkki". Aikaisemmin houkutteli Ukrainan riisumaan ydinaseet pois. Ja niin Ukraina teki. Siinä tulokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Venäjä tekisi Suomella, ei mitään koska Suomi on geopoliittisesti mitätön maa ja Suomella ei ole luonnonrikkauksia. Vaikka Venäjä valtaisi Suomen niin pystyisikö Venäjä taivuttamaan Suomalaiset Venäjän vallan alle. Tuskimpa vaan edessä olisi pitkä ja tuskallinen terrori ja sissisota. Tuskimpa EU ja NATO jäisivät katsomaan vierestä jos Suomeen hyökättäisiin koska se ennenpitkää uhkaisi muuta Eurooppaa ja NATOA. Lisäksi Venäjän pitäisi maksaa Suomen 100 miljardin velka tai velkojat joutuisivat kirjaamaan 100 miljardin luottotappiot.

Koomista että joku jaksaa kuvitella että Venäjä hyökkäisi Suomeen. Eiköhän tämä Venäjän uhkailu ja sotahulluus rajoitu Ukrainaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko aivan varma että kaikki suomalaiset vastustaisivat venäjän miehitystä? Minä en olisi niinkään luottavainen, Suomessa on aina piisannut yhteistoimintamiehiä ja naisia eikä tämä ole miksikään muuttunut. Talvisota ja jatkosota olivat vain lyhyt poikkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyvää Venäjällä on tarjota suomalaisille, jos tulisi valloittamaan? Tsaarilla oli 1809 tarjota paikka kansakuntana, Neuvostoliitolla oli tarjota työväen paratiisiutopiaa. Nykyvenäjä voi vain tarota korruptiota, köyhyyttä, kurjuutta ja oikeuksien viemistä.
Venäjä saisi kylkeensä uppiniskaisen miehitetyn kansan, joka harrastaisi passiivista ja aktiivista vastarintaa joka käänteessä.
Tietysti tulisimme sisäiseksi viholliseksi, mikä on pitkällä tähtäimellä aina ulkoista vaarallisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ajettu tietoisesti alas sotilaallisesti kaikenmaailman haihattelijoiden toimesta. Tämä kukkahattutäti politiikka hakee naiviudessaan vertaista. Suomi on helppo nakki vertajanoavalle naapurille. Muutamassa tunnissa kaikki on ohi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi laittaisi kaikki rahansa aseisiin, lopputulos olisi sama. Sen kahden lisätunnin takia tätä investointia ei kannata tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on ennenkin mennyt. Eikun ei, muistinkin väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keskustelin tänään erään kansanedustaja ehdokkaan kanssa ja hän sanoi Naton maksavan meille 2,5-3 miljardia vuosi. En tiedä mistä hän tämän luvun otti, mutta on kova yhdestä tunnista, tai kahdesta maamme puolustautumisessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (154)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image