Ulkomaat

Huaweita rahoittavat Kiinan tur­val­li­suuse­li­met, väittää CIA – ensimmäiset todisteet yhtiön kytköksistä Kiinan kes­kus­hal­lin­toon

Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja. Sen tärkeimmät kilpailijat ovat Ericsson ja Nokia. KUVA: Aleksandar Plavevski
Ulkomaat 20.4.2019 15:05
Reuters

Verkkolaite- ja matkapuhelinjätti Huawei on ollut vakoilusyytösten keskiössä loppuvuodesta lähtien, jolloin Yhdysvallat varoitti liittolaisiaan käyttämästä Huawein laitteita vakoiluepäilyiden vuoksi.

Vakoilusyytösten kohteena viime kuukaudet ollut matkapuhelin- ja verkkolaitevalmistaja Huawei saa rahoitusta Kiinan turvallisuuselimiltä, Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA väittää.

Asiasta kertoo brittiläinen The Times -lehti, jonka mukaan CIA on esittänyt tietonsa Britannian tiedustelupäälliköille.

CIA:n mukaan Huaweita on rahoittanut Kiinan armeija, Kiinan kansallisen turvallisuuden komissio ja kolmas kiinalainen turvallisuusviranomainen.

Kyseessä olisivat ensimmäiset todisteet Huawein kytköksistä Kiinan valtiovaltaan ja turvallisuuselimiin.

Yhtiö on toistuvasti kieltänyt toimivansa yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa.

Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita siitä, että sen valmistamat verkkolaitteet mahdollistavat vakoilemisen Kiinan valtion hyväksi.

Lisäksi Yhdysvallat väittää, että Huawei on Kiinan valtion ohjauksessa.

– Huawei ei kommentoi anonyymistä lähteestä tulevia perusteettomia ja todisteettomia väitteitä, yhtiö vastasi The Timesin haastattelupyyntöön.

Monet kieltäneet Huawein laitteiden käytön

Huawein ympärillä vellova vakoilukohu käynnistyi loppuvuonna, kun Yhdysvallat varoitti liittolaisiaan käyttämästä yhtiön verkkolaitteita.

Joulukuussa Kanada pidätti yhtiön talous- ja rahoitusjohtaja Meng Wanzhoun Yhdysvaltain pyynnöstä.

Wanzhouta epäillään Iranin-vastaisen pakotteiden kiertämisestä.

Aiemmin ainakin Australia, Japani ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet viranomaisiaan hankkimasta Huawein laitteita.

Myös EU on esittänyt syytöksiä Huaweita kohtaan.

Viime kuussa EU-parlamentti julkaisi päätöslauselman, jonka mukaan kaikki kiinalaiset yhtiöt on velvoitettu yhteistyöhön maan turvallisuusviranomaisten kanssa.

– Kiinan uudet turvallisuuslait määräävät kaikki kansalaiset, yhtiöt ja muut toimijat yhteistyöhön valtion kanssa kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi, päätöslauselmassa kirjoitetaan.

Huawei puolestaan väittää, että Yhdysvallat hyökkäävät Huaweita vastaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan takia.

Suomessa ei näyttöä vakoilusta

Suomessa viestintävirasto selvitti suomalaisten teleoperaattoreiden käyttämiä verkkolaitteita helmikuussa.

– Tiedot on nyt saatu operaattoreilta, eivätkä ne anna aihetta muille toimenpiteille, viraston kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelevä turvallisuussääntelyn päällikkö Jukka-Pekka Juutinen kertoi viime kuussa Lännen Medialle.

Juutisen mukaan Suomessa ei ole nähty näyttöä siitä, että teleoperaattoreiden verkkolaitteita olisi käytetty vakoilemiseen.

Suomessa Huawein laitteita käyttävät ainakin Elisa ja Suomen yhteisverkko, joka on Telian ja Dna:n yhteinen yritys.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Tekopyhää teatteria - kyllä se on niin väärin kun tekevät aivan samaa kuin me.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän oikein hyvin, että NSA ja CIA ovat huolissaain laitteista, joihin heillä ole ole valmiiksi asennettua omaa takaporttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aukeaapahan Nokian tukiasemille paremmin markkinat USA:ssa. Ettei olisi ihan markkinatemppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten on Cia:n helpompi työntää omat vakoilukomponenttinsä mukaan. Usa:n nuoleskelijana suomalaiset mieluusti suostuvat. Suorastaan tarjoavat "tässä hyvä laite, käyttäkää hyväksenne"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vakoilevat kaikkia. Jos joku haluaa käyttää älylaitteita, sosiaalista mediaa tai muuta netissä pyörivää tietokantaa johon kerätään muodossa tai toisessa käyttäjätietoa, on parempi vaan kohdata se totuus, että joku vakoilee aina. Vai luuleeko ihan oikeasti vielä joku, ettei kaikki Maapallon suurimmat maat ja länsimaat vakoilisi kansalaisia? Sitä vakoiludataa käytetään sitten kansalaista vastaan jos hän on vaarantamassa ihmishenkiä tai valtion turvallisuutta.
Jos ette halua että teitä vakoillaan, tehkää Pentti Linkolat ja muuttakaa syrjäseudulle askeettisiin olosuhteisiin ja lopettakaa modernin teknologian käyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistanette myös NSA:n kuunnelleen liittolaisensa Saksan Merkelin ja muiden euroopan johtajien mobiileja? Kuinka se tehtiin saa ajattelemaan, että Huawei ei ole antanut accessia verkolaitteittensa kautta USA turvallisuusviranomisille ja signaalitiedustelulle. Suuttuuhan se CIA vähemmästäkin. Silloin kun tilanne vaatii, viranomaisilla kaikkialla maailmassa on pääsy verkon kautta tiedustelemaan. Sitä ei tarvitse miettiä sen enempää. Sitä voi miettiä hiukan miksi ameriikkalaiset on vetäneet herneen nenäänsä jo jonkin aikaa Huawein vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usan banaanivaltion cia on jälleen laskenut kovalla huudolla valheen verkkoon ja siihen tarttuu heti Lännen Media ja suomalaiset huuhaa uutisoijat!
Onhan selvää, että jenkkien pitää yrittää joka alalla kun alkaa se banaanivaltio tosissaan yskiä! Heidän pitäisi saada vain yksin vakoilla ja valvoa kaikkien muiden toimintaa! Sehän kuuluu jenkkihullujen toimintatapoihin. EU:n lampaat eivät uskalla tarkkailla cian toimintaa ollenkaan, vaan lampaiden tavoin määkii sitä mitä cia valehtelee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvemmin todisteita, yleensä syytöksiä hilldogin avulla kauppiaittensa eduksi :D luulevat että kiinan pojat kiinnostuisivat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aple,google ym Yhdysvaltalaiset,yritykset. Ne vasta vakoilupesäkkeitä ovatkin.
Huaweita käytän jatkossakin kun ei ole mitään salaista minun hommissa tai viesteissä. Apleen en erehdy koskaan, ylikallis aparaatti jossa on turhia toimintoja liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jenkkien valmistamia laitteita ja softiako ei kukaan "valvo". Kaikki mobiililaitteet, järjestelmät, ohjelmat jne., joita yksityiset henkilöt käyttävät ovat hakkeroitavissa ja jopa "laillisesti valvottavissa". Uskooko joku tosissaan, että esim. läntisten maiden valmistamat tuotteet ovat ns. "turvallisia". Höh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaiset laite- ja verkkojen valmistajat ovat sitoutuneet vapaaehtoisesti yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jotta kansainvälinen rikollisuus voidaan estää/tutkia. Tietysti korkeatasoisen koulutustason maissa kuten USA:ssa "hakkereita" riittää, riittää niitä Suomessakin, mutta se on lähinnä nuorten "harrastus", ei systemaattista vakoilua, pois lukien esim. Snowden, Assange !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa:n koulutustasoa ei voi pitää kovin pätevänä. Siellä on ammattikunta jolta voi rahalla ostaa graduja,loppututkintoja,jopa väitöskirjoja. Opiskeluajan bilettämällä viettämille lapsilleen rikas faija ostaa tutkinnon näiltä ammattilaisilta. Onko kovin korkeatasoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sattuisikin vakoileen niin ei ainakaan pahassa mielessä kuten Kiina ja Venäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalainen Verkkolaite- ja matkapuhelinyhtiö Huawei on hyvin riskialtis yhteistyökumppani. Ihmettelen miten suomalaisten matkapuhelinoperaattoreiden johtavat työntekijät voivat olla niin tyhmiä, että sitoutuvat yhteistyöhön kiinalaisten kanssa. Tiedetään, että kiinalaiset ja venäläiset taluttavat toisiaan kädestä pitäen!
Suomessa, myös Oulun yliopistossa ja ammattikouluissa on useita kiinalaisia vaihto-opiskelijoita, joita erityisesti "kiinnostaa" suomalaisten IT-osaaminen. Mistä syystä kiinnostaa?
Herätys!
Seuraavaksi minä hankin mobiililaitteen ja siihen liittymän NATO-maasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Seuraavaksi minä hankin mobiililaitteen ja siihen liittymän NATO-maasta!" Taisivat viimeksi vakoilla liittokansleri Merkeliä, joten siinä on "luotettava" kumppani... Kaikki vakoilevat kaikkia, se on vain fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Juutisen mukaan Suomessa ei ole nähty näyttöä siitä, että teleoperaattoreiden verkkolaitteita olisi käytetty vakoilemiseen." Sehän tarkoittaa vain sitä etteivät suomalaiset ole huomanneet mitään tai että laitteita ei vielä ole käytetty vakoilemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
49
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
28
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
19
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
16
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
10
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
10
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image