Ulkomaat

Hongkongista tuli somen pro­pa­gan­da­ti­lien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toi­men­pi­tei­siin"

Kiinan valtion ohjaamissa tileissä on kritisoitu muun muassa Hongkongin hallintorakennusten valtauksia. Kiinan- ja englanninkielisissä tviiteissä toimintaa on kuvattu väkivaltaiseksi. KUVA: imago stock
Ulkomaat 22.8.2019 6:00
Ilkka Hemmilä

Maanpuolustuskorkeakoulun sotaprofessorin mukaan valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Hän toivoo tekoälystä työkaluja tilien nopeaan löytämiseen.

Sosiaalisen median jättien ilmoitukset kiinalaisten propagandatilien sulkemisesta ovat viesti siitä, että ne pyrkivät ottamaan alustoillaan tapahtuvan informaatiovaikuttamisen vakavasti.

Näin arvioi Aki-Matti Huhtinen, joka toimii sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoulussa. Informaatiosodankäynti on yksi hänen erikoistumisalueistaan.

– Palveluntarjoajille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin. Hehän ovat saaneet kritiikkiä toiminnasta, jota alustoilla tapahtuu, Huhtinen toteaa.

Twitter ja Facebook kertoivat maanantaina, että ne olivat estäneet Manner-Kiinasta peräisin olleen sosiaalisen median kampanjan, jonka tarkoituksena oli vähätellä Hongkongin mielenosoituksia.

Twitter sanoi sulkeneensa 936 tiliä, joiden sisältö näytti olevan Kiinan valtion koordinoimaa. Myös Facebook kertoi poistaneensa tilejä ja sivuja pieneltä verkostolta saatuaan vihjeen Twitteriltä.

Toiminnan arviointi some-yhtiöiden tiedottamisen varassa

Kyseenalaisen toiminnan määrää some-palveluissa on vaikea saada arvioida, Huhtinen huomauttaa. Samoin on vaikea arvioida, kuinka tiukasti yhtiöt puuttuvat valetileihin. Tutkijat ovat sen varassa, mitä yhtiöt itse tiedottavat.

– Palveluntarjoajien suhde eri valtioihin, palvelimien sijainti ja erilaiset muut tekijät saattavat vaikuttaa ilmoitushalukkuuteen.

Kesäkuussa Twitter ilmoitti poistaneensa tuhansia tilejä, joiden epäiltiin olevan Iranin koordinoimia. Ne viestivät aktiivisesti ajankohtaisista uutisista Iranille otollisesta näkökulmasta.

Samalla palvelu kertoi sulkeensa joitain tilejä Venäjältä ja Venezuelasta vastaavista syistä. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut sulkeneensa tuhansia tilejä Venäjältä ja satoja tilejä Venezuelasta.

– Näissä maissa valtiollinen kontrolli on vahva. Silloin herää ajatus, että takana on juuri valtiollinen toimija.

Yhdysvalloissa viesti lähes 1,5 miljoonalle käyttäjälle

Propagandatilien vaikutusta on myös hankala arvioida, Huhtinen sanoo.

Tutkijat kiinnostuivat asiasta Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 jälkeen. 22 kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että Venäjä sekaantui "laajasti ja systemaattisesti" vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Omassa jälkikäteen tehdyssä analyysissaan Twitter löysi tuhansia vaaleista kirjoittaneita tilejä, joiden yhtiö epäili kytkeytyvän Venäjän valtioon. Yhtiö kuitenkin kertoi, että näiden sisältö oli alle prosentti kaikesta vaaleihin liittyvistä tviiteistä.

Toisaalta yhtiö lähetti myöhemmin sähköpostiviestin 1,4 miljoonalle yhdysvaltalaiselle, jotka olivat seuranneet kyseisiä tilejä, jakaneet niiden sisältöjä tai tykänneet niistä.

Tekoäly voi auttaa tunnistamisessa

Valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Huhtisen mukaan tilin pitää ensin aktivoitua, jotta voidaan arvioida, onko kyse aidosta ihmisestä, yhden asian propagandatilistä vai pelkästä algoritmista.

Valetilien löytäminen etukäteen voi olla tulevaisuudessa mahdollista tekoälyn avulla. Kiinaa koskevassa ilmoituksessa huomattavaa oli Huhtisen mukaan se, että yhtiö kertoi sulkeneensa myös 200 000 muuta tiliä ennen kuin ne olivat "merkittävästi aktiivisia".

– Silloin heillä todennäköisesti jonkinlainen seurantatyökalu, jolla he ovat pystyneet tunnistamaan rihmaston, hän arvioi.

Tilit on voinut paljastaa se, että Twitterin käyttö on estetty Manner-Kiinassa.

– Jos toimi ei herätä mitään protesteja suljetuissa tileissä, he ovat osuneet oikeaan, Huhtinen toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä tarkoittaa Hongkongin mielenosoitusten vähättely? Tarkoittaako se mielenosoittajien määrän vähättelyä, heidän agendansa vähättelyä, mielenosoituksen aiheuttamien tuhojen vähättelyä, vai jotain aivan muuta? Hieman ristiriitaiselta tuntuu se, jos joku rauhanomaisesti mieltään osoittaen tunkeutuu seinän, oven tai ikkunan läpi tarkoituksenaan vallata rakennus, joten ilmassa on kyllä hienoista vähättelyn värinää ainakin sellaisen mielestä, joka ei osaa ehkä ajatella oikein. Jos ei osaa ajatella oikein, niin onko parempi olla vain hiljaa, ja jos kysyy ja ihmettelee, niin katsooko vessan peilistä silloin trolli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilillä on omalle agendalle sopimatonta tavaraa, se pitää poistaa. Näin se toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>Tutkijat kiinnostuivat asiasta Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 jälkeen. 22 kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että Venäjä sekaantui "laajasti ja systemaattisesti" vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Oliko tästä vieläkään mitään todisteita missään? Vaikea ottaa uutista valeuutisista tosissaan, jos uutisessa siteerataan valheellisia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ennen tunkeutuminen luvatta toisen hallitsemalle alueelle tai vaikkapa rakennuksiin, ja omaisuuden järjestelmällinen tuhoaminen on ollut väkivaltaa. Lieneekö se nykyään yleisesti hyväksytty keino ilmaista mielipiteensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useita kaupunkeja eristetty koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
15:48
Aalto hyppäsi 26:nneksi, mäkicup siirtyy Romaniasta Lahteen
15:46
Kommentti: Thaimaan oppositiopuolueen lakkautus on takaisku maan demokratiakehitykselle
15:42
Upeat lumiveistokset ilahduttivat harmaasta säästä huolimatta – "Minä äänestän tuota, koska se muistuttaa ihan Oreo-keksiä"
15:38
Nallikarissa ihailtiin lumiveistoksia, kisa toi paikalle kansainvälisiä vieraita
101
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
52
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
21
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image