Ulkomaat

Hongkongista tuli somen pro­pa­gan­da­ti­lien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toi­men­pi­tei­siin"

Kiinan valtion ohjaamissa tileissä on kritisoitu muun muassa Hongkongin hallintorakennusten valtauksia. Kiinan- ja englanninkielisissä tviiteissä toimintaa on kuvattu väkivaltaiseksi. KUVA: imago stock
Ulkomaat 22.8.2019 6:00
Ilkka Hemmilä

Maanpuolustuskorkeakoulun sotaprofessorin mukaan valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Hän toivoo tekoälystä työkaluja tilien nopeaan löytämiseen.

Sosiaalisen median jättien ilmoitukset kiinalaisten propagandatilien sulkemisesta ovat viesti siitä, että ne pyrkivät ottamaan alustoillaan tapahtuvan informaatiovaikuttamisen vakavasti.

Näin arvioi Aki-Matti Huhtinen, joka toimii sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoulussa. Informaatiosodankäynti on yksi hänen erikoistumisalueistaan.

– Palveluntarjoajille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin. Hehän ovat saaneet kritiikkiä toiminnasta, jota alustoilla tapahtuu, Huhtinen toteaa.

Twitter ja Facebook kertoivat maanantaina, että ne olivat estäneet Manner-Kiinasta peräisin olleen sosiaalisen median kampanjan, jonka tarkoituksena oli vähätellä Hongkongin mielenosoituksia.

Twitter sanoi sulkeneensa 936 tiliä, joiden sisältö näytti olevan Kiinan valtion koordinoimaa. Myös Facebook kertoi poistaneensa tilejä ja sivuja pieneltä verkostolta saatuaan vihjeen Twitteriltä.

Toiminnan arviointi some-yhtiöiden tiedottamisen varassa

Kyseenalaisen toiminnan määrää some-palveluissa on vaikea saada arvioida, Huhtinen huomauttaa. Samoin on vaikea arvioida, kuinka tiukasti yhtiöt puuttuvat valetileihin. Tutkijat ovat sen varassa, mitä yhtiöt itse tiedottavat.

– Palveluntarjoajien suhde eri valtioihin, palvelimien sijainti ja erilaiset muut tekijät saattavat vaikuttaa ilmoitushalukkuuteen.

Kesäkuussa Twitter ilmoitti poistaneensa tuhansia tilejä, joiden epäiltiin olevan Iranin koordinoimia. Ne viestivät aktiivisesti ajankohtaisista uutisista Iranille otollisesta näkökulmasta.

Samalla palvelu kertoi sulkeensa joitain tilejä Venäjältä ja Venezuelasta vastaavista syistä. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut sulkeneensa tuhansia tilejä Venäjältä ja satoja tilejä Venezuelasta.

– Näissä maissa valtiollinen kontrolli on vahva. Silloin herää ajatus, että takana on juuri valtiollinen toimija.

Yhdysvalloissa viesti lähes 1,5 miljoonalle käyttäjälle

Propagandatilien vaikutusta on myös hankala arvioida, Huhtinen sanoo.

Tutkijat kiinnostuivat asiasta Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 jälkeen. 22 kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että Venäjä sekaantui "laajasti ja systemaattisesti" vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Omassa jälkikäteen tehdyssä analyysissaan Twitter löysi tuhansia vaaleista kirjoittaneita tilejä, joiden yhtiö epäili kytkeytyvän Venäjän valtioon. Yhtiö kuitenkin kertoi, että näiden sisältö oli alle prosentti kaikesta vaaleihin liittyvistä tviiteistä.

Toisaalta yhtiö lähetti myöhemmin sähköpostiviestin 1,4 miljoonalle yhdysvaltalaiselle, jotka olivat seuranneet kyseisiä tilejä, jakaneet niiden sisältöjä tai tykänneet niistä.

Tekoäly voi auttaa tunnistamisessa

Valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Huhtisen mukaan tilin pitää ensin aktivoitua, jotta voidaan arvioida, onko kyse aidosta ihmisestä, yhden asian propagandatilistä vai pelkästä algoritmista.

Valetilien löytäminen etukäteen voi olla tulevaisuudessa mahdollista tekoälyn avulla. Kiinaa koskevassa ilmoituksessa huomattavaa oli Huhtisen mukaan se, että yhtiö kertoi sulkeneensa myös 200 000 muuta tiliä ennen kuin ne olivat "merkittävästi aktiivisia".

– Silloin heillä todennäköisesti jonkinlainen seurantatyökalu, jolla he ovat pystyneet tunnistamaan rihmaston, hän arvioi.

Tilit on voinut paljastaa se, että Twitterin käyttö on estetty Manner-Kiinassa.

– Jos toimi ei herätä mitään protesteja suljetuissa tileissä, he ovat osuneet oikeaan, Huhtinen toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä tarkoittaa Hongkongin mielenosoitusten vähättely? Tarkoittaako se mielenosoittajien määrän vähättelyä, heidän agendansa vähättelyä, mielenosoituksen aiheuttamien tuhojen vähättelyä, vai jotain aivan muuta? Hieman ristiriitaiselta tuntuu se, jos joku rauhanomaisesti mieltään osoittaen tunkeutuu seinän, oven tai ikkunan läpi tarkoituksenaan vallata rakennus, joten ilmassa on kyllä hienoista vähättelyn värinää ainakin sellaisen mielestä, joka ei osaa ehkä ajatella oikein. Jos ei osaa ajatella oikein, niin onko parempi olla vain hiljaa, ja jos kysyy ja ihmettelee, niin katsooko vessan peilistä silloin trolli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilillä on omalle agendalle sopimatonta tavaraa, se pitää poistaa. Näin se toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>Tutkijat kiinnostuivat asiasta Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 jälkeen. 22 kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että Venäjä sekaantui "laajasti ja systemaattisesti" vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Oliko tästä vieläkään mitään todisteita missään? Vaikea ottaa uutista valeuutisista tosissaan, jos uutisessa siteerataan valheellisia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ennen tunkeutuminen luvatta toisen hallitsemalle alueelle tai vaikkapa rakennuksiin, ja omaisuuden järjestelmällinen tuhoaminen on ollut väkivaltaa. Lieneekö se nykyään yleisesti hyväksytty keino ilmaista mielipiteensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Osa yhtiön historian suurinta panostusta uusiutuvaan energiaan
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image