Ulkomaat

Hongkongin sa­teen­var­jop­ro­tes­tien johtaja vapaaksi vankilasta – vaatii aluejohtaja Carrie Lamin eroa

Demokratia-aktivisti Joshua Wong astui Hongkongin korkeimman oikeuden istuntoon toukokuun puolivälissä. Hänet määrättiin tuolloin vielä kuukaudeksi telkien taakse. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 17.6.2019 9:57
Seppo Ylönen, Reuters

Paine Hongkongin Kiina-mielistä aluejohtajaa Carrie Lamia vastaan kasvaa.

Maanantaiaamuna pääsi vankilasta vapaalle jalalle demokratialiikkeen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Joshua Wong, joka vaati heti vankilan porttien ulkopuolella Lamin eroa.

22-vuotias Wong tulli tunnetuksi syksyllä 2014, kun opiskelijoiden mielenosoitukset lamauttivat Hongkongin keskustan liikekorttelit 79 päivän ajaksi.

Liikehdintää alettiin kutsua sateenvarjoprotesteiksi, koska monet mielenosoittajat ottivat kaduille mukaansa sateenvarjon suojaksi auringonpaahdetta ja poliisin kyynelkaasu- ja pippurisumutteita vastaan.

Joshua Wong sai vuosina 2017 ja 2018 tuomiot osallisuudesta sateenvarjoprotestien järjestämiseen.

Kaksi miljoonaa kaduilla

Viime päivien mielenosoitukset ovat olleet väkimäärältään huomattavasti suurempia kuin vuonna 2014.

Eilen sunnuntaina Hongkongin kaduilla oli järjestäjien mukaan lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Jos luku pitää kutinsa, oli sunnuntain mielenosoitus Hongkongin historian suurin. Hongkongissa on seitsemän miljoona asukasta.

Sunnuntain jättimarssi sujui rauhallisesti. Viime viikon keskiviikkona kymmeniä loukkaantui, kun poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa.

Vuonna 2014 opiskelijat vaativat Hongkongiin lisää demokratiaa. Heitä ei tyydyttänyt Kiinan lupaus suorista vaaleista, koska ehdokkaille piti olla Pekingin hyväksyntä.

Erityispiirteet vaarassa

Nyt hongkongilaiset protestoivat lakiehdotusta, joka sallisi rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannialta Kiinan määräysvaltaan. Hongkong sai kuitenkin pitää oikeuslaitoksensa ja omat lakinsa 50 vuoden ajan.

Nyt Hongkongissa pelätään, että Kiina-mieliset päättäjät vesittävät Hongkongin erityispiirteet ja vapaudet.

Luovutuslaista on tullut symboli hongkongilaisten vaatimukselle pitää selvä raja Manner-Kiinaan, missä kommunistipuolue loppukädessä päättää asioista. Kiinan kohdalla ei voi puhua oikeusvaltiosta.

– Liityn taisteluun tätä pahaa lakia vastaan, Joshua Wong sanoi.

Hänen mukaan Carrie Lam ei ole enää kykenevä johtamaan Hongkongia. Niinpä Lamin tulee ottaa vastuu ja astua sivuun, Wong vaati.

Viime viikon lopulla Hongkongin lakia säätävä neuvosto lykkäsi luovutuslain käsittelyä. Neuvosto on jonkin sortin parlamentti, mutta sen jäsenet ovat Pekingin hyväksymiä.

Kiina tukee suojattiaan

Sunnuntaina Carrie Lam pyysi anteeksi sitä, että oli esitellyt lain neuvostolle. Hän ei kuitenkaan luvannut, että lakiehdotus vedetään kokonaan takaisin.

Mielenosoittajille tämä ei kuitenkaan riittänyt. Lamin johtaman aluehallituksen rakennuksen edustalle kerääntyi maanantaina uudelleen protestoijia, jotka vaativat, että luovutuslakiehdotus revitään kappaleiksi ja Lam eroaa.

Kiina ei kuitenkaan näytä jättävän suojattiaan pulaan. China Daily -lehti kirjoitti, että Carrie Lamilla on Pekingin tuki. Lehti syytti ulkovaltoja "sekaantumisesta" Hongkongin kriisin.

62-vuotias Carrie Lam Cheng Yuet-ngor – kuten hänen koko nimensä kuuluu – aloitti Hongkongin ykkösjohtajana kaksi vuotta sitten. Hän on aluejohtajan virassa ensimmäinen nainen.

Vaatimattomista perheoloista lähtenyt Carrie Lam opiskeli sosiaalityötä ja sosiologiaa. Kun hän oli Britannian Cambridgessä stipendiaattina, tapasi hän kiinalaisen matemaatikon, josta tuli hänen aviomiehensä. Pariskunnalla on kaksi poikaa.

Carrie Lam on tehnyt koko työuran Hongkongin aluehallinnossa.

MAINOS

Kommentoi

Yli 28% koko paikan 7000 000 ihmisestä kaduilla. Ellei tuo ole ennennäkemätöntä yhtenäisyyttä niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
20:03
Odotukset korkealla Kärppien leirissä pudotuspelien alkaessa – "Mahdollisuudet mennä ihan päätyyn asti"
18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image