Ulkomaat

Hongkongin sa­teen­var­jop­ro­tes­tien johtaja vapaaksi vankilasta – vaatii aluejohtaja Carrie Lamin eroa

Demokratia-aktivisti Joshua Wong astui Hongkongin korkeimman oikeuden istuntoon toukokuun puolivälissä. Hänet määrättiin tuolloin vielä kuukaudeksi telkien taakse. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 17.6.2019 9:57
Seppo Ylönen, Reuters

Paine Hongkongin Kiina-mielistä aluejohtajaa Carrie Lamia vastaan kasvaa.

Maanantaiaamuna pääsi vankilasta vapaalle jalalle demokratialiikkeen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Joshua Wong, joka vaati heti vankilan porttien ulkopuolella Lamin eroa.

22-vuotias Wong tulli tunnetuksi syksyllä 2014, kun opiskelijoiden mielenosoitukset lamauttivat Hongkongin keskustan liikekorttelit 79 päivän ajaksi.

Liikehdintää alettiin kutsua sateenvarjoprotesteiksi, koska monet mielenosoittajat ottivat kaduille mukaansa sateenvarjon suojaksi auringonpaahdetta ja poliisin kyynelkaasu- ja pippurisumutteita vastaan.

Joshua Wong sai vuosina 2017 ja 2018 tuomiot osallisuudesta sateenvarjoprotestien järjestämiseen.

Kaksi miljoonaa kaduilla

Viime päivien mielenosoitukset ovat olleet väkimäärältään huomattavasti suurempia kuin vuonna 2014.

Eilen sunnuntaina Hongkongin kaduilla oli järjestäjien mukaan lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Jos luku pitää kutinsa, oli sunnuntain mielenosoitus Hongkongin historian suurin. Hongkongissa on seitsemän miljoona asukasta.

Sunnuntain jättimarssi sujui rauhallisesti. Viime viikon keskiviikkona kymmeniä loukkaantui, kun poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa.

Vuonna 2014 opiskelijat vaativat Hongkongiin lisää demokratiaa. Heitä ei tyydyttänyt Kiinan lupaus suorista vaaleista, koska ehdokkaille piti olla Pekingin hyväksyntä.

Erityispiirteet vaarassa

Nyt hongkongilaiset protestoivat lakiehdotusta, joka sallisi rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannialta Kiinan määräysvaltaan. Hongkong sai kuitenkin pitää oikeuslaitoksensa ja omat lakinsa 50 vuoden ajan.

Nyt Hongkongissa pelätään, että Kiina-mieliset päättäjät vesittävät Hongkongin erityispiirteet ja vapaudet.

Luovutuslaista on tullut symboli hongkongilaisten vaatimukselle pitää selvä raja Manner-Kiinaan, missä kommunistipuolue loppukädessä päättää asioista. Kiinan kohdalla ei voi puhua oikeusvaltiosta.

– Liityn taisteluun tätä pahaa lakia vastaan, Joshua Wong sanoi.

Hänen mukaan Carrie Lam ei ole enää kykenevä johtamaan Hongkongia. Niinpä Lamin tulee ottaa vastuu ja astua sivuun, Wong vaati.

Viime viikon lopulla Hongkongin lakia säätävä neuvosto lykkäsi luovutuslain käsittelyä. Neuvosto on jonkin sortin parlamentti, mutta sen jäsenet ovat Pekingin hyväksymiä.

Kiina tukee suojattiaan

Sunnuntaina Carrie Lam pyysi anteeksi sitä, että oli esitellyt lain neuvostolle. Hän ei kuitenkaan luvannut, että lakiehdotus vedetään kokonaan takaisin.

Mielenosoittajille tämä ei kuitenkaan riittänyt. Lamin johtaman aluehallituksen rakennuksen edustalle kerääntyi maanantaina uudelleen protestoijia, jotka vaativat, että luovutuslakiehdotus revitään kappaleiksi ja Lam eroaa.

Kiina ei kuitenkaan näytä jättävän suojattiaan pulaan. China Daily -lehti kirjoitti, että Carrie Lamilla on Pekingin tuki. Lehti syytti ulkovaltoja "sekaantumisesta" Hongkongin kriisin.

62-vuotias Carrie Lam Cheng Yuet-ngor – kuten hänen koko nimensä kuuluu – aloitti Hongkongin ykkösjohtajana kaksi vuotta sitten. Hän on aluejohtajan virassa ensimmäinen nainen.

Vaatimattomista perheoloista lähtenyt Carrie Lam opiskeli sosiaalityötä ja sosiologiaa. Kun hän oli Britannian Cambridgessä stipendiaattina, tapasi hän kiinalaisen matemaatikon, josta tuli hänen aviomiehensä. Pariskunnalla on kaksi poikaa.

Carrie Lam on tehnyt koko työuran Hongkongin aluehallinnossa.

MAINOS

Kommentoi

Yli 28% koko paikan 7000 000 ihmisestä kaduilla. Ellei tuo ole ennennäkemätöntä yhtenäisyyttä niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
52
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
51
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
17
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image