Ulkomaat

Hongkongin poliittiselle kriisille ei näy loppua – yhteenotot poliisin ja mie­le­no­soit­ta­jien välillä yhä vi­ha­mie­li­sem­piä

Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotot ovat kesän aikana muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Poliisin voimankäyttö herättää mielenosoittajissa suuttumusta. He ovat vaatineet tutkintaa poliisin toimista.
Ulkomaat 28.7.2019 20:31
Ida Kannisto

Sunnuntaina mellakkapoliisi kävi mielenosoittajia vastaan kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Mielenosoittajat olivat varautuneet poliisin voimankäyttöön kypärillä, kaasunaamareilla ja muilla suojuksilla. He vastasivat virkavallalle heittämättä tiiliskiviä ja kananmunia kohti poliisia.

Viikonloppu on osoittanut, että mielenosoitukset Hongkongin kaduilla eivät ole rauhoittumassa. Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen kahdeksana peräkkäisenä viikonloppuna.

Lauantaina mustiin pukeutuneet ihmiset marssivat protestina edellisviikonlopun väkivaltaisuuksille. He eivät saaneet viranomaisilta lupaa lauantaiselle marssille, ja sen takia viranomaiset luokittelivat tapahtuman luvattomaksi kokoontumiseksi. Silti kaduille kokoontui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Marssi muuttui väkivaltaiseksi, kun mellakkapoliisi yritti hajottaa väkijoukot. Poliisi puuttui marssiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla ja perusteli toimintaansa sillä, että tapahtuma oli luvaton.

Poliisin väliintulon jälkeen mielenosoittajat siirtyivät Yuen Longin kaupungin metroasemalle, jossa tilanne äityi kaoottiseksi. Mellakkapoliisit kävivät mielenosoittajia vastaan pampuilla ja pippurisumutteella. CNN:n tietojen mukaan 24 joutui sairaalahoitoon yhteenoton seurauksena.

Sunnuntaina poliisi pidätti miehen, jota epäillään tapahtuman järjestäjäksi.

Poliisin toimet eivät kuitenkaan hillinneet mielenosoittajia, vaan sunnuntaina ihmiset palasivat kaduille ja osallistuivat jälleen ennalta suunniteltuun mielenosoitukseen.

Väkivalta jatkui sunnuntaina

Sunnuntaina pienessä Yuen Longin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa puhkesi jälleen useita mielenosoituksia, kun kymmenettuhannet ihmiset lähtivät kaduille. Ihmiset tukkivat pääteitä ja levittäytyivät eripuolille aluetta.

Viranomaiset turvautuivat jälleen voimakeinoihin. Kiinan hallituksen edustuston läheisyydessä mellakkapoliisi yritti estää ihmisten pääsyn rakennuksen lähelle suihkuttamalla kyynelkaasua ja ampumalla kumiluoteja väkijoukkoon.

Tällä kertaa mielenosoittajat olivat valmistautuneet poliisin vastaiskuun, sillä osa käytti kypärää, kaasunaamareita ja muita suojuksia. He heittivät poliisia kananmunilla, tiiliskivillä ja muilla esineillä.

Kiista luovutuslakialoitteesta on muuttunut vaatimuksiin demokratiasta

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa läpi kesän ja muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi yhteenotoiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Väkijoukot sai alkukesästä liikkeelle luovutuslakialoite, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen oikeudenkäyntiin Manner-Kiinaan. Sittemmin lakialoite on pantu jäihin, ja protestien teema siirtynyt demokratiavaatimuksiin laajemmin.

Kesän ajan väkivaltaisuudet ovat Hongkongissa lisääntyneet. Viikko sitten rautatangoilla ja bambukepeillä varustautunut naamioitunut ryhmä hyökkäsi kotiin palaavia mielenosoittajia vastaan juna-asemalla Yuen Longin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa. Kymmenkunta miestä, joiden epäillään liittyvän tapaukseen, on pidätetty hyökkäyksen jälkeen. Joillain heistä on kytköksiä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

CNN:n mukaan kesti lähes tunnin ennen kuin poliisi saapui paikalle. Ainakin 45 loukkaantui, osa heistä vakavasti. Mielenosoittajat esittänyt syytöksiä, joiden mukaan poliisi ei vastannut avunpyyntöihin.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa aina muistaa ketä kannattaa, kun tilaa jotakin halvalla Kiinasta.
Ihmisoikeudet eivät kuulu siellä sanavarastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yeung Long ei ole oma kaupunkinsa vaan kuuluu Hongkong -nimiseen kaupunkiin. Yeung Long on yksi monista alueellisista keskuksista, metropysäkki useiden kymmenien metropysäkkien rinnalla.

En suosittele nähtävyytenä, tylsä paikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image