Ulkomaat

Hongkongin poliittiselle kriisille ei näy loppua – yhteenotot poliisin ja mie­le­no­soit­ta­jien välillä yhä vi­ha­mie­li­sem­piä

Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotot ovat kesän aikana muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Poliisin voimankäyttö herättää mielenosoittajissa suuttumusta. He ovat vaatineet tutkintaa poliisin toimista.
Ulkomaat 28.7.2019 20:31
Ida Kannisto

Sunnuntaina mellakkapoliisi kävi mielenosoittajia vastaan kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Mielenosoittajat olivat varautuneet poliisin voimankäyttöön kypärillä, kaasunaamareilla ja muilla suojuksilla. He vastasivat virkavallalle heittämättä tiiliskiviä ja kananmunia kohti poliisia.

Viikonloppu on osoittanut, että mielenosoitukset Hongkongin kaduilla eivät ole rauhoittumassa. Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen kahdeksana peräkkäisenä viikonloppuna.

Lauantaina mustiin pukeutuneet ihmiset marssivat protestina edellisviikonlopun väkivaltaisuuksille. He eivät saaneet viranomaisilta lupaa lauantaiselle marssille, ja sen takia viranomaiset luokittelivat tapahtuman luvattomaksi kokoontumiseksi. Silti kaduille kokoontui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Marssi muuttui väkivaltaiseksi, kun mellakkapoliisi yritti hajottaa väkijoukot. Poliisi puuttui marssiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla ja perusteli toimintaansa sillä, että tapahtuma oli luvaton.

Poliisin väliintulon jälkeen mielenosoittajat siirtyivät Yuen Longin kaupungin metroasemalle, jossa tilanne äityi kaoottiseksi. Mellakkapoliisit kävivät mielenosoittajia vastaan pampuilla ja pippurisumutteella. CNN:n tietojen mukaan 24 joutui sairaalahoitoon yhteenoton seurauksena.

Sunnuntaina poliisi pidätti miehen, jota epäillään tapahtuman järjestäjäksi.

Poliisin toimet eivät kuitenkaan hillinneet mielenosoittajia, vaan sunnuntaina ihmiset palasivat kaduille ja osallistuivat jälleen ennalta suunniteltuun mielenosoitukseen.

Väkivalta jatkui sunnuntaina

Sunnuntaina pienessä Yuen Longin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa puhkesi jälleen useita mielenosoituksia, kun kymmenettuhannet ihmiset lähtivät kaduille. Ihmiset tukkivat pääteitä ja levittäytyivät eripuolille aluetta.

Viranomaiset turvautuivat jälleen voimakeinoihin. Kiinan hallituksen edustuston läheisyydessä mellakkapoliisi yritti estää ihmisten pääsyn rakennuksen lähelle suihkuttamalla kyynelkaasua ja ampumalla kumiluoteja väkijoukkoon.

Tällä kertaa mielenosoittajat olivat valmistautuneet poliisin vastaiskuun, sillä osa käytti kypärää, kaasunaamareita ja muita suojuksia. He heittivät poliisia kananmunilla, tiiliskivillä ja muilla esineillä.

Kiista luovutuslakialoitteesta on muuttunut vaatimuksiin demokratiasta

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa läpi kesän ja muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi yhteenotoiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Väkijoukot sai alkukesästä liikkeelle luovutuslakialoite, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen oikeudenkäyntiin Manner-Kiinaan. Sittemmin lakialoite on pantu jäihin, ja protestien teema siirtynyt demokratiavaatimuksiin laajemmin.

Kesän ajan väkivaltaisuudet ovat Hongkongissa lisääntyneet. Viikko sitten rautatangoilla ja bambukepeillä varustautunut naamioitunut ryhmä hyökkäsi kotiin palaavia mielenosoittajia vastaan juna-asemalla Yuen Longin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa. Kymmenkunta miestä, joiden epäillään liittyvän tapaukseen, on pidätetty hyökkäyksen jälkeen. Joillain heistä on kytköksiä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

CNN:n mukaan kesti lähes tunnin ennen kuin poliisi saapui paikalle. Ainakin 45 loukkaantui, osa heistä vakavasti. Mielenosoittajat esittänyt syytöksiä, joiden mukaan poliisi ei vastannut avunpyyntöihin.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa aina muistaa ketä kannattaa, kun tilaa jotakin halvalla Kiinasta.
Ihmisoikeudet eivät kuulu siellä sanavarastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yeung Long ei ole oma kaupunkinsa vaan kuuluu Hongkong -nimiseen kaupunkiin. Yeung Long on yksi monista alueellisista keskuksista, metropysäkki useiden kymmenien metropysäkkien rinnalla.

En suosittele nähtävyytenä, tylsä paikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
20:11
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
92
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image