Ulkomaat

Hongkongin poliisi ampui mie­le­no­soit­ta­jaa maanantaina – Le­vot­to­muuk­sia ja yhteenottoja keskellä päivää

Poliisit vartioivat aluetta, jossa yhtä mielenosoittajaa ammuttiin maanantaina Sai Wan Hon alueella Hongkongissa. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 11.11.2019 20:30
Ida Kannisto

Hongkongin levottomuudet muuttuvat yhä väkivaltaisemmiksi. Poliisi ampui maanantaina lähietäisyydeltä 21-vuotiasta mielenosoittajaa, joka on kriittisessä tilassa.

Väkivalta kärjistyi dramaattisesti Hongkongissa maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Hongkongin poliisi ampui ja haavoitti vakavasti 21-vuotiasta mielenosoittajaa. Uhri on poliisin mukaan kriittisessä tilassa.

Poliisi ampui mielenosoittajia kohti lähietäisyydeltä Sai Wan Hossa, Hongkongin itäosissa.

Tapaus tallentui videolle, jossa näkyy, kuinka valkoiseen huppariin ja naamioon pukeutunut mielenosoittaja kävelee poliisia kohti. Virkailija nappaa hänestä kiinni ja laittaa kätensä tämän kaulan ympärille. Samalla poliisia kohti kävelee toinen henkilö, joka näyttää siltä, kuin yrittäisi puuttua tilanteeseen.

Poliisi ampui kolme laukausta lähietäisyydeltä, ja henkilö kaatuu maahan.

Levottomuuksia aamusta iltaan

Hongkongissa on mielenosoituksia lähes päivittäin, mutta yhteenottoja tapahtuu harvemmin keskellä päivää, työaikana. Maanantaina mielenosoitukset alkoivat kuitenkin jo aamuseitsemältä, kertoo CNN.

Levottomuudet jatkuivat eri puolilla saarivaltiota vielä iltamyöhällä, ja mielenosoittajat ilmoittivat jatkavansa tiistaina.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Hongkongin mukaan poliisin virkailijan nähtiin ajavan maanantaina moottoripyörällä kovaa vauhtia kohti mielenosoittajia. Poliisin mukaan moottoripyörää ajanut virkailija on erotettu tehtävästään.

Videolle tallentui maanantaina myös tapaus, jossa mies sytyttiin palamaan. CNN:n mukaan mies ilmeisesti törmäsi demokratiaa kannattaviin mielenosoittajiin. Videolle tallentui, kuinka mies ajautuu riitaan ryhmän kanssa. Hänen päälleen kaadettiin bensaa ja hänet sytytettiin palamaan. Poliisin mukaan mies on sairaalahoidossa kriittisessä tilassa.

Mielenosoittajat ovat "ihmisten vihollisia"

Maanantain tapahtuvat olivat seurausta viikonlopun levottomuuksille. Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kertoi lehdistötilaisuudessa, että maanantain aikana loukkaantui yli 60 ihmistä.

Poliisin mukaan noin 266 ihmistä on pidätetty viime viikon maanantain jälkeen, kertoo Reuters.

Lam tuomitsi mielenosoittajien toiminnan ja syytti heitä väkivallasta. Hänen mukaansa mielenosoittajat ovat "ihmisten vihollisia".

Lam sanoi myös, että mielenosoittajat ovat väärässä, mikäli kuvittelevat, että lisääntyvä väkivalta saa hallituksen taipumaan heidän poliittisiin vaatimuksiinsa.

Mielenosoittajat ovat vihaisia poliisin harjoittamasta voimankäytöstä ja Kiinan sekaantumisesta vapauksiin, jotka Hongkongille myönnettiin vuonna 1997. Tuolloin Hongkong siirtyi takaisin Kiinan hallintaan yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteella.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image