Ulkomaat

Hongkongin mie­le­no­soi­tuk­set jatkuvat – sadat tuhannet mustiin pukeutuneet protestoijat kunnioittivat kuollutta mie­le­no­soit­ta­jaa

Hongkongilaiset täyttivät keskikaupungin kadut jälleen sunnuntaina. Kaduilla näkyi kaikenikäisiä kaupunkilaisia. KUVA: ROMAN PILIPEY
Ulkomaat 16.6.2019 15:15
Maarit Uber

Itsehallintosaaren poliittinen kriisi syvenee. Lauantainen ilmoitus luovutuslain valmistelun lykkäämisestä ei vähentänyt hongkongilaisten mielenosoitusintoa.

Sadat tuhannet hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään karkotuslakialoitetta vastaan tänään sunnuntaina.

Mielenosoittajat vaativat karkotuslakialoitteesta luopumista ja Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin eroa.

Mielenosoitukset käynnistänyt karkotuslakialoite mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan ja vahvistaisi Kiinan vaikutusta Hongkongin erityishallintoalueella. Lain pelätään johtavan myös toisinajattelijoiden luovutuksiin.

Moni mielenosoittaja oli pukeutunut sunnuntaina mustaan. He kunnioittivat marssin alussa eilen kuollutta mielenosoittajaa minuutin hiljaisuudella.

Tuhannet ihmiset ovat tuoneet kukkia, kynttilöitä, viestejä ja muistoesineitä turmapaikalle, jossa mielenosoittaja putosi lauantaina kerrostalon katolta. Kuolleesta mielenosoittajasta on tulossa protestiliikkeen symboli.

Kiina luottaa Lamiin, hongkongilaiset eivät

Mielenosoittajien joukossa näkyi sunnuntaina eri-ikäisiä kaupunkilaisia. He vaativat entistäkin kovaäänisemmin hallintojohtaja Lamin eroa. Hongkongilaiset kyseenalaistavat yhä voimakkaammin Lamin mahdollisuudet jatkaa kaupungin johdossa, sillä hän on menettänyt kaupunkilaisten luottamuksen.

Kiina vahvisti sunnuntaina tukevansa edelleen Lamia. Kiinan sensuuri on tehnyt töitä urakalla estääkseen Hongkongin protesteja koskevien uutisten leviämisen Manner-Kiinassa. Mielenosoitukset ovat jatkuneet itsehallintosaarella viime viikosta.

Taiwanilaiset tukevat Hongkongia

Poliisi käytti väkivaltaa keskikaupungille kokoontuneita mielenosoittajia vastaan keskiviikkona. Yli 70 protestoijaa loukkaantui poliisin toiminnan seurauksena. Kyse on Hongkongin väkivaltaisimmista protesteista vuosikymmeniin.

Myös Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa nähtiin sunnuntaina hongkongilaisten asiaa tukeva muutaman tuhannen ihmisen mielenosoitus. Hongkongin mielenosoituksessa liehui myös Taiwanin lippuja.

Hallitus taipui hieman

Hongkongin hallitus ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä karkotuslakialoitteen valmistelun. Itsehallintosaaren parlamentin piti alun perin äänestää laista jo ensi torstaina.

Kiina ilmoitti lauantaina tukevansa Hongkongin päätöstä jättää lakiesitys pöydälle. Aiemmin Kiina on puoltanut esitystä vahvasti.

Hallitus toivoo ilmoituksen lopettavan tai vähintäänkin hillitsevän viime viikolla alkaneita protesteja.

Mielenosoittajat kuitenkin jatkavat protestiaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Lakialoite otetaan todennäköisesti käsittelyyn myöhemmin.

Hongkong on oikeusnormiensa suhteen huomattavan länsimainen toisin kuin Kiina.

Suunnitellun lain pelätään pilaavan myös Hongkongin maineen Aasian talouskeskuksena.

MAINOS

Kommentoi

No niin seuratkaapa tarkkaan mitä kesän aikana Kiinassa tapahtuu. Minä väitä, että ei ole sattumaa se, että Trumpin tiimi moukaroi Kiinan kommunistien taloutta armotta ja samaan aikaan puhkeaa tämän vuosikymmenen suurimmat mielenosoitukset. Se on saattanut osalta jo unohtua, mutta Kiinan kommunistit eivät nauti kansan suosiota eivätkä ole koskaan nauttineet. Kommunistit ovat pitäneet kiinalaisia hirvittävässä kuristuksessa jo vuosikymmeniä.

Me tulemme näkemään tämän saman kohta Pekingissä. Eikä se ole edes ensimmäinen kerta kun kansa nousee kommunisteja vastaan. Kommunistit ovat ilmeisesti saaneet aikaisemmin apua globaalilta eliitiltä ja ovat tähän asti onnistuneet nujertamaan vastarinnan. Nyt globaalista eliitistä ei ole apua, koska Trumpin tiimi on rampauttanut ja jopa tuhonnut osan eliitistä. Kommunistit ovat nyt täysin omillaan ja turha tähyillä apua Venäjältä jossa Putin on tuhonnut kommunistit ja sosialistit maan rakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa paljon pyörineenä en ole kyllä kommunismiin juuri törmännyt, kyllä siellä pyörii raaka kapitalismi. Jokainen siellä voi pistää firman pystyyn ja ryhtyä yrittäjäksi, tämä ei oikein taida kuulua kommunismiin. Jos haluaa nähdä kunnon autoja niin kannattaa mennä Pekingiin, siellä on semmoisia autoja joista Suomalaiset eivät voi edes haaveilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaapitävät pelkäävät omaa kansaansa eniten, vain kansa voi syöstä vallanpitäjän. Pohjois-Korea, Venäjä ja Kiina etunenässä pelkäävät alamaisiaan. Kaikkia yhdistää yritys internetin kahlitsemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki valtaapitävät pelkävät kansaa. Näin on myös Suomessa, ja kaikissa EU maissa. Kiinan kommunistisen puolueen johto tarvitsee kansaa ollakseen se mikä on. Kiinan kansa ei tarvitse kommuistisen puolueen johtohenkilöitä ollakseen Kiinan kansa. Samoin EU kansalaiset eivät tarvitse Komissiota tai parlamenttia, mutta ne molemmat tarvitsevat EU:n kansalaisia ja veronmaksajia. Jos nyt mennään vielä pidemmälle, niin ilman alamaisiaan brittien Ellu perheineen olisi ihan tavallinen perhe, joka joutuisi pesemään itse pyykkinsä ja siivoamaan huushollinsa. Kansansuosio on siis elinehto. Älä ärsytä kansalaisia. Näinpä Kiinan johdon pitää olla varovainen, etteivät protestit etene manner-Kiinan puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hengessä mukana. Hong Kongin tapahtumat vaikuttavat koko maailman tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hong Kong 4 freedom ... Jos siellä annetaan tuumaksikaan periksi, käärii kiina koko alueen hellään sensuurihuomaansa ja tapattaa toisinajattelijat häiritsemästä.

On uskomatonta että länsimaailma tekee bisnestä näiden oikeusvaltioiden irvikuvien kanssa. Saudit, kiina, venäjä ovat kaikki brutaaleja diktatuureja joissa väärinajattelijoilta lähtee sanatarkasti henki valtion siunauksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
54
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
52
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
19
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image