Ulkomaat

Hongkongin mie­le­no­soi­tuk­set jatkuvat – nyt mie­le­no­soit­ta­jat sotkivat ju­na­lii­ken­teen

Matkustajat jonottavat ruuhkautuneella rautatieasemalla Hongkongissa. KUVA: RITCHIE B. TONGO
Ulkomaat 30.7.2019 12:50
Daniel Wallenius

Perjantaina mielenosoittajat olivat lentoasemalla, nyt junaliikenne estettiin pahimpaan ruuhka-aikaan.

Sadat hongkongilaismielenosoittajat pysäyttivät junien kulun ruuhka-aikaan tiistaiaamuna ja aiheuttivat liikennekaaoksen.

Työmatkalaiset tungeksivat asemilla ympäri kaupunkia ja yrittivät päästä juniin, jotka olivat pahasti myöhässä. Osa linjoista ei kulkenut ollenkaan. Aktivistit tukkivat junien ovia, mikä pakotti sadat ihmiset lähtemään asemilta etsimään vaihtoehtoisia kulkupelejä.

– Emme tiedä, kauanko aiomme pysyä täällä. Meillä ei ole johtajaa. Kuten huomaat, tämä on joukkoliike nyt, sanoi 21-vuotias naamioitunut mielenosoittaja, joka sanoi nimekseen Sharon.

– Tarkoituksemme ei ole aiheuttaa ihmisille häiriötä, mutta meidän täytyy saada viranomaiset ymmärtämään, miksi protestoimme. Jatkamme tätä niin kauan kuin tarvitaan, hän jatkoi.

Asemalla kaikuivat myös "vapauttakaa Hongkong" ja "aikamme vallankumous" -huudot.

Liikenneministeri Frank Chan pyysi mielenosoittajia jättämään viittä miljoonaa ihmistä päivässä kuljettajan rautatieverkoston rauhaan.

Joukkoliikenneprotesti on jatkoa perjantaina Hongkongin kansainvälisellä lentoasemalla pidetylle mielenosoitukselle. Viikonloppuna mielenosoitukset puolestaan kärjistyivät aktivistien ja poliisin yhteenottoihin, joissa poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Aluejohtajalla on yhä Kiinan tuki

Vuonna 1997 Kiinalle palautettu Hongkong on vuosikymmenten pahimmassa poliittisessa kriisissä kaksi viikkoa jatkuneiden yhä väkivaltaisemmiksi käyvien mielenosoitusten vuoksi. Ne alkoivat kolme kuukautta sitten protestina luovutuslainsäädäntöä vastaan.

Uusi laki olisi antanut mahdollisuuden luovuttaa rikoksista epäiltyjä hongkongilaisia Manner-Kiinaan oikeudenkäynteihin. Laki on jäissä, mutta mielenosoitukset ovat laajenneet koskemaan koko Hongkongin hallintoa.

Mielenosoituksia on lähes päivittäin, joskus lyhyelläkin varoitusajalla. Ne haittaavat liikennettä ja yritystoimintaa ja asettavat Hongkongin poliisivoimat lujille. Poliisia on myös syytetty liiasta voimankäytöstä.

Uusimpien, heinäkuisten mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia asukkaista on tyytymättömiä Hongkongin aluejohtajaan Carrie Lamiin.

Kiina toisti maanantaina tukevansa Lamia ja Hongkongin poliisia ja kehotti asukkaita vastustamaan väkivaltaisuuksia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image