Ulkomaat

Hongkongin mie­le­no­soit­ta­jat saivat osavoiton – Kiinaa myötäilevän lain hyväksymistä lykättiin

Poliisi hätisteli mielensoittajaa kauemmaksi Hongkongin itsehallintoparlamentin edustalta keskiviikkona. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 12.6.2019 13:07
Seppo Ylönen

Miljoonan ihmisen mielenosoituksella oli ainakin väliaikainen vaikutus. Hongkongin lakiasäätävä neuvosto siirsi Kiinalle myötämielisen lain hyväksymisen ensi viikkoon.

Kiinan erityishallintoalueeksi kutsutun Hongkongin sunnuntain mielenosoitus oli suurin sen jälkeen, kun Britannia luovutti aasialaisen siirtomaansa Kiinalle vuonna 1997. Joka seitsemäs hongkongilainen oli sunnuntaina osoittamassa mieltä.

Isännän vaihdon yhteydessä puhuttiin "yhdestä maasta, kahdesta järjestelmästä". Hongkongille luvattiin, että se saa pitää vapautensa ja erityispiirteensä 50 vuotta eli vuoteen 2047 saakka.

Viime päivien protestit kertovat, että Hongkongissa pelätään Pekingin painavan kontrollin kouransa entistä tiukemmin Hongkongin ympärille.

Kirjankustantajat katosivat

Kiistan kohde kuulostaa mitättömältä. Hongkongin lakiasäätävä neuvosto aikoo ajan läpi uuden lain, joka mahdollistaisi rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakia perustellaan rajat ylittävän rikollisuuden torjumisella.

Hongkongilla on luovutussopimus noin 20 valtion, mutta ei Manner-Kiinan kanssa.

Hongkongin lakiasäätävä neuvosto on jonkinsorttinen alueparlamentti, mutta sen jäsenistä vain osa on valittu vaaleilla. Valtaenemmistö on Pekingin hyväksymiä edustajia.

Vaikka luovutussopimuksen ei sanota koskevan poliittisia rikoksia, ei Kiinan valtaa pelkäävät hongkongilaiset luota tähän. Kiina on hakenut ilman sopimustakin Hongkongista viisi Kiinan kommunistivaltaa kritisoinutta kirjankustantajaa. Muilutetut ovat kadonneet mantereen puolelle jälkiä jättämättä.

Mielenosoittajat sanovat, ettei Kiinassa kidutetaan vankeja, annetaan kuolemantuomiota ja viimeinen sana on aina puolueella. Hongkongissa sitä vastoin on – ainakin toistaiseksi – riippumaton oikeuslaitos.

Sateenvarjot poliiseja vastaan

Protestoijat puhuvat "Hongkongin perusarvoista", jotka Peking yrittää vesittää. Näitä ovat itsenäisen oikeuslaitoksen ohella ennen muuta sanan- ja kokoontumisvapaus.

Manner-Kiinassa ei laajamittaisia mielenilmauksia ole sallittu Tiananmenin vuoden 1989 verilöylyn jälkeen. Tärkeä puoli Hongkongin mielenosoituksissa on ollut kertoa, että "olen hongkongilainen, siksi protestoin".

Laajoja protesteja on Hongkongissa ollut aikaisemminkin, viimeksi vuonna 2014. Tuolloin Hongkong halvaantui viikkojen ajaksi protesteista, joissa vaadittiin lisää demokratiaa aluejohtajan ja lakiasäätävän neuvoston valintaan.

Syksyn 2014 liikehdintää kutsuttiin sateenvarjoprotesteiksi, koska mielenosoittajat ottivat tavakseen varustautua sateenvarjoilla auringonpaistetta ja poliisin pippurisumutteita vastaan. Vuoden 2014 protesteilla ei ollut muuta vaikutusta kuin että sen johtajia tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Tartuntavaara uutiskuvista

Onko mitään viitteitä sitä, että luovutuslaista kummunnut protestointi olisi yhtään menestyksellisempi?

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam vakuuttaa, että laki nuijitaan hyväksytyksi lähipäivinä. Näin voi hyvin käydä, sillä Lamilla on Pekingin tuki takanaan.

Mutta jos protestointi jatkuu, kasvavat riskit monella suunnalla. Carrie Lam voidaan tarvittaessa vaihtaa toiseen, mutta eniten Kiinan kommunistijohtajat pelkäävät tartuntavaaraa uutiskuvien mielenilmauksista.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image