Ulkomaat

Hongkongin le­vot­to­muuk­sis­sa kuoli opiskelija – kuo­le­man­ta­pauk­sen pelätään lisäävän le­vot­to­muuk­sia

Opiskelijat uhmaavat naamioitumiskieltoa Hongkongin mielenosoituksissa. Lisää mielenosoituksia on suunnitteilla viikonlopulle. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 8.11.2019 9:57
Daniel Wallenius

Viikonloppuna Hongkongin mielenosoituksien yhteydessä loukkaantunut opiskelija on kuollut vammoihinsa sairaalassa perjantaina.

Loukkaantumiseen johtaneet olosuhteet ovat epäselviä. Viranomaisten mukaan 22-vuotiaan Chow Tsz-lokin uskotaan pudonneen maanantain vastaisena yönä parkkitalon kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen, kun poliisi hajotti mielenosoitusta.

Kuolemantapauksen odotetaan johtavan uusiin mielenosoituksiin ja ruokkivaan poliisin vastaista vihaa. Jo nyt mielenosoittajat vaativat riippumatonta selvitystä poliisin voimankäytöstä.

Mielenosoitukset johtivat kuolemantapaukseen myös kesäkuussa. Tuollon 35-vuotias mies putosi rakennustelineeltä ollessaan ripustaessaan luovutuslakia vastustavaa banderollia. Lisäksi useat nuoret ovat tehneet itsemurhan viime kuukausien aikana ja heidän jäähyväisviesteissään on ollut viittauksia mielenosoituksiin.

Kuollut Chow oli aktiivinen verkkopallon ja koripallon pelaaja, joka opiskeli tietotekniikkaa. Hän menehtyi yliopistonsa valmistumispäivänä.

Sadat opiskelijat viettivät kampuksella hiljaisen hetken valmistumisensa jälkeen. Osa itki. Myöhemmin he nousivat lavalle, jossa valmistujaisjuhlallisuudet pidettiin, huusivat demokratia-aktivistien iskulauseita sekä spreijasivat Chowin nimeä ja ripustivat hänen valokuviaan seinille.

Perjantai-illalle on suunnitteilla muistotilaisuus pysäköintitaloon, jossa Chow putosi. Hongkongin hallitus on esittänyt surunvalittelunsa ja sanonut, että kuolemantapaus tutkitaan perusteellisesti.

Perjantaina noin 1 000 ihmistä osoitti mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Monella oli mukanaan valkoisia kukkia Chown muistolle.

Lisäksi lukiolaiset suunnittelevat mielenosoitusta Hongkongin itäosissa ja sunnuntaille on suunnitteilla mielenosoituksia merkittävimmissä ostoskeskuksissa.

Ostoskeskusmielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi viime viikonloppuna. Poliisin ja mielenosoittajien yhteydenotoissa puukotettiin yhtä ihmistä. Puukottaja puri myös palan irti paikallispoliitikon korvasta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image