Ulkomaat

Hongkongin le­vot­to­muuk­sis­sa kuoli opiskelija – kuo­le­man­ta­pauk­sen pelätään lisäävän le­vot­to­muuk­sia

Opiskelijat uhmaavat naamioitumiskieltoa Hongkongin mielenosoituksissa. Lisää mielenosoituksia on suunnitteilla viikonlopulle. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 8.11.2019 9:57
Daniel Wallenius

Viikonloppuna Hongkongin mielenosoituksien yhteydessä loukkaantunut opiskelija on kuollut vammoihinsa sairaalassa perjantaina.

Loukkaantumiseen johtaneet olosuhteet ovat epäselviä. Viranomaisten mukaan 22-vuotiaan Chow Tsz-lokin uskotaan pudonneen maanantain vastaisena yönä parkkitalon kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen, kun poliisi hajotti mielenosoitusta.

Kuolemantapauksen odotetaan johtavan uusiin mielenosoituksiin ja ruokkivaan poliisin vastaista vihaa. Jo nyt mielenosoittajat vaativat riippumatonta selvitystä poliisin voimankäytöstä.

Mielenosoitukset johtivat kuolemantapaukseen myös kesäkuussa. Tuollon 35-vuotias mies putosi rakennustelineeltä ollessaan ripustaessaan luovutuslakia vastustavaa banderollia. Lisäksi useat nuoret ovat tehneet itsemurhan viime kuukausien aikana ja heidän jäähyväisviesteissään on ollut viittauksia mielenosoituksiin.

Kuollut Chow oli aktiivinen verkkopallon ja koripallon pelaaja, joka opiskeli tietotekniikkaa. Hän menehtyi yliopistonsa valmistumispäivänä.

Sadat opiskelijat viettivät kampuksella hiljaisen hetken valmistumisensa jälkeen. Osa itki. Myöhemmin he nousivat lavalle, jossa valmistujaisjuhlallisuudet pidettiin, huusivat demokratia-aktivistien iskulauseita sekä spreijasivat Chowin nimeä ja ripustivat hänen valokuviaan seinille.

Perjantai-illalle on suunnitteilla muistotilaisuus pysäköintitaloon, jossa Chow putosi. Hongkongin hallitus on esittänyt surunvalittelunsa ja sanonut, että kuolemantapaus tutkitaan perusteellisesti.

Perjantaina noin 1 000 ihmistä osoitti mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Monella oli mukanaan valkoisia kukkia Chown muistolle.

Lisäksi lukiolaiset suunnittelevat mielenosoitusta Hongkongin itäosissa ja sunnuntaille on suunnitteilla mielenosoituksia merkittävimmissä ostoskeskuksissa.

Ostoskeskusmielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi viime viikonloppuna. Poliisin ja mielenosoittajien yhteydenotoissa puukotettiin yhtä ihmistä. Puukottaja puri myös palan irti paikallispoliitikon korvasta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image