Ulkomaat

Hongkongin lentoliikenne on osittain palautunut – vielä tiistaina satoja lentoja peruttu, Kiina koventaa lausuntojaan

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kehotti tiistaina mielenosoittajia rauhoittumaan. Hänen mukaansa lain rikkominen vapauden nimissä vahingoittaa oikeusvaltiota ja toipuminen vie pitkään.
Ulkomaat 13.8.2019 7:29 | Päivitetty 13.8.2019 9:54
Ida Kannisto, Reuters

Kiinan hallituksen mukaan Hongkongissa on nähtävissä terrorismin merkkejä. Jos mielenosoitukset määritellään terrorismiksi, se voi tarkoittaa voimakeinojen kovenemista. Maanantaina Hongkongin poliisi esitteli vesitykin tehoja varoituksena mielenosoittajille.

Lentoliikenne on osittain palautunut Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä, mutta satoja lentoja on yhä peruttu tiistaina. Hongkongin lipun alla lentävä Cathay Pacific -lentoyhtiö kertoi verkkosivullaan peruneensa tiistailta yli 200 lentoa.

Maanantaina tuhansien ihmisten lentoasemaprotesti seisautti lentoliikenteen. Suurin osa poistui lentoasemalta pian puolenyön jälkeen, mutta noin 50 mielenosoittajaa oli paikalla vielä tiistaiaamuna.

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat maanantaina Hongkongin kansainväliselle lentoasemalle, mikä aiheutti lentoliikenteen seisahtumisen. Peruutuksia on luvassa myös tiistaina. KUVA: LAUREL CHOR

Hongkongin lentokenttä on matkustajamäärältään maailman kahdeksanneksi vilkkain ja sieltä matkustaa vuosittain 73 miljoonaa ihmistä.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Hänen mukaansa lakia rikotaan vapauden nimissä ja se vahingoittaa oikeusvaltiota. Mielenosoittajien harjoittama väkivalta on Lamin sanojen mukaan ajanut Hongkongin paniikkiin ja kaaokseen. Hänen äänensä särkyi, kun hän puhui toimittajille.

– Avoin, vapaa, erittäin suvaitsevainen ja taloudellisesti vakaa Hongkong saa syviä haavoja. Toipuminen voi kestää pitkään, Lam sanoi tiistaina.

Lam pyysi jokaista siirtämään erimielisyyden sivuun ja rauhoittumaan. Hän kehotti jokaista pysähtymään hetkeksi ja katsomaan, kuinka saarivaltiota ollaan työntämässä kohti kuilua.

Kiina tiukentaa sanojaan

Yhä väkivaltaisemmat mielenosoitukset ovat ajaneet saarivaltion pahimpaan kriisiin vuosikymmeniin. Samalla tilanne Kiinan erityishallintoalueella on muodostunut erääksi suurimmista haasteista Kiinan presidentin Xi Jinpingin hallituskaudella. Kiina onkin koventanut sanojaan viime viikkoina. Maanantaina Kiina sanoi, että mielenosoitukset ovat saavuttaneet kriittisen rajan.

Kiinan viranomaisten mukaan mielenosoittajat ovat viime päivinä toistuvasti käyttäneet äärimmäisen vaarallisia aseita poliisia vastaan. Heidän mukaansa nähtävillä on merkkejä terrorismin kehittymisestä ja väkivaltaisuuksien on loputtava.

Väsyneet matkustajat odottivat lennolle pääsyä Hongkongin lentoasemalla maanantaina. Lentoasema on matkustajamäärältään maailman kahdeksanneksi vilkkain.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan protestien määrittely terrorismiksi voi johtaa terrorismin vastaisten lakien käyttöön. Maanantaina Hongkongin poliisi esitteli jo vesitykin tehoja varoituksena mielenosoittajille. Poliisi ei ole ikinä käyttänyt vuonna 2014 hankittua vesitykkiä.

Mielenosoitukset alkoivat vastustuksena luovutuslakialoitteelle, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan. Kesän aikana protestit ovat kasvaneet laajemmiksi vaatimuksiksi demokratiasta.

MAINOS

Kommentoi

Oikeusvaltioita ei ole Aasiassa uutisten välittämien tietojen mukaan. YK ja EU saavat lisätä Kiinan pakotelistalle. Outoa, että Trump on hiljaa, ei ole lausunut mielipidettään Kiinan toimista Hongkongissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tilanne saa aikaan uuden pakolaistulvan Eurooppaan. Kiinalaiset eivät voi vangita kaikkia hongkongilaisia. Tuleeko Hongkongista vankileiri?
Kansainvälisen yhteisön täytyy puuttua asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan poliittisten päättäjien sotilaalliset toimet voivat saada kohtalokkaat seuraukset. Tie kansandemokratiasta demokratiaksi on kivinen ja kuoppainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkyy rajut otteet lisääntyvän. Veristä menoa poliisin johtamana. Ja Kiinan sotavoimilla tiemarssi rajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi länkkärimedia (mukaanlukien Kaleva), ei uutisoi Kiinan hallituksen palkkaamista rikollisjengeistä jotka hakkaavat mielenosoittajia ja viattomia ohikulkijoita ja joita poliisi ei pidätä tai puutu millään lailla koska ovat hallitukselta (lue: Kiinasta) saaneet käskyn olla puuttumatta? Poistuvat nopeasti paikalta ennen kuin väkivaltaisuudet alkavat ja tulevat sitten paikanpäälle kun ne ovat jo ohi ja paikalla ei ole kuin haavoittuneita mielenosoittajia?
Paikallinen riippumaton media tuo jatkuvasti todisteita tästä käytöksestä ja ketään ei näytä kiinnostavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kovaäänisten ja väkivaltaisten pitää saada päättää millä ehdoilla ja kenen hallinnassa he haluavat elää, koska koskevathan laajennetut jakamattomat ihmisoikeudet valinnanvapaus sosiaaliturvan kustantajamaata (tietysti sen veronmaksajia). Vaaleissa kaikilla on yksi ääni, mutta kyllä merkittävien ihmisten kovaäänisesti, somessa näyttävästi ja väkivaltaisesti esitetyllä ns. painotetulla ja mielipiteellä pitää olla suurempi arvo, varsinkin kun mielipide on oikeampi, kuin epämerkittävillä, joilla ei oo niinku ees instaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1987-91 Kiinan Tianamenin ja lännen kopiointi ja nyt entisen Brittien vuokra-alueen sivistäminen. Seuraavaksi pakolaisia ja mahdollisia informaattoreita eri puolille globaalia yhteisöjä. Kiinan ja Japanin olympialaiset ja Senkaku/Bidaoyaynus kriisi ja Sillan Korea moonilaiset ja P-Korea ja luonnonvara ja tuotannon tekijät hard-soft-human ware. Suomen tasavallan 1917-2010 venäläiset romanovit ja etniset ja poliittiset pakolaiset ja 1970-luvun Libyan ja arabisosiaalinationalismi ja Chilen ja Lat.Am. allendelaiset, pinochetilaiset ja muita Ranskan indokiinasta tai taka intiasta ja uudemmat viides kolonna , pol. ja etniset pakolaiset sekä em.elintaso ja kilpailupakolaiset työpaikoista ja muusta status paikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on kirjoitettu oikein? Hongkong kirjoitetaan suomeksi yhteen, mutta englanniksi Hong Kong. Enemmän ihmetyttää "saarivaltio" termin käyttö, koska eihän Hongkong ole valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image