Ulkomaat

Hongkongin kan­sain­vä­li­sen lentoaseman lähtevät lennot peruttiin – yhä vä­ki­val­tai­sem­mat mie­le­no­soi­tuk­set jatkuvat kymmenettä viikkoa

Mielenosoittajat valtasivat Hongkongin kansainvälisen lentoaseman maanantaina. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 12.8.2019 15:52
Riina Rastas

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hongkongissa. Protestit ovat jatkuneet tänään maanantaina ja kaikki lähtevät lennot on peruttu. Peruuntumiset vaikuttavat myös Finnairin lentoihin.

Hongkongin mielenosoitukset jatkuivat maanantaina jo kymmenettä viikkoa. Tuhannet hallituksen vastaiset mielenosoittajat valtasivat Hongkongin kansainvälisen lentokentän ja aiheuttivat häiriötä.

Mielenosoittajien odotettiin kokontuvan maanantaina kansainväliselle lentoasemalle. Mielenosoittajat ovat protestoineet lentoasemalla jo neljä päivää peräkkäin.

Mielenosoittajien vuoksi kaikki lähtevät lennot Hongkongin kansainväliseltä lentokentältä on peruttu. Lentokentästä vastaavat viranomaiset peruivat yli 160 lentoa.

Hongkongin lentokentän valtauksen seurauksena kaikki kentältä lähtevät lennot peruttiin.

Finnairin viestintä kommentoi peruuntuneiden Hongkongin lentojen vaikuttavan myös Finnairin lentoihin. Finnairin viestintä ei osannut vielä arvioida mihin lentoihin peruuntumiset vaikuttavat, ja kertoivat, että asiaa selvitellään parhaillaan.

Kiinan hallituksen pinna kireällä

Kiinan hallitus alkaa olla kypsä mielenosoittajien toimintaan. Kiinan viranomaiset tuomitsivat maanantaisessa lausunnossaan mielenosoittajat aikaisempaa vahvemmin.

Viranomaiset totesivat maanantaina, että Hongkongin radikaalit mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallisia välineitä hyökätäkseen poliisia vastaan, joka on jo itsessään vakava väkivaltainen rikos. Se on viranomaisen mukaan myös ensimmäinen merkki terrorismin kehittymisestä. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Lisäksi Kiinan viranomaiset sanoivat maanantaina, että Hongkongin tilanne on nyt kriittisessä vaiheessa ja hallituksen vastaisten väkivaltaisten protestien on loputtava.

Poliisi hakkasi pampuilla ja pidätti satoja

Maanantaina Hongkongin poliisi demonstroi vesitykin tehoja mielenosoittajille. Reutersin mukaan poliisi ei ole ikinä käyttänyt vuonna 2014 hankittua vesitykkiä.

Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa jo kolmatta kuukautta peräkkäin.

Yöllisen yhteenoton jäljet näkyivät jälleen maanantaiaamuna Hongkongin kaduilla. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa väkivaltaisesti yhteen. Viikolle on suunniteltu uusia mielenosoituksia.

Sunnuntaina poliisi turvautui jälleen voimakeinoihin levottomiksi äityneillä alueilla eri puolilla saarivaltiota. The Guardian kertoo, että sunnuntaina kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka poliisi hakkaa ihmisiä pampuilla ja suihkuttaa kyynelkaasua väkijoukkoon. Reutersin mukaan poliisi on kesän aikana pidättänyt jo yli 600 mielenosoittajaa, ja pidätykset jatkuivat sunnuntaina.

Mielenosoittajat kantoivat mukanaan Yhdysvaltojen lippuja ja kylttejä, joissa he vetosivat Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jotta tämä vapauttaisi Hongkongin.

Osa mielenosoittajista loukkaantui, ja sosiaalisessa mediassa levisi kuvia heistä. Viranomaisten mukaan yhteenotossa loukkaantui myös poliiseja. Loukkaantumisen syynä olivat heidän mukaansa poliisia kohti heitetyt polttopullot.

Vaatimukset demokratiasta

Mielenosoittajat estivät sunnuntaina pääsyn useisiin julkisiin tiloihin ja sulkivat teitä keskeisillä ostosalueilla. Heidät odotetaan siirtyvän maanantaiyöllä osoittamaan mieltään poliisin pääkonttorin ulkopuolelle.

Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi. Mielenosoitukset alkoivat vastustuksena luovutuslakialoitteelle, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan.

Hongkongin mielenosoittajat suojautuivat maskeilla ja pitkähihaisilla vaatteita poliisin käyttämää kyynelkaasua vastaan.

Kesän aikana mielenosoittajat ovat alkaneet esittää laajempia vaatimuksia demokratiasta. He ovat sanoneet taistelevansa heikkenevän yksi maa, kaksi järjestelmää -sopimuksen puolesta. Vuonna 1997 Kiinan kanssa tehty sopimus takaa Hongkongille suhteellisen autonomian 50 vuoden ajaksi. Hongkongilaiset kokevat, että luovutuslakialoite on Kiinan viimeisin keino yrittää puuttua Hongkongin politiikkaan ja näin heikentää sen autonomista asemaa.

Hongkongilaiset mielenosoittajat ovat vaatineet hallitusta kuuntelemaan yleisön vaatimuksia. Yksi näistä vaatimuksista on itsenäinen tutkimus poliisin toimintaan ja mielenosoittajien kohteluun kesän protestien aikana.

Kiina kutsuu protestoijia rikollisiksi

Jatkuvista levottomuuksista on kehittynyt Hongkongin vakavin kriisi vuosikymmeniin. Samalla mielenilmaukset ovat kasvaneet yhdeksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Peking on syyttänyt ulkomaisia voimia mielenosoittajien rohkaisemisesta. Syytöksiä on esitetty esimerkiksi Britannialle. Kiinalaiset viranomaiset ovat nimittäneet mielenosoittajia rikollisiksi ja varoittaneet heitä seurauksista.

MAINOS

Kommentoi

Näin tapahtuu kun kommunismi pääsee valtaan. Suomessakin on kommunistinen puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on osuus "maailmanpoliisilla" noihin levottomuuksiin, ainakin liput on esillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hongkongilaiset tietävät Kiinan "systeemin" niin hyvin, että ovat valmiit vaikka kuolemaan, jotteivat joutuisi Kiinan kommunistisen puolueen vallan alle. Vuonna 1997 tehtiin sopimus Hongkongin autonomisuudesta. Vain reilut kaksikymmnetä vuotta myöhemmin Kiina yrittää alkaa murentaa sopimusta luovutuslailla. Hongkongilaiset tietävät tasan tarkkaan mitä luovutetuille tapahtuu. Kukapa meistä haluaisi vaihtaa demokratian yhdessä yössä diktatuuriin, jossa ihmisinen katoaa heti kun rohkenee ilmaista ajatuksia valtaapitäviä vastaan? Hongkongin ei pidä antaa tuumaakaan periksi. Ei ihme, että Pekingissä on pinna kireällä, siellä ei ole totuttu niskurointiin tai ainakin niskuroijat on hoideltu hetkessä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Oi siunattu netti ja some, nämä asiat eivät pysy enää salassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan pitäisi malttaa odottaa vuoteen 2047 jonne asti sopimus on voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman nettiä Tiananmenin verilöyly olisi jo kukaties saanut jatkoa Hong Kongissa. Mahdoton sanoa miten tuo päättyy, mutta kärjistymään päinhän tuo on, eikä se ole hyvä kenenkään kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image