Ulkomaat

Hongkongin johtaja: kiistelty luovutuslaki "kuopattu" – epäluuloiset mie­le­no­soit­ta­jat vaativat johtajan eroa

Carrie Lam on Hongkongin neljäs hallintojohtaja Kiinan vallan aikana. Hän on toiminut virassa heinäkuusta 2017 lähtien. KUVA: VIVEK PRAKASH
Ulkomaat 9.7.2019 9:02
Ilkka Hemmilä, Reuters

Ero vaatisi arvioiden mukaan Kiinan keskushallinnon hyväksynnän.

Hongkongin kiistelty ja suuria mielenosoituksia luonut luovutuslakihanke on kuopattu, kertoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam tiistaina Reutersin mukaan.

Laki olisi mahdollistanut rikollisten luovuttamisen erityishallintoalueelta Manner-Kiinaan. Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään aloitetta vastaan ja muun muassa vallanneet Hongkongin lainsäädäntöneuvoston rakennuksen.

Lam oli aiemmin reagoinut protesteihin jäädyttämällä lakihankkeen käsittelyn.

Nyt osa mielenosoittajista kuitenkin epäili Lamin vain kikkailevan sanoilla puhumalla kuopatusta hankkeesta ja vaati lakialoitteen virallista lopettamista. He epäilivät hankkeen käynnistyvän uudelleen myöhemmin. Hallintojohtaja kiisti syytöksen.

– Sellaista suunnitelmaa ei ole. Lakiesitys on kuopattu, Lam totesi tiedotustilaisuudessa.

Aluejohtaja ei aio erota

Lamin kommentit eivät vakuuttaneet mielenosoittajia, joista moni on ollut yliopisto-opiskelijoita.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Lamin eroa ja riippumatonta tutkintaa poliisin toimista protestoijia vastaan. Lisäksi he vaativat, ettei väkivaltaiseksi yltynyttä mielenosoitusta 12. kesäkuuta kutsuttaisi mellakaksi. Kyseisenä päivänä poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

Lam ei puolestaan lämmennyt vaatimuksille.

– Hallintojohtajan ei ole helppoa väistyä, ja minulla on yhä intohimona ja aikeena Hongkongin väestön palveleminen.

Hänen eronsa vaatisi arvioiden mukaan Kiinan keskushallinnon hyväksynnän, sillä se myös virallisesti nimittää hallintojohtajan. Valintaprosessin myötä saarialueen johtajaksi nousee emomaahan myönteisesti suhtautuva henkilö.

Lähiaikojen mielenosoitukset ovat korostaneet Hongkongin ja Kiinan vaikeaa suhdetta. Hongkong palautui Kiinalle Britannian omistuksesta vuonna 1997 itsehallintolupausten saattelemana, mutta Kiinan keskushallintoa on vuosien varrella syytetty alueen erityisaseman rapauttamisesta.

Hongkongilaisilla on kansalaisoikeuksia, joita emomaan puolella ei tunnusteta, kuten oma oikeuslaitos ja oikeus osoittaa mieltä.

MAINOS

Kommentoi

Veikkaan että liian myöhäistä eliitiltä. Tässä kävi samoin kuin Ranskassa jossa eliitti yritti asettaa uudet "ilmastoverot" kansalle eli korotukset energiaveroihin ja uutta lihaveroa jne. Noh ranskalaiset eivät tätä sulattaneet ja pukivat keltaliivit ylleen ja valtasivat Pariisin kadut ja aloittivat mellakoinnin. Ranskan keltaliivimellakat ovat nyt jatkuneet tauotta 34 viikkoa eikä loppua näy ennen kuin eliitti luopuu vallasta. Viime lauantaina keltaliivit vetivät EU:n lippua Pariisin kadulla samalla lippua tallaten. Eliitti on hävinnyt.

Hongkongin mellakat eivät tästä laannut saattepas nähdä. Mellakat kiihtyvät entisestään ja tulevat leviämään aina Pekingiin asti. Kommunistien ylläpitämä hirmuhallinto tulee kaatumaan ja Kiinan upea kansa vapautuu vuosikymmenten kauhistuttavasta kommunistien kuristuksesta. Kommunistit ylläpitävät valtaansa pelolla ja maailman suurimmalla sensuurilla. Vaan nyt kauheudet ovat viimeisellä pysäkillään kun ihmiskunta on noussut globalisteja ja kommunisteja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image