Ulkomaat

Hongkong varautui uusiin mie­le­no­soi­tuk­siin sunnuntain jät­tip­ro­tes­tien jälkeen

Hongkong varautui maanantaina uusiin jättimielenosoituksiin sen jälkeen kun sadattuhannet olivat protestoineet kaatosateessa rauhanomaisesti sunnuntaina. KUVA: ROMAN PILIPEY / EPA
Ulkomaat 19.8.2019 9:44 | Päivitetty 19.8.2019 10:54
Ilkka Timonen, Reuters

Sunnuntaina vältyttiin väkivaltaisuuksilta. Uudistusliikkeellä on edelleen hyvin laaja kannatus.

Hongkong varautui maanantaina uusiin jättimielenosoituksiin sen jälkeen kun sadattuhannet olivat protestoineet kaatosateessa rauhanomaisesti sunnuntaina. Väkivaltaisuuksilta vältyttiin tällä kertaa.

Järjestäjien mukaan sunnuntain mielenosoituksessa oli peräti 1,7 miljoonaa osallistujaa. Tämä osoitti, että liikkeellä on edelleen erittäin laaja kannatus, vaikka protestoijat olivat vallanneet Hongkongin lentokentän viime viikolla kaaosta aiheuttaen. Jotkut aktivistit ovat pyytäneet anteeksi tapahtumia lentokentällä.

Protestit alkoivat yli 11 viikkoa siitä, kun Hongkong aikoi saada aikaiseksi lain, jolla rikoksesta epäiltyjä voitaisiin luovuttaa Manner-Kiinaan. Lakiesitys pantiin jäihin mielenosoitusten takia, mutta protestit ovat laajentuneet yleiseksi demokratiaa vaativaksi liikkeeksi.

"Yksi maa, kaksi järjestelmää"

Hongkong palasi Kiinan alaisuuteen vuonna 1997 iskulauseella "yksi maa, kaksi järjestelmää". Hongkongille luvattiin laaja autonomia, mutta monet sanovat Pekingin alkaneen rajoittaa kansalaisten vapauksia.

Protestit ovat olleet yksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille sen jälkeen kun hän astui valtaan vuonna 2012.

Lähiviikoille on suunnitteilla uusia mielenosoituksia, sekä myös lakko eräällä kaupungin alueelle.

Sunnuntain mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti, mutta poliisi sanoi joidenkin protestoijien vahingoittaneen hallintorakennuksia ja suunnanneen laserosoittimia kohti poliiseja.

Sunnuntaina ei pidätyksiä

Mielenosoittajilla oli sunnuntaina lupa kokoontua Victoria Park -puistoon, mutta protestit levisivät myös kohti kaupungin finanssikeskusta. Mielenosoittajat vaativat Pekingin tukeman hallintojohtajan Carrie Lamin eroa.

Mielenosoitukset kuitenkin laantuivat myöhemmin sunnuntaina ja aiemmista protesteista tuttuja yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisien välillä ei tapahtunut.

Hallinto ilmoitti sunnuntai-iltana yhteiskunnallisen järjestyksen palauttamisen olevan tärkeää. Se kertoi aloittavansa neuvottelut kansalaisten kanssa "yhteiskunnallisen harmonian rakentamiseksi kun kaikki on rauhoittunut".

Poliisia on arvosteltu liiallisen voiman käytöstä mielenosoittajia kohtaan. Sunnuntaina poliiseja oli kuitenkin paikalla vain vähän eikä pidätyksiä tehty. Kesäkuun jälkeen on pidätetty yli 700 protestoijaa.

Juttua korjattu kello 10.54: jutussa kerrottiin Hongkongin palanneen Britannian alaisuuteen vuonna 1997. Tosiasiassa Hongkong palasi tuolloin Kiinan alaisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Artikkelissa on asia- ja kirjoitusvirheitä.

Mielenosoitukset alkoivat 11 viikkoa sitten, ei 11 viikkoa siitä kun lakialoite rikollisten luovuttamisesta esitettiin.

1997 Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle, ei toisin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image