Ulkomaat

Hongkong tuomitsi neljä demokratia-aktivistia vankeuteen

Sadat Occupy Central -johtajien kannattajat osoittivat mieltään oikeustalon edustalla keltaiseen pukeutuneina. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 24.4.2019 10:53 | Päivitetty 24.4.2019 11:43
Daniel Wallenius

Hongkongissa on tänään keskiviikkona tuomittu neljä demokratia-aktivistia vankeuteen vuoden 2014 mielenosoituksista.

Kaksi aktivisteista, Benny Tai ja Chan Kin-man saivat 16 kuukauden tuomiot, joita oli alennettu kahdella kuukaudella, koska tuomituilla ei ollut aiempaa rikostaustaa. Kaksi aktivistia sai kahdeksan kuukauden tuomiot.

Kaikkiaan tuomiolla oli keskiviikkona yhdeksän aktivistia. Kolme aktivisteista tuomittiin suorittamaan tuomionsa ehdonalaisena, yhdelle määrättiin 200 tuntia yhdyskuntapalvelua. Yhden aktivistin tuomitsemista siirrettiin kesäkuulle terveydellisistä syistä.

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa tuomiosta.

Mielenosoitukset kestivät 79 päivää

Mielenosoituksen taustalla on Hongkongin johtajan valinta vuonna 2014. Tuomittujen perustama Occupy Central -liike osoitti viikkokausia mieltään vapaiden vaalien puolesta.

Poliisi hajotti 79 päivää kestäneet mielenosoitukset joulukuussa 2014, eivätkä viranomaiset suostuneet myönnytyksiin vaaleissa.

Mielenosoitukset olivat Hongkongin suurimmat. Järjestäjien arvion mukaan niihin osallistui jopa miljoona ihmistä. Ne olivat myös yksi suurimmista nousuista Kiinan hallintoa vastaan sitten Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 tapahtumien.

Kiina kiristää otettaan

Satoja kannattajia, joista monet olivat pukeutuneet mielenosoituksen symboleiksi nousseisiin keltaisiin nauhoihin tai pitivät keltaisia sateenvarjoja, kerääntyi oikeuden eteen. Osa huusi todellista demokratiaa vaativia iskulauseita.

Oikeudenkäynti aktivisteja vastaan on nähty merkittävimpänä toimena vuoden 2014 mielenosoittajien rankaisemiseksi. Tuomiot lisäävät huolia kaventuneesta vapaudesta Kiinalle kuuluvassa kaupunkivaltiossa.

Viranomaiset ovat viime vuosina muun muassa pidättäneet aktivisteja ja kieltäneet Hongkongin itsenäisyyttä ajavan puolueen.

Keskiviikkona tuomitut aktivistit ovat kehottaneet ihmisiä sunnuntaina kaduille osoittamaan mieltään luovutuslakeja vastaan. Suunnitellut lait mahdollistaisivat ihmisten luovuttamisen Manner-Kiinaan oikeudenkäynteihin.

MAINOS

Kommentoi

Valtaapitävät ottavat kovat otteet käyttöön aina kun kansanvalta uhkaa. Länsimaat eivät tee poikkeusta tästä. Aika näyttää kuinka pian tämä toteutuu myös meillä. Kauas taaksepäin ei tarvitse mennä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään totalitaristinen hallinto voi hyväksyä ja sallia demokratiaa, joka on ehdoton edellytys meritokratian toteuttamiselle kun tasavertaisesti kuka tahansa voi edes teoriassa nousta ja tehdä mihin oma kyvykkyys riittää. Kaikki tasavertaisen demokratoian vastainen estää myös parhaiden ja lahjakkaimpien etenemisen - tämä valtava rappio näkyy selvästi mm. kommunismissa ja kapitalismissa, joissa on samat heikkojen kyvyttömyyksien verkostojen joukkovoimien menettelytavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaiden yksi suurimpia ongelmia on muiden maiden asioihin puuttuminen. Tämä tulee luonnollisesti kristinuskosta ja sen lähetyskäskystä. Ongelma koski aikoinaan nimenomaa uskontoa ja siitä aiheutui lukuisia (uskon)sotia. Nykyään sama koskee demokratian ilosanomaa. Eli länkkärit kuvittelevat että demokratia on vietävä kaikkiin muihinkin valtioihin.

Esimerkiksi Aasian maissa ei vastaavaa muiden maiden käännytystarvetta ole. Ei uskon eikä valtiojärjestyksen osalta.

Kokonaan toinen asiahan on se, että Demokratia ei toimi meritokraattisessa yhteiskunnassa. Ei tarvitse kuin katsoa uuden Tokmannin avajaisia ja nähdä ihmisten jonottavan ämpäreitä. Silloin viimeistään ymmärtää että demokratia ei kertakaikkiaan voi toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua
12:08
Heinäluoman rypsiöljystä nousi iso äläkkä – onko eduskunta vaalikrääsän kauppapaikka?
11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa – mukana myös oululaistaustainen Jussi Juola
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
43
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
27
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
19
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
18
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image