Ulkomaat

His­to­rial­li­nen onnettomuus hiljentää uumajalaisia – monet paikalliset auttoivat pe­las­tus­töis­sä omilla veneillään

Onnettomuus on ollut sunnuntaista lähtien yleisin keskustelunaihe kaupungissa. Pienkone tippui takana näkyvälle saarelle ja yhdeksän ruotsalaista menehtyi.
Ulkomaat 15.7.2019 13:23
Hannu Toivonen

Uumajalainen Rolf Bäckström lähti heti onnettomuudesta kuultuaan auttamaan pelastustyöntekijöitä omalla ponttoniveneellään. "Olen todella ylpeä työstä, jota pelastushenkilöstö ja poliisi tekivät tässä kauheassa onnettomuudessa."

Uumaja

Iso tragedia. Näillä sanoilla useat uumajalaiset kuvailevat sunnuntain lentokoneonnettomuutta.

– En ole kuullut vastaavasta onnettomuudesta, vaikka olen asunut Uumajassa yli 40 vuotta, Rolf Bäckström sanoo.

Hän kuuli onnettomuudesta sunnuntaina varttia yli kaksi iltapäivällä. Bäckströmillä on iso vene, joka soveltuu tavaroiden kuljettamiseen. Hän lähti saman tien auttamaan pelastustehtävissä.

– Autoin tavaroiden ja pelastushenkilöstön kuljettamisessa. Vein saareen työkaluja, moottorisahoja, kompressoreja ja polttoainetta työkoneille.

Bäckström auttoi pelastushenkilöstöä noin viisi tuntia. Hänen arvionsa mukaan poliiseja ja pelastushenkilöstöä oli työskentelemässä noin 30.

Heti onnettomuuden jälkeen paikalle saapui paljon paikallisia ihmisiä, jotka auttoivat tavaroiden ja ihmisten kuljettamisessa saareen. Koneen putoamispaikalle vapaaehtoisia auttajia ei päästetty.

Iso kiitos pelastushenkilöstölle

Rolf Bäckström kehuu ja kiittelee vuolaasti viranomaisia ja vapaaehtoisia. Kaikki tekivät työtä hiljaisuuden vallitessa keskittyneesti ja onnettomuuden uhreja kunnioittaen.

– Olen todella ylpeä työstä, jota pelastushenkilöstö ja poliisi tekivät tässä kauheassa onnettomuudessa.

Sunnuntaina viranomaiset tutkivat onnettomuutta ja samalla he valmistelivat onnettomuuspaikkaa tarkempia tutkimuksia varten. Poliisi piti median edustajat poissa onnettomuuspaikalta.

”Tämä on uskomattoman surullista”

Sunnuntain onnettomuus on koskettanut syvästi monia uumajalaisia.

Uumajalainen Ulla Sylvan on maanantaina aamupäivällä odottelemassa Uumajan lentokentällä lentokoneen lähtöä.

– Olen ajatellut tätä paljon. Tämä on uskomattoman surullista, Sylvan sanoo.

Lento-onnettomuus on Sylvanin mukaan erittäin iso ja surullinen asia Uumajalle, koska pienessä kaupungissa moni tuntee onnettomuuden uhreja.

Erityisen surulliseksi hänet tekee se, kun hän miettii, mitä lentokoneessa olleet laskuvarjohyppääjät ja lentäjä joutuivat kokemaan koneen pudotessa.

– Mitä he ehtivät ajatella ja tuntea viimeisillä hetkillään, Sylvan sanoo kyyneleet silmissä.

Myös Elin Åberg pitää sunnuntain lentokoneonnettomuutta yhtenä Uumajan isoimmista tapahtumista.

– Kaikki ovat surullisia, Åberg sanoo lentokentälle saapuessaan.

Åberg ei itse tunne ketään onnettomuuden uhreista, mutta hänen ystävänsä tuntevat onnettomuudessa kuolleita ihmisiä.

Lähellä koneen putoamispaikkaa Stor Sandskär -saarta asuva Anders Agdahl on hyvin yllättynyt onnettomuudesta, koska Ruotsissa tapahtuu lentokoneonnettomuuksia harvoin.

Onnettomuus on ollut sunnuntaista lähtien yleisin keskustelunaihe kaupungissa. Se on koskettanut Agdahlin mukaan monia, koska pienissä yhteisöissä monet saattavat tuntea onnettomuuden uhreja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Historiallinen tuntuu jotenkin erikoiselta sanavalinnalta. Ehkä se on kuitenki ok. Sanat eivät ole vahvinta aluettani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista. En voi ottaa kantaa mihinkään teknisiin asioihin, kun en niistä tarpeeksi tiedä tähän murheelliseen lentoturmaan liittyen. Tämä varmaankin tulee myöhemmin GeoNat:illa (National Geographic) nähtäväksi: ohjelmassa Air Crash Investigation. ;--'((

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhojen lentokoneiden kriittiset,rasitukselle altistuvat paikat pitäisi kuvata "Ultralla",jotta hiusmurtumat saadaan ajoissa tietoon,ettei käy,kuin taas kävi!
Vetopaakat/siipien juuret jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokoneillahan on lentotuntimääriin perustuvat pakolliset huoltojaksot ja totaalinen käyttöikä, minkä jälkeen ilma-alus siirtyy "reserviin" esim. museo esineeksi. Juuri tämän pakollisen huolto järjestelmän takia lentotuntihinnat ova niin korkeita kuin ovat. Varaosat ovat luokiteltuja, ja siksi kalliita.
Hyppykoneitten mäntämoottorit joutuvat koville, kun vedetään suurella teholla hyppykorkeuteen, ja sitten nopeasti alas lähes tyhjäkäynnillä, jolloin moottorin lämpövaihtelut ovat suuret.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
64
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
13
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image